ΕΛΛΑΔΑ ΣΕΡΡΕΣ

Συμβουλές της Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Σερρών για την αντιμετώπιση εντόμων στην καλλιέργεια ελιάς

H Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Π.Ε. Σερρών σε συνεργασία με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτουγειονομικού Ελέγχου Καβάλας ανακοινώνει προς τους καλλιεργητές ελιάς του Νομού μας ότι η καλλιέργεια στις περισσότερες περιοχές βρίσκεται στο στάδιο της διαφοροποίησης της στεφάνης (κρόκιασμα) έως την έναρξη της άνθησης.

Από την παρακολούθηση του πυρηνοτρήτη (Prays oleae) της ελιάς στο δίκτυο φερομονικών παγίδων προκύπτει ότι η πτήση της ανθόβιας γενιάς ξεκίνησε το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου. Αυτό το διάστημα ο αριθμός των συλλήψεων είναι υψηλός και η πτήση συνεχίζεται. Σε περιοχές που υπάρχει κανονική ανθοφορία η επέμβαση κατά της ανθόβιας γενιάς πρέπει να παραληφθεί ώστε να διατηρηθούν οι πληθυσμοί των φυσικών εχθρών που υπάρχουν αυτή την εποχή στον ελαιώνα. Μόνο σε πρώιμες περιοχές με μέτρια ή μειωμένη ανθοφορία και ταυτόχρονη παρουσία και άλλων εχθρών όπως της βαμβακάδας (Euphyllura phillyreae) ή/και της μαργαρόνιας (Palpita unionalis) συστήνεται να γίνει άμεσα ψεκασμός για την συνδυασμένη καταπολέμηση των συγκεκριμένων εντόμων. Σε αυτό το στάδιο συνιστάται να χρησιμοποιηθούν σκευάσματα του Βάκιλλου Θουριγγίας (Bacillus thuringiensis), τα οποία είναι δραστικά εναντίον των προνυμφών της ανθόβιας γενιάς και δεν βλάπτουν τους φυσικούς εχθρούς που είναι ωφέλιμοι. Στους ελαιώνες βιολογικής γεωργίας, πρέπει απαραίτητα να γίνει καταπολέμηση της ανθόβιας γενιάς του πυρηνοτρήτη με σκευάσματα του Βάκιλλου Θουριγγίας έτσι ώστε να μειωθεί ο πληθυσμός του εντόμου της καρπόβιας γενιάς που είναι πιο επικίνδυνη για την ελιά και δεν καταπολεμείται εύκολα με τα συγκεκριμένα σκευάσματα. Σε κάθε περίπτωση οι ψεκασμοί θα πρέπει να γίνονται λαμβάνοντας υπόψη και το βλαστικό στάδιο της ελιάς που θα πρέπει να είναι λίγο πριν την έναρξη της ανθοφορίας (κρόκιασμα) ή στο ξεκίνημα της ανθοφορίας.

Η βαμβακάδα της ελιάς συναντάται φέτος στην περιοχή μας σε μεγάλη έκταση αλλά σε χαμηλούς έως μέτριους πληθυσμούς, κυρίως σε ελαιοκτήματα όπου δε πραγματοποιούνται συστηματικοί ψεκασμοί. Όπου υφίσταται πρόβλημα βαμβακάδας μπορεί να γίνει ένας ψεκασμός με εγκεκριμένο σκεύασμα παραφινελαίου, σε συνδυασμό με την καταπολέμηση του πυρηνοτρήτη, εάν απαιτείται.

Όσον αφορά τα ακάρεα της οικογένειας Eriophyidae, συνιστάται να γίνει καταπολέμηση μόνο εκεί που υπάρχει πρόβλημα σε συνδυασμό με την αντιμετώπιση του πυρηνοτρήτη λίγο πριν την ανθοφορία κυρίως για τις επιτραπέζιες ποικιλίες. Επίσης, μόνο στις επιτραπέζιες ποικιλίες θα πρέπει να γίνει επανάληψη του ψεκασμού με την πτώση των πετάλων και όταν ο καρπός της ελιάς έχει το μέγεθος της κεφαλής καρφίτσας.

Οι παραγωγοί πρέπει να εφαρμόζουν πιστά τις οδηγίες χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων όπως αναγράφονται στην ετικέτα. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Π.Ε. Σερρών στο τηλ. 2321355224 (κ. Μυλωνόπουλος).