Σέρρες – Μνήμες: Η πυρκαγιά του 1973 στο Εθνικό Ορφανοτροφείο ΘηλέωνΜ’ ένα δημοσίευμα στο sertharros.gr, ο δημοσιογράφος Δημήτρης Νάτσιος, εξιστορεί την πυρκαγιά στο Εθνικό Ορφανοτροφείο Θηλέων Σερρών, το 1973.

Συγκεκριμένα γράφει:

«Στις 13 Δεκεμβρίου του 1973  ο τοπικός Τύπος της εποχής δημοσιεύει στην πρώτη σελίδα την είδηση της πυρκαγιάς στο Ορφανοτροφείο Θηλέων που βρίσκεται επί της οδού Βενιζέλου, σε οικόπεδο πλησίον του σημερινού  κτηριακού συγκροτήματος που εδρεύει η ΔΕΥΑΣ.

Το «Σ.Θ» στο φύλλο της Πέμπτης 13 Δεκεμβρίου 1973 γράφει:

«Σκηνές της πυρκαγιάς του ΄13 παρουσίασε προχθές ο συνοικισμός των Κάτω Καμενικίων της πόλεως, όταν ο διώροφος κοιτώνας ύπνου του Κέντρου Παιδικής Μέριμνας Θηλέων (πρώην Ορφανοτροφείου θηλέων) είχε τυλιχθεί στις φλόγες και έκαιγε επί δυο ώρες περίπου.

Συγκεκριμένα  στις 8.30 το βράδυ της Τρίτης 11 Δεκεμβρίου 1973, ενώ οι τρόφιμοι βρίσκονταν στην αίθουσα εστιατορίου ή σε άλλους χώρους του ιδρύματος, μία τρόφιμος όπως διηγούνται αυτοί που έσπευσαν πρώτοι στην πυρκαγιά, επιχείρησε να ανάψη την θερμάστρα ξύλου που υπήρχε στον πρώτο όροφο.

Φαίνεται ότι η θερμάστρα, ύστερα από την αφή της, δεν ασφαλίστηκε καλά και έπεσαν κάρβουνα στο ξύλινο πάτωμα που δεν άργησε να ανάψει και να μεταδοθεί σε όλο το κτίριο.

(Το) Εκπαιδευτικό προσωπικό του ιδρύματος κάλεσε με απεγνωσμένη κραυγή «φωτιά – βοήθεια», ενώ συγχρόνως εκαλείτο από την διεύθυνση του ιδρύματος η πυροσβεστική Υπηρεσία, η οποία έφθασε αστραπιαία στο χώρο της πυρκαϊας και άρχισε το κατασβεστικό της έργο με αρκετή δύναμη πυροσβεστών και τρία πυροσβεστικά οχήματα ενώ την ίδια περίπου ώρα κατέφθασε ο αξιωματικός Υπηρεσίας της Μεραρχίας κ. Κουτρουμπέλης, αντισυνταγματάρχης, με δύναμη στρατιωτών που επεδόθησαν πάραυτα στο έργο της μεταφοράς αντικειμένων εκ του θαλάμου και κατασβέσεως του πυρός.

Εν τω μεταξύ ο  διοικητής Διοικήσεως Χωροφυλακής κ. Σπ. Φτερνιάτης και ο διοικητής Ασφάλειας τάγματος  κ. Αγγελόπουλος ευρίσκοντο εκεί επικεφαλής ανδρών των τμημάτων που βοηθούσαν εις το έργο των τους πυροσβέστας.

Την 9η εσπερινήν περίπου και ενώ ο νομάρχης Αγγελος Κανελλόπουλος μετά του δημάρχου Ε. Ελευθεριάδου, εδεξιώτο τους ερασιτέχνες ζωγράφους της πόλεως μας, ύστερα από την διοργάνωση ζωγραφικής εκθέσεως στο κέντρο  «Αηδόνια». επληροφορήθη το γεγονός της πυρκαϊας, τότε ο ίδιος και ο δήμαρχος έσπευσαν αμέσως εις τον χώρο της πυρκαϊάς.

Εν  συνεργασία μετά του αξιωματικού της Μεραρχίας, ο κ. Νομάρχης έδωσε εντολήν τα 55 κορίτσια του ιδρύματος, συνοδεία των διδασκαλισσών, να μεταφερθούν προς διανυκτέρευσιν  εις τους κοιτώνας θαλάμους του πρώην οικοτροφείου Αρρένων.

Στρατιωτικόν πούλμαν μετέφερε περί την  11η νυχτερινήν εις το άλλοτε Ορφανοτροφείο αρρένων τα 55 κοριτσάκια, τα οποία είχαν πανικοβληθεί από την πυρκαϊά και έκπληκτα έβλεπαν το σπίτι τους να γίνεται  στάχτη.

Το κτίριο βέβαια που αποτεφρώθηκε ήταν παλιό, κτίσθηκε  μπροστά από το 1922 και είχε πολλά ξύλα (δάπεδα, στέγη, παράθυρα, πόρτες).

Ανεγείρεται καινούργιο

Μαθήτριες του Ορφανοτροφείου Θηλέων Σερρών, έτους 1951-52( φωτο Χρ. Μελλίδη)

Ευτυχώς το πύρ αντιμετωπίσθηκε και περιορίστηκε μόνο στο θάλαμο του ύπνου και δεν επεξετάθη στα παρακείμενα κτίσματα,  παλιάς επίσης κατασκευής, γραφεία, εστιατόρια, εργαστήρια, κ.λ.π.

Παραπλεύρως ανεγείρετο, ευρίσκεται στο στάδιο της αποπερατώσεώς του, νέο διώροφο σύγχρονον κτιριακό συγκρότημα  δαπάνης 10.000.000 περίπου  που θα στεγάσει όλες τις υπηρεσίες του ιδρύματος και τους τροφίμους του συντόμως.

Η ζημιά που προκλήθηκε, σύμφωνα με  υπολογισμούς προχείρους, θα πρέπει να ανέρχεται στο ποσό των 700.000 χιλιάδων περίπου, ενώ 900.000  περίπου ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου έχουν περισωθή λόγω της εγκαίρου απομονώσεως του πυρός.

Η ιστορία του Εθνικού Ορφανοτροφείου Θηλέων Σερρών  και η μετεξέλιξη του

Σερραικό Θάρρος 13 Δεκεμβρίου 1973Η εφημερίδα «Σ.Θ.» που φιλοξενεί  το ρεπορτάζ της πυρκαγιάς το βράδυ της 11ης Δεκεμβρίου 1973

Η είσοδος του παλαιού κτηρίου του Ορφανοτροφείου  Σερρών επι της οδού Βενιζέλου το 2011, πριν περάσει στη ΔΕΥΑΣ και ανακαινιστεί και πάρει τη σημερινή του μορφή( αρχείο Σ.θ)

 

Οδός Δ. Μαρούλη. Δίπλα  στο παλιό εξοχικό κέντρο «Τα Αηδόνια» . Το Ορφανοτροφείο Αρρένων Σερρών(φωτο Χρ. Μελλίδη)

Προσπαθήσαμε να  ερευνήσουμε  την ιστορία του  Ορφανοτροφείου Θηλέων Σερρών και του κτιρίου του.

Από επίσημα έγγραφα προκύπτει ότι το Κέντρο Παιδικής Μέριμνας Θηλέων Σερρών αποτελεί συνέχεια του ιστορικού πάλαι ποτέ «Εθνικού Ορφανοτροφείου Θηλέων Σερρών» που συστάθηκε το 1926 και στεγάστηκε σε κτίριο που καταστράφηκε από την πυρκαγιά της 11ης Δεκεμβρίου του 1973.  Ακολούθως στεγάστηκε στο σημερινό κτήριο που  φιλοξενεί  την ΔΕΥΑΣ και τον ΟΠΑΠΚΑ.

Το νέο κτήριο  ήταν υπό κατασκευή το 1973, όταν  καταστράφηκε το παλιό και παρέμεινε ενεργό ως το 1990 . Το 1999 το εθνικό Ορφανοτροφείο μετατράπηκε σε κρατικό βρεφονηπιακό σταθμό με το ΦΕΚ 245/15-11-1999, ο οποίος λειτούργησε σε νέο κτήριο πλησίον του σημερινού που στεγάζει την ΔΕΥΑΣ και τον ΟΠΑΠΚΑ.

Το κτήριο  του Εθνικού Ορφανοτροφείου Θηλέων Σερρών  παραχωρήθηκε το 2011 στη ΔΕΥΑΣ για 25 χρόνια, ανακαινίστηκε και στεγάζει σήμερα τις δυο Υπηρεσίες του Δήμου Σερρών.»

Πηγή: sertharros.gr  – Δημήτρης Νάτσιος


Βρείτε μας στο Facebook

BP ΜΑΝΑΦΗΣ


Κάντε ένα σχόλιο

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται. Τα πεδία με * είναι απαραίτητα.