Δήλωση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την υπογραφή Συμφωνίας οριοθέτησης Θαλασσίων Ζωνών μεταξύ Ελλάδας – Ιταλίας.
«Σήμερα, είναι μία καλή ημέρα για την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ευρώπη και ολόκληρη τη Μεσόγειο.
Αθήνα και Ρώμη καθόρισαν τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες στα νερά που ενώνουν τις δύο γειτονικές μας χώρες, αίροντας, έτσι, με γόνιμο τρόπο μία εκκρεμότητα 40 ετών.
Η συμφωνία ανταποκρίνεται πλήρως στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου αλλά και της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Περιγράφει την έκταση των θαλασσίων περιοχών που αξιοποιούνται. Και, βεβαίως, αναγνωρίζει κυριαρχικά δικαιώματα σε όλα τα εδάφη -χερσαία και νησιωτικά. Πρόκειται για υπόδειγμα συνεργασίας και σχέσεων καλής γειτονίας. Και για μία καθοριστική συμβολή στην ειρήνη και στη σταθερότητα στην περιοχή μας.
Ελλάδα και Ιταλία απέδειξαν, σήμερα, πώς δύο γείτονες μπορούν να μετατρέπουν τη θάλασσα που τις περιβάλλει σε ήρεμα νερά προόδου και ανάπτυξης. Εύχομαι ανάλογες συμφωνίες να υπάρξουν και μεταξύ άλλων χωρών της περιοχής.»
Νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, κατά την υπογραφή της συμφωνίας, ανέφερε πως:
«Η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών επιτυγχάνεται σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, με έγκυρες συμφωνίες. Όχι με ανυπόστατες συμφωνίες, όπως η συμφωνία Τουρκίας-Σαράτζ. Και βέβαια όχι με μονομερείς καταθέσεις συντεταγμένων», τόνισε ο κ. Δένδιας.
Όπως σημείωσε στις δηλώσεις του ο κ. Δένδιας, κατά τη συνάντησή του με τον Ιταλό ομόλογό του συζήτησαν, μεταξύ άλλων, και για την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία, όπως είπε, αποδεικνύει «περίτρανα τον αποσταθεροποιητικό της ρόλο». «Στις προκλήσεις η Ελλάδα απαντά μεθοδικά. Το Διεθνές Δίκαιο προσδιορίζει τις κόκκινες γραμμές και αυτές θα γίνουν σεβαστές», τόνισε ο ίδιος.