Χωρίς κατηγορία

Ο Δήμος Σερρών στο 16ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Ελληνικού Δικτύου Υγιών Πόλεων

Στο 16ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Ελληνικού Δικτύου Υγιών Πόλεων, το οποίο πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά συμμετείχε ο Δήμος Σερρών. Παρά τις ιδιαίτερες συνθήκες υπό τις οποίες διενεργήθηκε, το 16ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Ελληνικού Δικτύου Υγιών Πόλεων είχε ένα πλούσιο πρόγραμμα, τόσο από πλευράς περιεχομένου, όσο και από πλευράς συμμετοχών από όλα τα σημεία της Ελλάδας. Εξετάσθηκαν θέματα σημαντικά, επίκαιρα και καθοριστικά για την πορεία του Δικτύου και παρουσιάστηκαν καλές πρακτικές από τους Δήμους – μέλη. Το συνέδριο παρακολούθησαν διαδικτυακά περισσότεροι από 300 σύνεδροι.

Στο συνέδριο παρουσιάστηκε από την Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Μέριμνας, Υγείας και Πολιτισμού του Δήμου Σερρών Σωτηρία Πάνου – Αναστασιάδου η δέσμη μέτρων που έλαβε η Δημοτική Αρχή για τη διαμόρφωση της πολιτικής για την υγεία ιδίως μετά το ράπισμα του κορωνοϊού. Η κυρία Πάνου ευχαρίστησε θερμά την Εθνική Συντονίστρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Hellenic Healthy Cities) Νταίζη Παπαθανασοπούλου και τον καθηγητή Προληπτικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννη Τούντα που πρότειναν τη συμμετοχή του Δήμου στη θεματική ενότητα «Υγεία – Πλανήτης».

Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ πρότεινε ένα δίκαιο αλλά και φιλόδοξο πρόγραμμα μετάβασης σε μια μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του πλανήτη, βάζοντας στο επίκεντρο της συζήτησης το κλίμα, το περιβάλλον, την προαγωγή της υγείας, δήλωσε η κυρία Πάνου.

«Για να τελεσφορήσει αυτό το πρόγραμμα, πρέπει να καταλάβουμε όλοι όσοι εμπλεκόμαστε στη χάραξη πολιτικής για την υγεία ότι πρέπει να προτείνουμε προγράμματα για την ισορροπία του κλίματος, τη βελτίωση του μικροκλίματος του τόπου μας, τη μετατροπή των αποβλήτων σε πόρους. Η υγεία μας επηρεάζεται θετικά από πολλούς παράγοντες, από τις βιοκλιματικές αναβαθμίσεις δημόσιων ανοικτών χώρων, τα προγράμματα οικιακής κομποστοποίησης μέχρι και τα αλληλέγγυα προγράμματα στήριξης των ευπαθών ομάδων. Οι 11 ιδιότητες μιας υγιούς πόλης, οι 17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ) και οι 6 πυλώνες Πολιτικής των Υγιών Πόλεων είναι ο χάρτης πάνω στον οποίο δουλεύουμε για την αξιολόγηση το έτος 2023. Τα μετρήσιμα αποτελέσματα θα είναι αυτά που θα αξιολογήσουν τις δράσεις κάθε Δήμου», υπογράμμισε η κυρία Πάνου.