Πριν από 83 χρόνια οι γενναίοι υπερασπιστές του θρυλικού Ρούπελ, αντιστάθηκαν με ηρωισμό και αυτοθυσία κερδίζοντας τον σεβασμό του εχθρού και την αναγνώριση των συμμάχων. Η απάντηση στους Γερμανούς εισβολείς, του Διοικητή του Ρούπελ Α/νχη Γεώργιου Δουράτσου, εξακολουθεί να συγκινεί έως τις μέρες μας: «Τα οχυρά δεν παραδίδονται, αλλά καταλαμβάνονται».
Παρά το ανελέητο σφυροκόπημα, το Ρούπελ δεν καταλήφθηκε από τον εχθρό. Σήμερα στο Ρούπελ παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια, του αρχηγού ΓΕΣ αντιστράτηγου Γεώργιου Κωστίδη, των αρχών του τόπου αλλά και πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκε το κορυφαίο φεστιβάλ ιστορικής αναπαράστασης Β’ Π.Π στην Ελλάδα, «ΡΟΥΠΕΛ 1941. Η ΑΝΑΒΙΩΣΗ». Στο ξακουστό οχυρό στον Δήμο Σιντικής, «ζωντάνεψε» την ιστορία του σκορπίζοντας δυνατές συγκινήσεις.
Με τη χρήση εντυπωσιακών εφέ πυρών, εκρήξεων και αεροπορικών προσομοιώσεων, οι επισκέπτες έζησαν λεπτό προς λεπτό τη λυσσαλέα προσπάθεια των Γερμανών εισβολέων να καταλάβουν το απόρθητο Ρούπελ και την ηρωική αντίσταση των Ελλήνων υπερασπιστών του.
Με την συγκεκριμένη εκδήλωση ολοκληρώθηκε πανηγυρικά το πρόγραμμα εκδηλώσεων του Δήμου Σιντικής για την 83η επέτειο της «Μάχης των Οχυρών», που ξεκίνησε στις 6 Απριλίου και περιλάμβανε 18 δράσεις. “Είναι μεγάλη τιμή για μένα και μεγάλη χαρά που σήμερα βρίσκομαι εδώ για να θυμηθούμε και να θυμίσουμε μια ιστορική στιγμή στην ιστορία της πατρίδας μας. Σε έναν τόπο που ο Ελληνικός στρατός υπεράσπισε για άλλη μια φορά την αξιοπρέπεια μας. Υπεράσπισε το απαραβίαστο των συνόρων μας” είπε στο χαιρετισμό του ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας ενώ έκανε μια ιστορική αναδρομή στα γεγονότα της εποχής.
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας ανακοίνωσε ότι το Υπουργείο και η Ελληνική κυβέρνηση έκαναν δεκτό το αίτημα του Δήμου Σιντικής και του Δημάρχου Γιώργου Τάτσιου για την παραχώρηση των οχυρών στο Δήμο Σιντικής υπογραμμίζοντας ότι τα οχυρά ανήκουν στην Ελληνική κοινωνία και η αξιοποίηση τους μπορεί να γίνει σε συνεργασία με τον Ελληνικό στρατό.
Τιμώμενο πρόσωπο της φετινής εκδήλωσης ήταν ο Ανθυπολοχαγός Αναστάσιος Πορφύρης (1908-2000), Διοικητής Θ 9ου Λόχου του οχυρού Ρούπελ και επικεφαλής τμήματος εκκαθάρισης την περίοδο της γερμανικής επίθεσης, ενώ την εκδήλωση παρακολούθησε και η εγγονή του ήρωα Παύλου Μελά, Ναταλία Ιωαννίδη.
Στο κεντρικό αναβιωτικό δρώμενο πήραν μέρος οι ομάδες ιστορικής αναβίωσης από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, την Κύπρο, την Ρουμανία και την Τσεχία. Στόχος της εκδήλωσης είναι η διατήρηση της ιστορικής μνήμης, η προώθηση της ειρήνης και της συνεργασίας λαών και κρατών -ώστε να μη ξαναζήσει η ανθρωπότητα τη φρίκη του πολέμου- καθώς και η ανάδειξη του ιστορικού τουρισμού ή τουρισμού μνήμης στο βόρειο τμήμα των Σερρών.
Αφηγητής του κεντρικού αναβιωτικού δρώμενου, ήταν ο δημοφιλής παρουσιαστής Αλέξανδρος Κωστάλας. Η εκδήλωση, που αποτελεί κορυφαίο θεσμό, ξεκίνησε το 2016 από τον Δήμο Σιντικής και το σωματείο «Στενωπός – Οχυρώσεις Μπέλλες& Αγκίστρου». Τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και έχει την υποστήριξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Σερρών.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, πτήσεις επάνω από το θρυλικό Ρούπελ πραγματοποιούσαν αεροσκάφη της Αερολέσχης Σερρών, ενώ οι εθελοντές έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό.
Πηγή: ertnews.gr