«Στο Νοσοκομείο Σερρών οι οργανικές θέσεις Αναισθησιολόγων είναι 12 (δώδεκα). Οι καλυμμένες οργανικές θέσεις είναι 3 (τρεις). Σήμερα, όμως στο Νοσοκομείο Σερρών εργάζεται μόνο η μια Αναισθησιολόγος και βρίσκεται με απόσπαση από το Νοσοκομείο Άγιος Παύλος ένας ακόμη Αναισθησιολόγος, ο οποίος καλύπτει ανάγκες του Νοσοκομείου το τελευταίο 7μηνο.
Από τον Ιανουάριο του 2021, μετά την παραίτηση 2(δύο) Αναισθησιολόγων, το Αναισθησιολογικό Τμήμα έχει παραμείνει με μια Αναισθησιολόγο (υπάρχει ένας ακόμη που από το Μάρτιο του 2020 έχει αποσπαστεί και κατέχει τη θέση Διοικητή του ΕΚΑΒ Καβάλας).
Από τον Αύγουστο 2021 έχει γίνει πρόσληψη ενός ακόμη Αναισθησιολόγου σε βαθμό Διευθυντή, ο οποίος όμως έχει τεθεί σε αναστολή εργασίας από 1/9/2021 σύμφωνα με τις διατάξεις για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών.
Για να καλυφθούν οι ανάγκες η Αναισθησιολόγος του Νοσοκομείου και ο αποσπασμένος Αναισθησιολόγος πραγματοποιούν περισσότερες από 10 εφημερίες/μήνα ο καθένας και οι υπόλοιπες καλύπτονται από Αναισθησιολόγους άλλων Νοσοκομείων που καλύπτουν μέχρι 10 εφημερίες/μήνα.
Δε χρειάζεται να περιγράψουμε ότι οι Αναισθησιολόγοι του Νοσοκομείου εργάζονται με εξοντωτικά ωράρια, έχοντας χάσει κάθε προσωπική, οικογενειακή και κοινωνική ζωή για να μπορέσουν να εξασφαλίσουν την ασφάλεια στη λειτουργία των επειγόντων περιστατικών, αφού η κουβέντα για την τακτική λειτουργία των Χειρουργείων ακούγεται σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας.
Οι γιατροί του Αναισθησιολογικού, όπως και σχεδόν το σύνολο των γιατρών του Γενικού Νοσοκομείου Σερρών, οδηγούμαστε σε υπερεργασία, κατά παράβαση όλης της εργατικής νομοθεσίας από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου Σερρών, καθώς σε διαφορετική περίπτωση το Νοσοκομείο δε θα μπορούσε να καλύψει με ασφάλεια τη λειτουργία του Τμήματος Επειγόντων και των Κλινικών όπου νοσηλεύονται ασθενείς.
Φτάνουμε με αυτό τον τρόπο στον Σεπτέμβριο του 2021, όπου αρχίζει να τίθεται υπό αμφισβήτηση ακόμη και η ασφάλεια της εφημερίας στο Νοσοκομείο Σερρών, καθώς μέχρι τις 13/9 δεν είχε βγει απόφαση για κάλυψη εφημεριών από Αναισθησιολόγους άλλων Νοσοκομείων και δεν γνωρίζουμε ακόμη πως θα καλυφθούν οι εφημερίες του Οκτωβρίου.
ΚΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΘΑ ΗΤΑΝ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΤΡΑΓΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΓΝ ΣΕΡΡΩΝ ΑΝ ΔΕΝ ΠΡΟΕΚΥΠΤΑΝ ΚΑΙ ΤΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΣΤΙΣ 14/9/2021.ΕΝΩΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ Ν. ΣΕΡΡΩΝΕ.Ν.Ι.Ν.Σ.
Και το χτύπημα της λογικής μας, της αξιοπρέπειας μας, της ηθικής μας, της επαγγελματικής μας γνώσης, της ευθύνης μας απέναντι στους ασθενείς και τους εαυτούς μας, των κόπων ετών για την εξειδίκευσή μας δεν σταμάτησε εκεί, καθώς έφτασε στα χέρια μας, mail του Διοικητή της 4ης ΥΠΕ προς τους Διοικητές των Νοσοκομείων Δράμας, Σερρών, Ξάνθης, Κομοτηνής που αναφέρει κατα λέξη:
“Προκειμένου να αντιμετωπισθούν έκτακτες και επείγουσες περιπτώσεις κατά τη διάρκεια εφημεριών όταν δεν εφημερεύει Αναισθησιολόγος, παρακαλούμε όπως σε συνεννόηση με τους Διευθυντές Ιατρικής Υπηρεσίας καθοριστούν 8 ιατροί του ΓΝ Δράμας, 7 ιατροί του ΓΝ Σερρών, 8 Ιατροί του ΓΝ Ξάνθης και 7 ιατροί του ΓΝ Κομοτηνής, οι οποίοι θα εκπαιδευτούν στην επείγουσα διασωλήνωση, ώστε να είναι σε θέση να προβούν σε διασωλήνωση επείγοντος περιστατικού, το οποίο στη συνέχεια αφού σταθεροποιηθεί, θα διακομιστεί για αντιμετώπιση στο κατάλληλο Νοσοκομείο…”
Αυτό συνεπάγεται:
• την παραδοχή των Κυβερνώντων στην αποτυχία να δώσουν οριστική και άμεση λύση στο τεράστιο πρόβλημα της έλλειψης Αναισθησιολόγων στην περιφέρεια και στο Νοσοκομείο Σερρών
• ότι σκοπεύουν να αφήσουν τα νοσοκομεία χωρίς Αναισθησιολόγο σε εφημερία και θεωρούν πως με εκπαίδευση λίγων ωρών σε πρόπλασμα οποιοσδήποτε γιατρός μπορεί να υποκαταστήσει τη συγκεκριμένη ειδικότητα
• ότι σε τέτοια περίπτωση. Ο ιατρός άλλης ειδικότητας θα πρέπει να είναι εκεί για όλα (διασωλήνωση – αερισμός – αντιμετώπιση της κύριας πάθησης από τον ίδιο, γεγονός αδύνατο και επικίνδυνο σε πραγματικό χρόνο)
• αφού μπορεί ένας γιατρός, σύμφωνα με τον διοικητή της 4ης ΥΠΕ, να τα κάνει όλα, τι τις χρειαζόμαστε όλες αυτές τις ειδικότητες μέσα στο Νοσοκομείο;
ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΕΡΡΩΝ ΑΝ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ Η ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΟΔΗΓΙΑ, ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΠΛΕΟΝ ΕΚΤΟΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΝΟΣΗΛΕΥΟΜΕΝΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ.
Έχει κανένας από όλους αυτούς τους κυρίους εικόνα για το τι σημαίνει:
• να είσαι πάνω από ασθενή που απειλείται η ζωή του και να δίνεις μάχη να τον κρατήσεις ζωντανό;
• να είσαι πάνω από ασθενή που έχει πεθάνει και να προσπαθείς να τον επαναφέρεις στη ζωή;
• να καλείσαι να αντιμετωπίσεις αιφνίδια επιδείνωση και κωματώδη κατάσταση νοσηλευόμενου ασθενή;
Γνωρίζουν αυτοί οι κύριοι:
• τι σημαίνει το λεπτό ως χρόνος για την αντιμετώπιση αυτών των επειγόντων περιστατικών;
• ότι πάνω από ασθενή σε κωματώδη κατάσταση ίσως χρειαστεί να βρίσκονται γιατροί 3 και 4 ειδικοτήτων (που ο καθένας από αυτούς έχει κάνει 5 και παραπάνω χρόνια ειδικότητας για να εξειδικευτεί σε έναν τομέα), για να μπορέσει ο ασθενής, που ίσως είναι ο πατέρας, η μητέρα, το παιδί του καθενός μας, να αντιμετωπιστεί με τις καλύτερες πιθανότητες για την υγεία του;
Και ρωτάμε, αφού εδώ δεν μιλάμε για απλή εκπαίδευση στη διαχείριση αεραγωγού, σε περίπτωση απουσίας του Αναισθησιολόγου:
• πιθανές επιπλοκές της διασωλήνωσης ποιος θα τις αντιμετωπίσει;
• ποιος θα δώσει αναισθησία;
• ποιος θα συνδέσει τον ασθενή στον αναπνευστήρα και θα γνωρίζει τη λειτουργία του;
Όπως κανένας μας δε θα ήθελε να ταξιδέψει με αεροπλάνο, που έχει ελεγχθεί από μηχανικό αυτοκινήτων, που έχει κάνει ταχύρρυθμα για τα αεροσκάφη στο ίντερνετ, έτσι κανένας μας δε θα ήθελε το σοβαρό
πρόβλημα υγείας του που απειλεί τη ζωή του να αντιμετωπισθεί από μη ειδικό στο συγκεκριμένο αντικείμενο ιατρό.
Οι γιατροί του Νοσοκομείου Σερρών δηλώνουμε ότι:
• αν τεθούν σε ισχύ τα παραπάνω δεν μπορούμε να καλύψουμε με ασφάλεια τα επείγοντα περιστατικά και τους νοσηλευόμενους ασθενείς
• συνένοχοι σε αυτό το έγκλημα δε θα γίνουμε
• για ότι συμβεί υπεύθυνοι είναι το Υπουργείο Υγείας, η Διοίκηση της 4ης ΥΠΕ και η Διοίκηση του Νοσοκομείου Σερρών
Αναρωτιόμαστε πραγματικά, πόσο κοστίζει η ανθρώπινη ζωή για το Υπουργείο Υγείας;
Καλούμε την 4η ΥΠΕ και τη Διοίκηση του Νοσοκομείου να πάρουν πίσω τα συγκεκριμένα έγγραφα
Ζητάμε:
• να επιστρέψουν στις θέσεις τους οι 2 Αναισθησιολόγοι του Νοσοκομείου Σερρών, που βρίσκονται εκτός υπηρεσίας. Είναι πλέον ζήτημα ασφάλειας για τους κατοίκους ενός ολόκληρου Νομού και δεν μπορούν να βρίσκονται εκτός εργασίας Αναισθησιολόγοι είτε για ζήτημα Διοίκησης άλλου φορέα, είτε για ζήτημα εμβολιασμού.
• Το Υπουργείο Υγείας να προχωρήσει σε σχεδιασμό για να καλυφθούν οι θέσεις Αναισθησιολόγων στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ
Η ΕΝΙΝΣ θα προχωρήσει τις επόμενες ημέρες σε γενική συνέλευση, σε επαφή με τα υπόλοιπα σωματεία του Νοσοκομείου για κοινές δράσεις και σε πλατιά ενημέρωση του λαού των Σερρών γιατί το ζήτημα της ασφαλούς λειτουργίας του Νοσοκομείου Σερρών μας αφορά όλους και τον καλούμε με μια προτροπή: ΜΙΛΑ
“Σώπα ο ένας, σώπα ο άλλος, σώπα οι επάνω, σώπα οι κάτω, σώπα όλη η πολυκατοικία και όλο το τετράγωνο. Σώπα οι δρόμοι οι κάθετοι κι οι δρόμοι οι παράλληλοι. Κατάπιαμε τη γλώσσα μας. Στόμα έχουμε και μιλιά δεν έχουμε.
Φτιάξαμε το σύλλογο του «σώπα», και μαζευτήκαμε πολλοί, μια πολιτεία ολόκληρη, μια δύναμη μεγάλη αλλά μουγκή!”
«…γιατί νομίζω πως θα έρθει η στιγμή, που δε θ’ αντέξω και θα ξεσπάσω και δε θα φοβηθώ και θα ελπίζω και κάθε στιγμή το λαρύγγι μου θα γεμίζω μ’ έναν φθόγγο, μ’ ένα τραύλισμα, με μια κραυγή που θα μου λέει: ΜΙΛΑ!».
ΑΖΙΖ ΝΕΣΙΝ από το ποίημα “ΜΙΛΑ”