Χωρίς κατηγορία

Σέρρες : Μαθήματα κλασσικής παιδείας μέσω ίντερνετ

Η 18η διδακτική περίοδος του Πνευματικού μας Συμποσίου, ξεκινά την Τετάρτη 14 0κτωβρίου 2020 7μ.μ. , μέσα στις δυσμενείς  συνθήκες της πανδημίας,  οπότε δεν μπορεί να γίνουν σε ζωντανή και απ’ ευθείας διδασκαλία με συμμετοχή των συμπολιτών μας. Έτσι με τη υποβοήθηση και σύμπραξη με τον κορυφαίο πολιτιστικό θεσμό και οργανισμό της περιοχής μας το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών,  θα συνεχίσουμε  τα μαθήματα διαδίκτυα και μέσω των τοπικών τηλεοράσεων.

Ξεκινά το πρώτο μάθημα με θέμα: Το Δημοκρατικό Πολίτευμα: (Γέννηση – λειτουργία – συνέπειες στα ανθρώπινα), με εισηγητή το Φιλόλογο Ζήση Μητλιάγκα.

Άποψη αρχαίων: Τα πολιτεύματα δεν κρίνονται τόσο από την θεωρητική τους θεμελίωση, όσο από τη λειτουργία τους, τα αποτελέσματα της εφαρμογής της και τη μορφή ζωής (κοινωνική – οικονομική, πολιτιστική κα ) που δημιουργούν (Δημοσθένης). Ο εισηγητής κ. Ζ. Μητλιάγκας θα αναφερθεί, σε μια σειρά μαθημάτων, για τις ιστορικές και κοινωνικές συνθήκες εξ’ αιτίας των οποίων γεννήθηκε η Δημοκρατία, καθώς και τη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών μέσα στην πόλη- κράτος, τα αποτελέσματα μοναδικά επιτεύγματα του ανθρώπου σε όλες τις μορφές της ανθρώπινης δράσης , την ακμή, αλλά και την παρακμή μέσα από μαρτυρίες κείμενα κλασσικών συγγραφέων του ανθρωπινού πνεύματος. ( Θουκυδίδης , Πλάτων, Αριστοτέλης, Λυσίας, Δημοσθένης  κα.)

Τα μαθήματα γίνονται κάθε Τετάρτη 7-8 το απόγευμα σε ζωντανή μετάδοση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών (live streaming μέσα από το κανάλι του ΔΗ. ΠΕ. ΘΕ. Σερρών στο YouTube, https://www.youtube.com/watch?v=GyJxpz9D_WU&feature=emb_title) οπότε μπορεί να γίνεται και ζωντανή συζήτηση με τους τηλεθεατές.