Η κατάρρευση του συστήματος ιχνηλάτησης κρουσμάτων –τα τελευταία 24ωρα τα «ορφανά» κρούσματα κοροναϊού ανήλθαν στο 86% όταν προ μερικών μηνών ήταν περίπου 40%- ήταν από τους λόγους, αλλά κυρίως το επακόλουθο της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων, που οδήγησαν στο lockdown!
Την ίδια ώρα διαπιστώνεται ότι ποσοστό 48% που καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες προέρχονταν από τη Θεσσαλονίκη και τους έξι γειτονικούς της νομούς (Κιλκίς, Ημαθίας, Πέλλας, Πιερίας, Σερρών, Χαλκιδικής) που έχουν συνολικά το 17,2% του πληθυσμού της Ελλάδας.
Πού σκόνταψε η ιχνηλάτηση.
Δείγμα έξαρσης της πανδημίας αποτελεί – παρά τα περιοριστικά μέτρα – η μετακίνηση ατόμων νεαρής κυρίως ηλικίας από την συμπρωτεύουσα – σύμφωνα με αναφορές τοπικών φορέων – σε γειτονικούς νομούς για λόγους διασκέδασης κλπ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη σταδιακή επιμόλυνση ηλικιωμένων ατόμων, η οποία με τη σειρά της θα οδηγήσει σε δραματική αύξηση των θανάτων – υπολογίζεται ίσως και περισσότεροι από 40-50 καθημερινά – εν μέσω της καραντίνας. Η εν λόγω αυξητική τάση αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον 15-20 ημέρες.
Όσον αφορά στο σύστημα ανίχνευσης κρουσμάτων, το οποίο μέχρι πρότινος είχε αποδώσει σχετικά και υποβοηθούσε σε αρκετές περιπτώσεις στην «στεγανοποίηση» των νέων επιδημιολογικών εστιών που δημιουργούνταν, φαίνεται τώρα να «εξαϋλώνεται». Ένα σύστημα εντοπισμού συρροών που είχε δημιουργήσει ίσως και την ψευδαίσθηση ότι θα εμποδίσει τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων και θα περιορίσει τις νέες εστίες.
Παρ’ ότι υπήρξε προσπάθεια ενίσχυσης του προσωπικού με 64 επιπλέον άτομα (συνολικά 144), η αιφνιδιαστική εξάπλωση της πανδημίας εξουδετέρωσε σχεδόν όλες τις προσπάθειες ιχνηλάτησης.
Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ τα κρούσματα που ήταν γνωστής συρροής κι αλληλένδετα μεταξύ τους ήταν της τάξης του 29,1% (με τον υπολογισμό να γίνεται ωστόσο από την αρχή της πανδημίας) όταν στις 15 Αυγούστου αυτό το ποσοστό προσέγγιζε το 50%.
Πηγή: tanea.gr
…