Χωρίς κατηγορία

Σέρρες: Σε κομβική θέση το Στρυμονικό – Οι προϋποθέσεις ανάπτυξης

Σημαντικές δημογραφικές απώλειες κατέγραψε το Στρυμονικό Σερρών μέσα στο 2020, όπως και όλα τα χωριά της Π.Ε. Σερρών.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία δεν υπήρξε καμία γέννηση, έγιναν δυο βαπτίσεις, τέσσερις γάμοι και υπήρξαν 30 θάνατοι.

Το χωριό Στρυμονικό, που κατέχει μία κομβική θέση στον κάθετο άξονα της Εγνατίας οδού, στην τελευταία απογραφή (2011) είχε 1619 κατοίκους και συγκαταλέγεται στα μεγαλύτερα χωριά του Νομού Σερρών.

Το 1951 ο πληθυσμός του ήταν 1647, το 1961 1911, το 1971 1342( μέσα σε αυτή την δεκαετία υπήρξε μεγάλη μετανάστευση στη Γερμανία), το 1981 είχε 1304 κατοίκους, το 1991 1152 κατοίκους, το 2001 καταγράφηκε αύξηση πληθυσμού και είχε 1645 κατοίκους.

Σήμερα διαθέτει Δημοτικό Σχολείο με 61 μαθητές (με μαθητές από όλη την Δημοτική Ενότητα Στρυμονικού) Νηπιαγωγείο με 15 παιδιά και Γυμνάσιο με 91 μαθητές.

Σε κάθετη πτώση το μαθητικό δυναμικό.

Το Γυμνάσιο του Στρυμονικού είναι προϊόν της συγχώνευσης με το Γυμνάσιο του Προβατά, που έγινε το 2011.

Την πρώτη χρονιά (όταν οι δυο σχολικές μονάδες συγχωνεύτηκαν) είχε στο δυναμικό του 145 μαθητές.

Την τελευταία 6ετία έχει απολέσει δυνάμεις, παρότι στο Γυμνάσιο φοιτούν μαθητές από 13 χωριά ( εκτός από το Στρυμονικό, από τα χωριά Χείμαρρος, Ζευγολατιό, Τριάδα, Λιβαδοχώρι, Καλόκαστρο, Κεφαλοχώρι, Βαρικό, Άνω Καμήλα, Μονοκκλησιά, Προβατάς, Βαμβακιά και τα χωριά Ριζιανά και Ίσιωμα, που ανήκουν γεωγραφικά στο Νομό Κιλκίς.Οι κάτοικοι του Στρυμονικού ασχολούνται με τη Γεωργία και την Κτηνοτροφία.

Στο Στρυμονικό πραγματοποιείται λαϊκή αγορά κάθε Τετάρτη με ικανοποιητική επισκεψιμότητα, ενώ παράλληλα λειτουργεί και Κέντρο Υγείας.

Καλή είναι η εικόνα και της αγοράς του χωριού, με παροχή αγαθών και υπηρεσιών σε αρκετά είδη. Υπάρχουν τρείς φούρνοι, Σούπερ Μάρκετ. Καφετέριες, ενώ λειτουργεί και ταχυδρομείο.

Τα τελευταία χρόνια στο χωριό δημιουργήθηκε νέος σταθμός των Λεοφορείων του ΚΤΕΛ Ν. Σερρών.

«Υπάρχουν προϋποθέσεις να μείνουμε κεφαλοχώρι » λέει η Ιωάννα Καραγιοβάννη.

Η ελεύθερη επαγγελματίας Ιωάννα Καραγιοβάννη η οποία υπηρέτησε από τη θέση της δημοτικής συμβούλου Ηράκλειας την πενταετία 2014-2019 υποστηρίζει ότι το χωριό έζησε μέρες δόξας ως έδρα του Δήμου από το 1998-2010.

«Η οικονομική κρίση που έζησε η χώρα σε συνδυασμό με το προνόμιο της έδρας του Δήμου που απωλέσθη το 2010 λόγω της διοικητικής μεταρρύθμισης είχε ως συνέπεια την φθίνουσα πορεία κάτι που απασχολεί τους κατοίκους μας »

Το λυπηρό παρατηρεί η ίδια ότι έχει μειωθεί σε μεγάλο βαθμό η επισκεψιμότητα ακόμη και από τους ετεροδημότες της Θεσσαλονίκης και των Σερρών

γιατί πολλοί Στρυμονικιώτες ζουν στην συμπρωτεύουσα αλλά και την πόλη των Σερρών

Εκτιμά ότι πρέπει να γίνει ένας εξωραϊσμός στην πλατεία του χωριού δίνοντας ένα άλλο χρώμα, πιο ελκυστικό ενώ σημειωθεί ότι η επισκεψιμότητα μπορεί να τονωθεί μέσα από τον προσκυνηματικό τουρισμό λόγω της ύπαρξης του προσκυνηματικού Ναού του Αγίου Αντωνίου.

«Το χωριό μας βρίσκεται σε κομβικό σημείο στον κάθετο της Εγνατίας Οδού ενώ σε μικρές χιλιομετρικές αποστάσεις βρίσκονται Θεσσαλονίκη,- Σέρρες- Νιγρίτα και Ηράκλεια. Υπάρχουν προϋποθέσεις να κρατήσουμε πληθυσμό στον τόπο μας και να παραμείνουμε ένα κεφαλοχώρι του Νομού. Η τοπική οικονομία μπορεί να τονωθεί και μέσα από την αύξηση της επισκεψιμότητα των συμπατριωτών μας στη γενέτειρα τους.»

« Οι επαγγελματίες νοιώθουν την μεγάλη συρρίκνωση » λέει ο Γ. Τεγκελίδης.

Ο Γιώργος Τεγκελίδης, σε ηλικία 28 ετών το 2000 ήρθε από τη Γερμανία και εγκαταστάθηκε στη γενέτειρα του το Στρυμονικό. Δημιούργησε δική του επιχείρηση- Σούπερ Μάρκετ- και στη συνέχεια οικογένεια.

«Το μεγάλο πρόβλημα μας είναι η υπογεννητικότητα και η γήρανση του πληθυσμού.

Τα τελευταία χρόνια το χωριό συρρικνώνεται επικίνδυνα. Το βλέπουμε εμείς οι επαγγελματίες από τους τζίρους μας. Τα πέντε- έξι τελευταία χρόνια έχουν φύγει απο τη ζωή περίπου 200 συνταξιούχοι οι οποίοι έδιναν ζωή ως καταναλωτές.

Παράλληλα πολλοί άνθρωποι της γενιάς μου, που είναι σήμερα 50 ετών έφυγαν πριν πέντε χρόνια ξανά στη Γερμανία

Δεν ξέρω πόσο καιρό θα μπορούμε και εμείς να είμαστε στον τόπο μας, να μεγαλώνουμε τα παιδιά μας σε ένα όμορφο περιβάλλον εκτός αστικού ιστού.

Σήμερα ο πληθυσμός του χωριού είναι σίγουρα κάτω από 1000 κατοίκους, ήσουν και πολλοί λιγότερους.Θα πρέπει να δοθούν κάποια κίνητρα να μείνει ο κόσμος στην ύπαιθρο».

 

Πηγή: sertharros.gr – Δημήτρης Νάτσιος