ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΣΕΡΡΕΣ

Σέρρες: Η μεγάλη νίκη του Μέγα Αλέξανδρου Βαλτερού πριν 40 χρόνια

 και απέκτησε διαφορά ασφαλείας στην κορυφή της βαθμολογίας από τους ανταγωνιστές του που ήταν κατά κύριο λόγο  την χρονιά εκείνη ο Εθνικός Σιδηροκάστρου,  ο Μέγας Αλέξανδρος Ηράκλειας, και η Αναγέννηση Νέου Πετριτσίου στον Α’ όμιλο  του πρωταθλήματος της Α΄ κατηγορίας της ΕΠΣ Σερρών.

Εκείνο το συννεφιασμένο πρωινό παρουσία περίπου 2.000 θεατών( είχαν κοπεί 1.200 εισιτήρια) ο ισοπεδωτικός Μέγας Αλέξανδρος επιβλήθηκε του Εθνικού Σιδηροκάστρου και εκμηδένισε τις ελπίδες των αντιπάλων του να τον  φθάσουν την κορυφή της βαθμολογίας.

Σύμφωνα με ανταπόκριση του Δημήτρη Ματζιρόπουλου στην εφημερίδα «Θεσσαλονίκη», η οποία αφιέρωνε αρκετές σελίδες της για την κάλυψη των αγώνων του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου, ο Μέγας Αλέξανδρος Βαλτερού προηγήθηκε στο 32΄ με τον Χρήστο Αντωνιάδη( σκορ ημιχρόνου)

Πέτυχε το 2-0 με τον ίδιο παίκτη στις αρχές του Β΄ μέρους, στο 49’ και  διεύρυνε την νίκη του με άλλα δυο τέρματα που πέτυχαν, σύμφωνα με την ανταπόκριση, ο Μπατοτάκης στο 70’ (πρόκειται για τον αμυντικό του Μέγα Δημήτρη Μπατοτάκη) και  έκλεισε το σκορ στο 84΄ ο Χρήστος Κρυστάλλης.

Σημειώνεται ότι ο Μέγας Αλέξανδρος αγωνιζόταν από το 40΄ με δέκα παίκτες λόγω αποβολής του Σταμάτη Μαυρουδή, αριστερού μπακ της ομάδας, που είχε κάνει ένα πολύ καλό πρωτάθλημα  την χρονιά εκείνη. Μετά την αποβολή του Μαυρουδή, ο κ. Αποστολίδης κάλυψε τη θέση του αριστερού μπακ μετακινώντας τον αριστερό χαφ (Σουτζίδη Χρήστο) από τα χαφ στο αριστερό άκρο της άμυνας. Παρόλο που η ομάδα συνέχισε να αγωνίζεται για το υπόλοιπο του αγώνα  με 10 ποδοσφαιριστές, σε κανένα σημείο  του αγώνα δεν φάνηκε αυτή η διαφορά.

Η διαιτησία του  κ. Αγγελίδη με επόπτες τους κ.Τυχάλα και κ. Χατζή άριστη.

Η σύνθεση του Μέγα Αλεξάνδρου έτσι όπως δόθηκε  στην ανταπόκριση ήταν η ακόλουθη: Μπατοτάκης, Μαυρουδής,  Μπατοτάκης, Στεργιάδης, Τομπουλίδης, Γέργος, Κωνσταντίνου, Αντωνιάδης, Κρυστάλλης, Σουτζίδης, Πεχλιβανίδης.

Τα στοιχεία των ερασιτεχνικών αγώνων εκείνη την εποχή δινόταν, συνήθως όταν ο δημοσιογράφος- ανταποκριτής δεν ήταν στον αγώνα (δεν είχε φυσική παρουσία) από κάποιο μέλος της διοίκησης της γηπεδούχου ομάδας ή κάποιον φίλαθλο μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας με τους ανταποκριτές που την εποχή εκείνη ήταν ο Δημήτρης Ματζιρόπουλος και ο Αργύρης Βερβελίδης. Το δημοσιογραφικό υλικό δινόταν με εγγραφή σε κασετόφωνα, για αυτό υπήρχαν και ορισμένα λάθη στα επίθετα των ποδοσφαιριστών, καθώς ο άνθρωπος που «έφτιαχνε» το κείμενο από τα στοιχεία της απομαγνητοφώνησης έγραφε τα επίθετα των αθλητών όπως το έπιανε το αυτί του. Δεν υπήρχε η δυνατότητα διασταύρωσης με τον δημοσιογράφο- ανταποκριτή της κάθε πόλης σε ώρες αργά το βράδυ, η μεταμεσονύκτιες (δεν υπήρχαν τότε τα σημερινά μέσα, αποστολή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου κ.τ.λ.)

Ο γράφων την εποχή εκείνη ήταν νεαρός φίλαθλος της ομάδας, μαθητής του Γυμνασίου Ηράκλειας και θυμάται την εντυπωσιακή εκείνη χρονιά.

Για το συγκεκριμένο παιχνίδι κάνοντας διασταύρωση των στοιχείων διαπίστωσε ότι στον αγώνα εκείνο αγωνίστηκε ο Σωτήρης Ανθουλάκης , αρχηγός της ομάδας εκείνη τη χρονιά παρότι στην ανταπόκριση το όνομα του δεν αναφέρεται.

Για να αντιληφθεί κανείς την νίκη εκείνη, το μέγεθος της και την αξία της απευθυνθήκαμε στον προπονητή της ομάδας του Βαλτερού Γιώργο Αποστολίδη και τον σκόρερ της ομάδας (πέτυχε τα δυο από τα τέσσερα τέρματα) Χρήστο Αντωνιάδη.

Η ανταπόκριση του δημοσιογράφου Δημήτρη Ματζιρόπουλου στην εφημερίδα «Θεσσαλονίκη» για το παιχνίδι Μεγάλου Αλεξάνδρου Βαλτερού- Εθνικού Σιδηροκάστρου που έγινε στις 21 Μαρτίου 1982 παρουσία πολλών φιλάθλων.

«Μεγάλη νίκη μπροστά σε πολύ κόσμο»  λέει ο Γ. Αποστολίδης

Ο  Γιώργος Αποστολίδης θυμάται ότι το παιχνίδι είχαν παρακολουθήσει οι παράγοντες της διοίκησης του Άρη Θεσσαλονίκης καθώς οι κιτρινόμαυροι αγωνιζόταν το απόγευμα στο Δημοτικό Γήπεδο με αντίπαλο τον Πανσερραϊκό.

Αυτό που θυμάμαι ήταν ότι η ομάδα αγωνίστηκε πολύ καλά, είχε μία αυστηρή αποβολή κατά την γνώμη μου από τον επόπτη Τυχάλα, αλλά αυτό δεν μας πτόησε. Στο μέρος συνέχισε να έχει πολύ καλή απόδοση και έφθασε στο 4-0 επί  του Εθνικού Σιδηροκάστρου.

Η νίκη εκείνη ήταν καθοριστική,  αφού η ομάδα αποσπάστηκε και άλλο στη βαθμολογία από τους αντιπάλους που είχαν τον ίδιο στόχο με εμάς.

 

 Το ακτύπητο επιθετικό δίδυμο Κρυστάλλη- Αντωνιάδη που έβαζε την μπάλλα στα δίκτυα και χάρισε νίκες και χαρά στους φιλάθλους του Μεγάλου Αλεξάνδρου Βαλτερού.

«Εκείνη τη μέρα είχα φτερά στα πόδια» λέει ο Χρ. Αντωνιάδης

Ο Χρήστος Αντωνιάδης, ο χρυσός σκόρερ εκείνου του αγώνα  ανέφερε στο «Σ.Θ.» ότι εκείνο ήταν το καλύτερο του παιχνίδι της χρονιάς.

«Νόμιζα ότι είχα φτερά σε εκείνο το παιχνίδι με το Σιδηρόκαστρο. Είχαμε πολύ δεμένη ομάδα, αγωνιζόμασταν πολλά χρόνια μαζί 15 ποδοσφαιριστές, έβρισκε ο ένας τον άλλον με κλειστά μάτια. Το παιχνίδι με το Σιδηρόκαστρο και η νίκη μας δυο χρόνια πριν στην Ροδόπολη με 1-4  όπου είχα πετύχει τρία γκολ ήταν τα καλύτερα παιχνίδια μου εκείνη τη χρονιά με τον Μέγα Βαλτερού».

 Αργηγός του Εθνικού  Σοφιάδης  αγωνιζόταν και ο Θ. Σιββάς

Αξίζει να αναφέρουμε για την ιστορία ότι αρχηγός του Εθνικού Σιδηροκάστρου την εποχή εκείνη ήταν ο Τάκης Σοφιάδης  που έγραψε ιστορία με την φανέλα του συλλόγου και στα χρόνια που το σωματείο αγωνίστηκε στη Β Εθνική και ο Θωμάς Σίββας.

Την προηγούμενη χρονιά ο Εθνικός είχε κερδίσει τον τίτλο στον Α’  όμιλο της ΕΠΣ Σερρών  και είχε διεκδικήσει την άνοδο στα μπαράζ του 1981 αλλά είχε γνωρίσει ήττες από τη Σκοτούσσα με 5-1 και την Θύελλα με 2-1.

Στο γήπεδο του Βαλτερού και εκείνη την χρονιά( 1980-1981) είχε γνωρίσει την ήττα (τη μοναδική στο πρωτάθλημα) με σκορ 2-1( τα γκολ του Βαλτερού είχαν πετύχει οι Κωνσταντίνου και Αντωνιάδης, ενώ για τον εθνικό είχε σκοράρει ο Μπαλίδης, ο οποίος είχε χάσει και πέναλτι, το κτύπησε άουτ.

 Σ.Σ. Στην πρώτη φωτογραφία: Εξι από τους βασικούς ποδοσφαιριστές του Μεγάλου Αλεξάνδρου Βαλτερού την περίοδο 1981-1982 χρονιά που ο σύλλογος αναδείχθηκε Υπερπρωταθλητής Ν. Σερρών και ανήλθε στη Δ’ Εθνική. Διακρίνονται από τα αριστερά:

Νίκος Στεργιάδης,  Χρήστος Κρυστάλλης,  Σταμάτης Μαυρουδής,  Χρήστος Αντωνιάδης,  Σωτήρης Ανθουλάκης, Δημήτρης Μπατοτάκης.

Πηγή: sertharros.gr – Δημήτρης Νάτσιος