ΣΕΡΡΕΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δήμος Σερρών: Έκτακτη σύσκεψη για την ύπαρξη Ουρανίου στο νερό – Τα μέτρα που αποφασίστηκαν (βίντεο)

Έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου, 24 Μαΐου, στο Δημαρχείο Σερρών, έπειτα από ανησυχητικά αποτελέσματα αναλύσεων που πιστοποίησαν την παρουσία ουρανίου σε δείγματα πόσιμου νερού σε συγκεκριμένες περιοχές του Δήμου.

Η σύσκεψη έγινε υπό την προεδρία της Δημάρχου Σερρών και Προέδρου της ΔΕΥΑ Σερρών, Βαρβάρας Μητλιάγκα, εκπροσώπων υγειονομικών αρχών, τεχνικών συμβούλων, αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων και εκπροσώπων φορέων της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών.

Τα Πρώτα Έκτακτα Μέτρα

Ως άμεση αντίδραση στα ευρήματα, αποφασίστηκε από προχθές η απαγόρευση της χρήσης του νερού για πόση και μαγείρεμα στις ακόλουθες περιοχές:

  • Μελενικιώτικα (βόρεια της οδού Δελφών, άνω της διασταύρωσης με την Παπαστεφάνου) – 85 παροχές
  • Τέρμα οδού Ευθαλίας Αδάμ (άνω της διασταύρωσης με την οδό Παπάζογλου)
  • Επαρχιακή οδός Σερρών – Χρυσοπηγής – 112 παροχές
  • Οικισμός Χρυσοπηγής – 154 παροχές
  • Οικισμός Μετοχίου (συμπεριλαμβανομένης της Μονής Βύσσιανης) – 100 παροχές
  • Δημοτική Κοινότητα Λευκώνα – 1.376 ενεργές παροχές
  • Δημοτική Κοινότητα Χριστός – 264 παροχές

Μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα, η Δήμαρχος παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, ανακοινώνοντας ότι η λύση που επελέγη είναι η εγκατάσταση μονάδων φίλτρανσης αντίστροφης όσμωσης, μια τεχνολογία υψηλής αποτελεσματικότητας στην απομάκρυνση ραδιενεργών στοιχείων όπως το ουράνιο. Το έργο θα ολοκληρωθεί σε διάστημα περίπου πέντε μηνών, με συνολικό κόστος που υπολογίζεται στα 2 εκατομμύρια ευρώ, για το οποίο ζητείται η χρηματοδότηση από τα Υπουργεία Εσωτερικών, Υγείας και Περιβάλλοντος.

Η Αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΣ, Δέσποινα Χατζηγαβριήλ, έδωσε σαφής απαντήσεις στις ερωτήσεις που της ετέθησαν και ανέφερε ότι θα δημιουργηθούν τρεις μονάδες επεξεργασίας νερού:

  • μία για τις περιοχές Μετόχι, Χρυσοπηγή και Μελενικιώτικα,
  • μία για τον Λευκώνα
  • και μία για την κοινότητα Χριστός, όπου τα επίπεδα ουρανίου είναι τα υψηλότερα.

Ενώ τα άμεσα μέτρα ανακούφισης για τους κατοίκους περιλαμβάνουν:

  • Μηδενική χρέωση κατανάλωσης νερού για όσο διάστημα διαρκεί η αποκατάσταση του προβλήματος.
  • Εφοδιασμός με καθαρό νερό: Ο Δήμος Σερρών αναλαμβάνει τον ανεφοδιασμό των δεξαμενών με καθαρό πόσιμο νερό για τους πολίτες στις περιοχές που πλήττονται.
  • Ειδική μέριμνα για τα σχολεία και τους ευάλωτους πολίτες: Στα σχολεία που επηρεάζονται από το πρόβλημα, θα γίνει διανομή εμφιαλωμένου πόσιμου νερού. Το ίδιο θα ισχύσει και για τους ευάλωτους συμπολίτες, μέσω του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» και των κοινωνικών δομών του Δήμου.

Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών, Αθανάσιος Μαλλιαράς, εξετάζεται η παροχή οικονομικών ελαφρύνσεων στους επιχειρηματίες των πληγεισών περιοχών, καθώς και η εγκατάσταση φίλτρων σε καταστήματα εστίασης.

Η δημοτική αρχή ζητά από τους πολίτες να παραμείνουν ψύχραιμοι, τονίζοντας ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την πλήρη αποκατάσταση της ποιότητας του πόσιμου νερού και την προστασία της δημόσιας υγείας.

Οι δηλώσεις της Δημάρχου Σερρών Βαρβάρας Μητλιάγκα:.

Οι δηλώσεις της Αντιπροέδρου της ΔΕΥΑ Σερρών Δέσποινας Χατζηγαβριήλ:

Στη σύσκεψη μετείχαν ο βουλευτής Σερρών της Νέας Δημοκρατίας Θεόφιλος Λεονταρίδης, ο εκπρόσωπος του Υφυπουργού Εξωτερικών Αναστάσιου Χατζηβασιλείου (Γιώργος Μηλιώτας), εκπρόσωποι των βουλευτών Κώστα Καραμανλή (Πολυνίκη Αθανασιάδου), Φωτεινής Αραμπατζή (Στέλιος Μπάρκας) και Κώστα Μπούμπα (Σταμάτιος Καρυώτης), η Περιφερειακή Σύμβουλος «Αλλαγή στη Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας» Μαρία Παπαδημητρίου, η Περιφερειακή Σύμβουλος «Λαϊκή Συσπείρωση» Φιλιώ Σαραντίδου, ο Αντιδήμαρχος Διοικητικού Σχεδιασμού Νικόλαος Κουφοτόλης, ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας και Υγείας Νάσος Παπαδόπουλος, η Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Άννα Ιορδανίδου, η Αντιδήμαρχος Κοινωνικών Δομών Χρυσούλα Καρασουλτάνη, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας Παναγιώτης Κεΐσογλου, η Αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΣ Δέσποινα Χατζηγαβριήλ, ο Δημοτικός Σύμβουλος Αθανάσιος Βαβατζιάνης, ο πρόεδρος του Αυτοκινητοδρομίου Κωνσταντίνος Μπέγος ο επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης του Δήμου Σερρών Αλέξανδρος Χρυσάφης, η Δημοτική Σύμβουλος Σωτηρία Πάνου-Αναστασιάδου, η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Σερρών Έλενα Τούσκα, ο Γενικός Διευθυντής της ΔΕΥΑ Σερρών Νικόλαος Σαφαρίκας, ο Προϊστάμενος Διεύθυνσης Υγείας Π.Ε. Σερρών Αναστάσιος Αναστασιάδης, ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Σερρών Κωνσταντίνος Αργυρίου, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών Αθανάσιος Μαλλιαράς, το μέλος του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Σερρών Γιώργος Ταϊρης, ο Γενικός Γραμματέας της ΟΕΒΕΣ Δημήτριος Βροντελής, ο πρόεδρος της Ένωσης Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων Νομού Σερρών Ιωσήφ Χουρουζίδης, η πρόεδρος της Κοινότητας Σερρών Δέσποινα Γκόγκα, ο πρόεδρος Κοινότητας Λευκώνα Γιάννης Ανδρονικίδης και ο πρόεδρος της Κοινότητας Χριστός Κωνσταντίνος Σιαπαρδάνης.