Χωρίς κατηγορία

Σέρρες: Ένα playmobil στο σπήλαιο Αλιστράτης

Ο Μανούσος που λέτε πέρυσι τέτοιο καιρό είχε κάνει το τελευταίο του ταξίδι πριν ξεκινήσει αυτή η παράνοια, που δεν τον νοιάζει βασικά, γιατί είναι playmobil, αλλά μας αγαπά και μας σκέφτεται πολύ!

Γράφει ο Βασίλης Μαρμαρώτης

Το ταξίδι αυτό λοιπόν, εκτός των άλλων είχε μία στάση στον τόπο καταγωγής του πνευματικού του πατέρα, την Αλιστράτη Σερρών ένα πανέμορφο χωριό στα ανατολικά του νομού Σερρών και αρκετά κοντά στην πόλη της Δράμας.

Λίγα μόλις χιλιόμετρα από την Αλιστράτη, βρίσκεται ένα σπήλαιο το οποίο θεωρείται ένα από τα ωραιότερα και μεγαλύτερα της Ελλάδος, πιθανόν και της Ευρώπης, όπου η φύση θέλησε να δείξει τη μεγαλύτερη δύναμη της δημιουργίας στολισμών και σχηματισμών.

Εκεί ο “πατέρας” του Μανούσου αφού ήρθε σε επικοινωνία και πήρε την απαραίτητη άδεια από τον πολύ ευγενικό κύριο Νίκο Καρτάλη, διευθυντή της επιχείρησης των Σπηλαίων Αλιστράτης, μπήκαν μέσα.

Ένα μεγάλο τούνελ με δύο πόρτες σε χωρίζουν από τον έξω κόσμο.

Στην είσοδο του σπηλαίου συναντούμε μια πολύ ωραία αίθουσα ύψους 8 μ., που είναι ο προθάλαμος αυτού. Από τον προθάλαμο ξεκινούν διάφορες στοές με μεγάλο ύψος και πλουσιότατο διάκοσμο από σταλακτίτες και σταλαγμίτες.

Οι κύριοι κλάδοι του σπηλαίου αναπτύσσονται δεξιά και αριστερά της εισόδου και αρχίζουν από ένα μεγάλο θάλαμο, το θάλαμο υποδοχής που έχει διαστάσεις 60 μ. πλάτος, 100 μ. μήκος και 20 – 30 μ. ύψος.

Στο θάλαμο αυτό η φύση θέλησε να δείξει τη μεγαλύτερη δύναμή της σε δημιουργία στολισμών στον ελλαδικό χώρο ή ακόμη τον ευρωπαϊκό.

Όσο ο επισκέπτης προχωρεί, τόσο ο διάκοσμος γίνεται πλουσιότερος σε κατάλευκους σταλακτίτες.

Το σπήλαιο περιέχει πλούσιο λιθοματικό διάκοσμο, που διακρίνεται για την ομορφιά του και την ποικιλία των σπηλαιοαποθέσεων. Μεγάλη είναι η ποικιλία σταλαγμιτών και σταλακτιτών από άποψη μορφών και ιδιαίτερα από άποψη ηλικίας. Υπάρχουν παλιοί σταλακτώνες που συχνά φράσουν τις σήραγγες (στοές) του σπηλαίου καθώς και οι σταλακτίτες, που βρίσκονται στο αρχικό στάδιο σχηματισμού.

ΣΤΑΛΑΚΤΙΤΕΣ: Είναι λιθώδεις (ασβεστολιθικοί) σχηματισμοί που δημιουργούνται στην οροφή ή τα τοιχώματα των σπηλαίων, έχουν σχήμα κωνοειδές ή στηλοειδές, ενώ όσοι εμφανίζονται στα τοιχώματα έχουν την μορφή παραπετασμάτων. Το μήκος τους κυμαίνεται από μερικά εκατοστά μέχρι πολλά μέτρα.

ΣΤΑΛΑΓΜΙΤΕΣ: Σχηματίζεται από τις σταγόνες του νερού που περιέχουν όξινο ανθρακικό ασβέστιο και πέφτοντας στο έδαφος κάτω από τον σταλακτίτη σχηματίζουν κατακόρυφη στήλη ασβεστολικής απόθεσης, που λέγεται σταλαγμίτης και με την πάροδο του χρόνου είναι δυνατό να σχηματισθούν σταλακτιτικές κολώνες όταν ενωθεί ο σταλακτίτης με τον σταλαγμίτη.

ΕΛΙΚΤΙΤΕΣ,ΑΣΠΙΔΕΣ Ή ΠΑΛΕΤΕΣ όπως και ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΡΙΑ των σπηλαίων είναι ακόμα κάποιοι σχηματισμοί που δημιουργούνται μέσα στα σπήλαια.

Οι πληροφορίες δεν σταματούν εδώ και έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον τόσο ιστορικά ,όσο και κλιματολογικά, γεωλογικά, βιοσπηλαιολογικά και πολλά πολλά ακόμα!

Bonus Fact: Πολύ κοντά στην είσοδο του Σπηλαίου βρίσκεται το φαράγγι του Αγγίτη ποταμού ή αλλιώς κατά τους ντόπιους το Βράο! Επίσης με τεράστιο ενδιαφέρον και ομορφιά. Από το σημείο περνάει και η σιδηροδρομική γραμμή του ΟΣΕ.

**Άρθρο του Βασίλη Μαρμαρώτη

Πηγή: geografikoi.gr