ΣΕΡΡΕΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σέρρες – Μητροπολίτης Ζιχνών: «Είμαι αθώος»

Τη δική της απάντηση δίνει η Μητρόπολη Ζιχνών στην απόφαση του τριμελούς εφετείου κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, που καταδίκασε σε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών, τον Μητροπολίτη Ιερόθεο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του νομικού εκπροσώπου της Μητροπόλεως, Κωνσταντίνου Ξ. Πεχλιβάνη, θα πρέπει να περιμένουμε την τελική κρίση της ελληνικής δικαιοσύνης, καθώς συνεχίζουν να τίθενται ερωτήματα και κενά αναφορικά με τη φερόμενη εμπλοκή της Μητρόπολης στην όλη υπόθεση.

Μάλιστα, τονίζει πως η εν λόγω δικαστική απόφαση δεν είναι αμετάκλητη, καθώς και ότι έχει ήδη ασκηθεί έφεση προκειμένου να κριθεί ενώπιον δευτεροβάθμιου δικαστηρίου.

Η ανακοίνωση του νομικού εκπροσώπου της Μητρόπολης

Μετά από εξαντλητική επ’ ακροατηρίω διαδικασία [14.10.2021], ενώπιον της Δικαιοσύνης, εξεδόθη πρωτοβάθμια δικαστική απόφαση, η οποία έκρινε σχετικά με την φερομένη ως υπεξαίρεση ιερών κειμηλίων από πλευράς εκπροσώπων της Μητροπόλεως Ζιχνών και Νευροκοπίου. «

Κατ΄αρχήν, δέον να αναφερθεί ότι οι εντολείς μου συνεχίζουν να αρνούνται ολοσχερώς το περιεχόμενο του κατηγορητηρίου, καθώς θεωρούν ακράδαντα ότι εκπροσωπούν την μόνη αλήθεια, που επίσης θεωρούν ότι εκπορεύεται και από το ίδιο το περιεχόμενο της συνταγείσης ποινικής δικογραφίας (έστω και εάν αυτή κρίθηκε, ως κρίθηκε, ήδη πρωτοδίκως).

Σημειωτέον ότι η εν λόγω δικαστική απόφαση δεν είναι αμετάκλητη και έχει ήδη ασκηθεί έφεση προκειμένου να κριθεί εκ νέου ενώπιον του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου.

Περαιτέρω, ένας εκ των κατηγορουμένων αθωώθηκε πρωτοβαθμίως δικαστικά, ενώ υπογραμμίζεται ότι, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, φέρεται πως ο εν λόγω κατηγορούμενος συνέπραξε ταυτόχρονα με έτερο κατηγορούμενο που πρωτοβαθμίως καταδικάσθηκε, οπότε η αθωωτική γι’ αυτόν απόφαση έχει κάθε νόμιμο λόγο να θεωρηθεί ότι θα συνεπηρεάσει δικαστικά στην κατ’ έφεση δίκη και την κρίση για τους έτερους δύο κατηγορούμενους και πρωτοδίκως καταδικασθέντες.

Τέλος, ναι μεν οι δικαστικές αποφάσεις είναι σεβαστές, πλην όμως δε, κρίνονται υπό τη βάση ενός δημοκρατικού πολιτεύματος˙ για το λόγο αυτό θεωρώ ότι, πριν σπεύσουμε να βγάλουμε τα όποια συμπεράσματα, οφείλουμε να αναμείνουμε την τελική, αμετάκλητη κρίση, της Ελληνικής Δικαιοσύνης, καθότι, ως τουλάχιστον εκ της ποινικής δικογραφίας προκύπτει, συνεχίζουν να τίθενται πλήθος ερωτημάτων και κενών αναφορικά με την φερομένη ως εμπλοκή της Μητροπόλεως στην όλη υπόθεση, τα οποία, αν και επιμόνως παρουσιάστηκαν πρωτοδίκως, εντούτοις η διαλεύκανσή τους δεν επιτεύχθηκε, κάτι που βάσιμα θεωρούμε ότι θα αντιμετωπιστεί επιτυχώς, πλέον δευτεροβαθμίως.

Ο Νομικός Εκπρόσωπος
της Ιεράς Μητροπόλεως Ζιχνών και Νευροκοπίου
Κωνσταντίνος Ξ. Πεχλιβάνης, Δικηγόρος