ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΥΓΕΙΑ

Μετάλλαξη Όμικρον: Ανιχνεύεται δύσκολα με τα rapid και self τεστ

Επαναξιολόγηση της επιδημιολογικής κατάστασης της χώρας μελετούν οι ειδικοί που ετοιμάζονται να εισηγηθούν νέα περιοριστικά μέτρα λόγω της μετάλλαξης Ομικρον, τα οποία δεν αποκλείεται να ισχύσουν ακόμη και πριν την Πρωτοχρονιά.

Και μπορεί τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της Ομικρον που ανακοινώνονται να μην είναι τόσα πολλά μέχρι στιγμής, ωστόσο αυτό σύμφωνα με καθηγήτρια παθολογίας του ΕΚΠΑ Ελένη Γιαμαρέλλου αυτό οφείλεται σε δύο παράγοντες. Ο πρώτος είναι η δυσκολία εντοπισμού της νέας μετάλλαξης από τα rapid και τα self τεστ και ο δεύτερος οι ασυμπτωματικοί φορείς που δεν υποβάλλονται σε τεστ και άρα δεν εντοπίζονται.

«Ο ένας στους 10 είναι ασυμπτωματικός με την Όμικροv και δεν ισχύει ότι είναι πολύ λίγα τα κρούσματα. Ξέρουμε ότι κάθε 2-3 ημέρες διπλασιάζονται τα κρούσματα, ενώ με την μετάλλαξη «Δ» διπλασιάζονταν κάθε 15 -20 ημέρες» σημείωσε η κ. Γιαμαρέλλου μιλώντας στην ΕΡΤ.

Σύμφωνα με την ίδια, η επώαση για την Όμικρον συντελείται σε δυόμισι ημέρες έναντι των 10 ημερών που ίσχυε για τη Δέλτα αλλά και άλλες παραλλαγές.

«Απατηλό ότι ένα αρνητικό rapid σημαίνει ότι κάποιος ησυχάζει. Αλλά και αν βγει θετικό το rapid πρέπει να επιβεβαιωθεί με μοριακό. Μπορείς να το περάσεις τελείως ασυμπτωματικά, με χαμηλό ιικό φορτίο αλλά και πάλι φοράς μάσκα», συμπλήρωσε η καθηγήτρια.

«Δεν ξέρουμε σε αυτή την παραλλαγή πόσο μελετημένα είναι αυτά τα τεστ και ακόμα και αν βγουν θετικά μετά θα πρέπει να τα επιβεβαιώσουμε με μοριακό, γι’ αυτό να μη χάσει κανείς χρόνο και να κάνει απευθείας το μοριακό», είπε.

Το καλό νέο με την Ομικρον
Η κ. Γιαμαρέλλου έσπευσε να σημειώσει πάντως ότι τους ειδικούς δεν τους απασχολεί μόνο η μεταδοτικότητα της νέας μετάλλαξης αλλά και το πόσο σοβαρή νόσηση προκαλεί καθώς αυτός είναι ο παράγοντας που κρίνει την πίεση στο σύστημα υγείας και τους λεγόμενους «σκληρούς δείκτες» της πανδημίας που είναι οι νεκροί και οι διασωληνωμένοι.

«Το καλό νέο είναι ότι η Ομικρον αναδιπλασιάζεται στο ανώτερο αναπνευστικό» είπε η καθηγήτρια πράγμα που σημαίνει ότι ο ιός δεν πηγαίνει στο κατώτερο αναπνευστικό για να δημιουργήσει πνευμονίες. «Φαίνεται ότι δεν είναι σοβαρή η κλινική εικόνα, χωρίς πυρετούς, μόνο με φτέρνισμα και καταρροή» σημείωσε και συνέστησε σε όσους έχουν ακόμη και τέτοια ήπια συμπτώματα να παραμείνουν σπίτι. Μάλιστα, εξέφρασε την άποψη ότι αρκούν πέντε μέρες καραντίνα σε περίπτωση επαφής με κρούσμα.