ΣΕΡΡΕΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σέρρες: Στα δίχτυα της Αστυνομίας εγκληματική οργάνωση

Είκοσι συνολικά απάτες που έγιναν το τρίμηνο Σεπτεμβρίου – Νοεμβρίου του 2022, σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας -μεταξύ αυτών και των Σερρών–  εξιχνιάστηκαν και σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος τεσσάρων  ατόμων – μελών εγκληματικής οργάνωσης (τρεις άνδρες και μια γυναίκα) .

Οι δράστες τηλεφωνούσαν στα θύματα με πρόσχημα την καταβολή επιδόματος ή την αγορά οχήματος και αποσπούσαν τα στοιχεία των ηλεκτρονικών τραπεζικών λογαριασμών ή τους έπειθαν να μεταβούν σε ΑΤΜ. Συνολικά κατάφεραν να αποσπάσουν από τα θύματά τους πάνω από 138.000 ευρώ.

Το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται  μετά από μεθοδική έρευνα των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Κατερίνης. Για την υπόθεση σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος τριών  ανδρών και μίας γυναίκας (όλοι Έλληνες) , για τα αδικήματα της απάτης, της απάτης με υπολογιστή και της εγκληματικής οργάνωσης. Στη δικογραφία συμπεριλαμβάνονται και 21 δικαιούχοι τραπεζικών λογαριασμών, για το αδίκημα της απλής συνδρομής σε απάτες.

Πως γινόταν η εξαπάτηση

Η έρευνα των αστυνομικών «έδειξε» ότι  τα προαναφερόμενα άτομα είχαν συστήσει, μαζί με άγνωστα μέλη, εγκληματική οργάνωση, έχοντας διακριτούς ρόλους, με σκοπό τη συστηματική εξαπάτηση πολιτών και την απόσπαση χρημάτων από τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους. Ως προς τον τρόπο δράσης τους, τηλεφωνούσαν στα ανυποψίαστα θύματά τους είτε παριστάνοντας τον λογιστή ισχυριζόμενοι ότι είναι δικαιούχοι επιδόματος, είτε με το πρόσχημα της αγοράς οχήματος σε διαδικτυακή αγγελία.

Με διάφορα τεχνάσματα αποσπούσαν τα στοιχεία των ηλεκτρονικών τραπεζικών λογαριασμών ή τους έπειθαν να μεταβούν σε ΑΤΜ, με στόχο την μεταφορά χρημάτων σε τραπεζικούς λογαριασμούς ατόμων, που είχαν «στρατολογήσει» έναντι χρηματικής αμοιβής.

«Δράση» σε όλη την Ελλάδα

Εξιχνιάστηκαν συνολικά 20 περιπτώσεις απάτης, εκ των οποίων οι 2 απόπειρες, που έγιναν από τον Σεπτέμβριο έως τον Νοέμβριο του 2022, σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας και συγκεκριμένα:

• 4 στην Αττική, εκ των οποίων η μία απόπειρα,

• 4 στη Θεσσαλονίκη, εκ των οποίων η μία απόπειρα,

• 3 στην Πιερία και

• από μία σε Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα, Ιωάννινα, Κοζάνη, Κυκλάδες, Σέρρες, Τρίκαλα, Φθιώτιδα και Χαλκιδική.

Η έρευνα των αστυνομικών συνεχίζεται τόσο για την ταυτοποίηση των άγνωστων μελών της οργάνωσης, όσο και για την τυχόν συμμετοχή τους και σε άλλες παρόμοιες αξιόποινες πράξεις.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε υποβλήθηκε στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κατερίνης.

Πηγή: ΕΡΤ Σερρών