ΣΕΡΡΕΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σέρρες: Καταδικάστηκε ο Μητροπολίτης Ζιχνών για εξαφανισμένα ιερά κειμήλια

Υπόθεση υπεξαίρεσης μνημείων ιδιαίτερα μεγάλης αξίας με επίκεντρο τον Ιερό Ναό Τίμιου Προδρόμου στην Αγγίστα Σερρών, απασχόλησε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, που καταδίκασε σε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών τον Μητροπολίτη Ζιχνών και Νευροκοπίου κι έναν Πρωτοσύγκελο.

Το δικαστήριο τους έκρινε ένοχους, αναγνωρίζοντάς τους το ελαφρυντικό του σύννομου βίου, ενώ αποφάσισε να μετατρέψει την ποινή προς 5 ευρώ, ημερησίως κι ανέστειλε την εκτέλεσή της ενόψει της δευτεροβάθμιας δίκης στο Εφετείο.

Η υπόθεση αφορούσε, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ιερά κειμήλια, όπως δισκοπότηρα και σταυρό, χρονολογίας προ του 1830, που επρόκειτο να δοθούν για συντήρηση και επισκευή.

Έγινε καταγγελία από άτομο που θέλησε να τα φωτογραφήσει για τις ανάγκες συγγραφής βιβλίου. Οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν την κατηγορία. Το δικαστήριο αθώωσε για την ίδια υπόθεση έναν ιερέα.

Κρίθηκαν ένοχοι για «υπεξαίρεση μνημείων ιδιαίτερα μεγάλης αξίας» και για «ηθική αυτουργία σε διακεκριμένη περίπτωση κλοπής πραγμάτων αφιερωμένων στη θρησκευτική λατρεία από τόπο προορισμένο γι’ αυτήν», κατά περίπτωση.

Ο κατηγορούμενος μητροπολίτης δεν παρέστη στη δίκη και εκπροσωπήθηκε από πληρεξούσιο δικηγόρο.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΑ-ΜΠΕ, το δικαστήριο αποφάσισε η έφεση των καταδικασθέντων να έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα στην εκτέλεση των ποινών. Μαζί τους παραπέμφθηκε να δικαστεί κι ένας ιερέας ο οποίος αθωώθηκε λόγω αμφιβολιών.

Οι παριστάμενοι ιερείς, στις απολογίες τους, αρνήθηκαν τις κατηγορίες λέγοντας ότι πήραν τα αντικείμενα για συντήρηση και ότι τα επέστρεψαν.

Πρόκειται για ένα δισκοπότηρο, σταυρό και άλλα κειμήλια που χρονολογούνται από την εποχή της τουρκοκρατίας- πριν το 1830 και βρίσκονταν στον Ιερό Ναό Τιμίου Προδρόμου στο χωριό Αγγίστα Σερρών .

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε από έναν καθηγητή ο οποίος, στο πλαίσιο έρευνας για την καταγραφή αρχαιολογικών θησαυρών της περιοχής, φωτογράφησε τα επίδικα θρησκευτικά αντικείμενα. Το 2009, ο ίδιος διαπίστωσε ότι τα κειμήλια δεν ήταν τα ίδια με αυτά που απαθανάτισε με τον φωτογραφικό του φακό καθώς είχαν αντικατασταθεί από άλλα αντικείμενα νεότερης εποχής.