ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΣΕΡΡΕΣ

Σέρρες: Παμβλαχιακός – Μ. Αλέξανδρος Βαλτερού σαν σήμερα πριν 40 χρόνια

Πριν 40 χρόνια στο Δημοτικό Γήπεδο Σερρών ξεκινούσαν οι  αγώνες μπαράζ ανόδου για τη Δ’ Εθνική.

Θεωρήθηκαν οι αγώνες  εκείνοι από τις συναρπαστικότερες ποδοσφαιρικές ερασιτεχνικές αναμετρήσεις που διεξαγόταν την εποχή εκείνη, προσέλκυαν μεγάλες μάζες φιλάθλων που απολάμβαναν ποδοσφαιρικό θέαμα.

Την Κυριακή 16 Μαΐου 1982  (σαν σήμερα πριν 40 χρόνια) έγινε το πρώτο παιχνίδι μεταξύ του Παμβλαχιακού (πρωταθλητή στον Β’ όμιλο της Α’ κατηγορίας της ΕΠΣ Σερρών) και του Μεγάλου Αλεξάνδρου Βαλτερού ( πρωταθλητή στον Α΄ όμιλο της  Α΄ κατηγορίας της ΕΠΣ Σερρών).

Τα μοναδικά ντοκουμέντα που  είναι διαθέσιμα από εκείνο το παιχνίδι είναι  η ανταπόκριση του αθλητικογράφου Δημήτρη Ματζιρόπουλου στην εφημερίδα «Θεσσαλονίκη»  και μία φωτογραφία με το διαιτητικό τρίο (Αγγελίδης- Τυχάλας- Καραμουσαηλίδης) με τους αρχηγούς των ομάδων  Στέργιο Ταράση του Παμβλαχιακού και Σωτήρη Ανθουλάκη του Μεγάλου Αλεξάνδρου Βαλτερού,  που απαθανάτισε πιθανότατα ο φωτογράφος Λυμπέρης που διατηρούσε κάποια χρόνια και  φωτογραφείο στην πόλη των Σερρών.

Και οι δυο ομάδες διεκδικούσαν για πρώτη φορά την άνοδο στην μεγαλύτερη κατηγορία.

Σύμφωνα με την ανταπόκριση του Δημήτρη Ματζιρόπουλου το τελικό αποτέλεσμα κρίνεται δίκαιο αφού και οι δυο ομάδες είχαν από ένα ημίχρονο. Το σκορ άνοιξε στο 4΄ λεπτό ο Μέγας Αλέξανδρος Βαλτερού με αριστερό σουτ του Γιάννη Κωνσταντίνου, στη εστία της θύρας 8 του Δημοτικού Γηπέδου Σερρών και ισοφάρισε για τον Παμβλαχιακό ο Γιώργος Βαλσαμάκης  με σούτ στο 22’ στην απέναντι εστία της Θύρας 5 του Γηπέδου.

Η ανταπόκριση δίνει ως πρόσθετα στοιχεία για το φιλμ του αγώνα ότι ο Παμβλαχιακός είχε δυο δοκάρια στο 11΄ με τον Στέλιο Ταράση και στο 19΄ με τον Απόστολο Ταράση, ενώ ο Μέγας Αλέξανδρος Βαλτερού είχε επίσης δοκάρι στο 84΄ με τον Αντώνη Τομπουλίδη

Κόκκινες κάρτες είδαν στο παιχνίδι στο 87’ ο Αλέξανδρος Μαντζίρης του Παμβλαχιακού και ο Χρήστος Σουτζίδης του Βαλτερού στο 88’

Καλή χαρακτηρίζεται η διαιτησία του Γιάννη Αγγελίδη με συνεργάτες του Τυχάλα και Καραμουσαηλίδη.

Οι συνθέσεις:

 Παμβλαχιακός( προπονητής Γιάννης Τσίκος)

Ζιάκας, Φάκης Δ. Φάκης Γ. Λάππας (84΄ Μαντζίρης) Μπακάλης,  Ταράσης Στ. Δαρδάνης,  Ταράσης Απ. Βαλσαμάκης (76΄ Τραγούδας) Πλακανδράρας, Γκαγκανάτσιος.

Μέγας Αλέξανδρος Βαλτερού (προπονητής Γιώργος Αποστολίδης)

Μπαντοτάκης Δημ. του Αναστασίου, Μπαντοτάκης Δημ. του Παναγιώτη, Μαυρουδής, Στεργιάδης, Τομπουλίδης, Γέργος, Κωνσταντίνου,  Ανθουλάκης, Κρουστάλλης (79΄Τσελεκίδης) Αντωνιάδης,  Σουτζίδης.

Θελήσαμε να φρεσκάρουμε την μνήμη όσων ξέχασαν και να  πληροφορήσουμε τις νεότερες γενιές για  το ποδοσφαιρικό κλίμα που υπήρχε εκείνη την εποχή.

Απευθυνθήκαμε  στους ποδοσφαιριστές του Παμβλαχιακού Χαράλαμαπο Δαρδάνη και του Μεγάλου Αλεξάνδρου Βαλτερού Χρήστο Σουτζίδη που είχαν αγωνιστεί στο παιχνίδι.

«Το παιχνίδι ήταν μοιρασμένο, το Βαλτερό είχε καλή ομάδα»

Ο Χαράλαμπος( Μπάμπης)  Δαρδάνης ποδοσφαιριστής του Παμβλαχιακού την εποχή εκείνη.

Ο Μπάμπης Δαρδάνης( επιθετικός του Παμβλαχιακού στον οποίο αγωνίστηκε από το1977 εως το 1982 ενώ από το 1986 εως το 1989 ήταν προπονητής του σωματείου) μας δήλωσε:

« Την προηγούμενη χρονιά( 1980-1981) είχαμε κερδίσει το Κύπελλο της ΕΠΣ Σερρών επικρατώντας με 3-0 του Αρη Πρώτης σε παιχνίδι που είχε γίνει στο Γήπεδο της Νέας Ζίχνης.

Θυμάμαι ότι εκείνη τη χρονιά  1981-1982  η ομάδα μας χρησιμοποίησε ως έδρα το Γήπεδο του Νεοχωρίου καθότι στο Εθνικό Στάδιο γινόταν η ανακατασκευή του γηπέδου και η μετατροπή του από  ξερό (φίλερ) σε χλοοτάπητα.

«Κερδίσαμε το πρωτάθλημα  αφού αποσπαστήκαμε αρκετά από την Δόξα Κάτω Καμήλας που ήρθε 2η στο όμιλο μας. Την Κερδίσαμε με σκορ 0-1 στο Β΄ γύρο με  γκολ που πέτυχε ο  Απ. Ταράσης. Ανταγωνιστές μας ήταν επίσης η ομάδα του Οδυσσέα Αναγέννησης και ο Θρακικός Μητρουσίου.

Όσον αφορά το παιχνίδι με το Βαλτερό θυμάμαι ότι ήταν μοιρασμένο και μετά  το 1-1 του πρώτου μέρους και οι δυο ομάδες προσπαθούσαν να φυλάξουν την άμυνα τους.

Θυμάμαι ότι  το Βαλτερό είχε πολύ καλή ομάδα, με δυνατά παιδιά, όλος ο πρώτος όμιλος (αγωνιζόταν ομάδες της επαρχίας Σιντικής  και της περιοχής Ηράκλειας) εκείνη την εποχή είχε πολύ αξιόμαχες ομάδες.»

 Μεγάλο αστέρι ο τερματοφύλακας Ζιάκας

Η ομάδα του Παμβλαχιακού της περιόδου 1981-82 την χρονιά που κέρδισε το πρωτάθλημα στον Β΄όμιλο της ΕΠΣ Σερρών και διεκδίκησε την άνοδο στη Δ’ Εθνική.

 Ο Παμβλαχιακός την χρονιά εκείνη διέθετε στις τάξεις του στον σπουδαίο τερματοφύλακα  Κώστα Ζιάκα( με καταγωγή από τη Μεσοκώμη) ο οποίος αμέσως μετά τους αγώνες μπαράζ είχε μεταγραφεί στους ερασιτέχνες του Ηρακλή Θεσσαλονίκης. Ηταν ταλαντούχος αλλά μετά το πέρασμα του από τον Γηραιό επέστρεψε στις Σέρρες και αγωνίστηκε για πολλά χρόνια στην Αναγέννηση Νέου Πετριτσίου( από το 1984 ως το 1991) και αργότερα στον Εθνικό Σιδηροκάστρου.

Είχε στις τάξεις του τον  αείμνηστο Γιώργο Βαλσαμάκη από τα Καλά Δένδρα ο οποίος ήταν ικανός σκόρερ αλλά και άλλους ικανούς ποδοσφαιριστές.

«Δεν μας είχαν για φαβορί και αυτό μας είχε πεισμώσει»

Ο Χρήστος Σουτζίδης , την περίοδο 1981-82 αγωνίστηκε σε όλες τις θέσεις εκτός απο τερματοφύλακας με την φανέλα του Βαλτερού.

Ο χάφ Χρήστος Σουτζίδης( ποδοσφαιριστής του Μεγάλου Αλεξάνδρου Βαλτερού από το 1977 εως το 1997  μεταφέροντας τις δικές μνήμες από τον συγκεκριμένο  αγώνα και τη ποδοσφαιρική σαιζόν 1981-1982 μας δήλωσε:

«Θυμάμαι ότι πριν από τους αγώνες μπαράζ για την άνοδο των δύο ομάδων στη Δ΄ Εθνική, οι φίλαθλοι του Ν. Σερρών θεωρούσαν ως φαβορί για την άνοδο τις ομάδες του Παμβλαχιακού και του Άρη  Πρώτης και δεν υπολόγιζαν την ομάδα μας. Το γεγονός αυτό μας πείσμωσε και είχε σαν αποτέλεσμα να δώσουμε στους αγώνες αυτούς τον καλύτερό μας εαυτό, να τερματίσουμε πρώτοι και να πετύχουμε δίκαια την άνοδό μας στη Δ΄ Εθνική. Θυμάμαι ότι στο γήπεδο υπήρχαν πολλοί φίλαθλοι, σχεδόν από όλον τον νομό και για πρώτη φορά θα αγωνιζόμασταν μπροστά σε τόσους φιλάθλους, σε τόσο μεγάλο και καλό γήπεδο. Δεν θα ξεχάσω την ατμόσφαιρα που δημιούργησαν οι φίλαθλοί μας, οι οποίοι σε όλη τη διάρκεια του πρωταθλήματος ήταν δίπλα μας και μας εμψύχωναν. Η βοήθειά τους ήταν τεράστια. Ο αγώνας ήταν πολύ δυνατός, συναρπαστικός, έγινε μέσα σε αθλητικά πλαίσια και προσέφερε όμορφο θέαμα. Το ισόπαλο αποτέλεσμα ήταν δίκαιο. Δεν θα ξεχάσω ποτέ τον αγώνα αυτό, διότι αποβλήθηκα για πρώτη φορά στην καριέρα μου (στο 88΄λεπτό), όχι για αντιαθλητικό παίξιμο, αλλά για μια διαφωνία που είχα με τον διαιτητή του αγώνα κ. Αγγελίδη.

Η ομάδα μας την χρονιά ήταν πολύ δυνατή, τερμάτισε πρώτη στον όμιλό της ανταγωνιζόμενη  πολλές δυνατές ομάδες( Εθνικό Σιδηροκάστρου, Μέγα Αλέξανδρο Ηράκλειας, Αναγέννηση Νέου Πετριτσίου) ενώ αξιόμαχες ομάδες ήταν εκείνη την εποχή ο Ολυμπιακός Ροδόπολης, Ο Ορφέας Χρυσοχωράφων και ο Ηρακλής Χειμάρρου)

Η ομάδα μας  σχεδόν για τέσσερα χρόνια είχε τον ίδιο κορμό, έκανε καλή προετοιμασία και απέκτησε άριστη φυσική κατάσταση. Όλα τα παραπάνω βοήθησαν να πραγματοποιηθεί το  όνειρό των ποδοσφαιριστών και των φιλάθλων μας που ήταν  να αγωνιστούμε στην Δ΄ Εθνική. Βέβαια δεν πρέπει αν ξεχάσουμε την τεράστια  βοήθεια που είχαμε από όλους τους παράγοντες του  Διοικητικού Συμβουλίου και από τους φιλάθλους μας.»

Σ.Σ. Στην πρώτη φωτογραφία το διαιτητικό τρίο του αγώνα(Αγγελίδης στο μέσο και  οι επόπτες Καραμουσαηλίδης(αριστερά)  και  Τυχάλας( δεξιά) με τους αρχηγούς των ομάδων Στέργιο Ταράση του Παμβλαχιακού( αριστερά) και Μεγάλου Αλεξάνδρου Βαλτερού Σωτήρη Ανθουλάκη( δεξιά).

Πηγή: sertharros.gr – Δημήτρης Νάτσιος