ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Λογαριασμοί ρεύματος: Σε κλίμα αβεβαιότητας τα τιμολόγια Σεπτεμβρίου

Με τις ΑΠΕ να κυριαρχούν στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής σημειώθηκε νέα πτώση στην τιμή χονδρικής. Ειδικότερα, η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς (ΤΕΑ) της Αγοράς Επόμενης Ημέρας για σήμερα Τρίτη μειώθηκε κατά 5,47% και διαμορφώθηκε στα 89,97 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Η χαμηλότερη τιμή στη διάρκεια του 24ωρου διαμορφώθηκε στα 55,93 ευρώ ανά μεγαβατώρα και η υψηλότερη στα 139,88 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής η συνεισφορά των ΑΠΕ είναι σημαντική κυρίως των αιολικών και φτάνει στο 33,79%. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας στο μείγμα της ηλεκτροπαραγωγής συμμετέχουν με μεγάλο μερίδιο και οι μονάδες φυσικού αερίου με ποσοστό 32,35%. Οι εισαγωγές καλύπτουν το 15,3%, ο λιγνίτης το 6,32%, τα μεγάλα υδροηλεκτρικά το 7,25% ενώ η ηλεκτρική διασύνδεση και οι ΑΠΕ της Κρήτης με περίπου 5%.

Η χονδρική τιμή ωστόσο απέχει σημαντικά από τα χαμηλά επίπεδα που διαμορφώθηκε το Σαββατοκύριακο όπου είχε πέσει στα 53,3 ευρώ (13 Αυγούστου) και στα 59,65 ευρώ (12 Αυγούστου). Μάλιστα με βάση τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, την Κυριακή 13 Αυγούστου η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας υποχώρησε στα 53,30 ευρώ/MWh ενώ για 5 περίπου ώρες στο διάστημα από τις 10 το πρωί μέχρι τις 3 περίπου το μεσημέρι η χαμηλότερη τιμή ήταν μηδενική και η υψηλότερη στα 120 ευρώ/MWh.

Στο μεταξύ στη λιανική αναμένονται οι νέες τιμές που θα ανακοινωθούν από τους παρόχους στις 20/8 και θα αφορούν τον Σεπτέμβριο. Οι ανακοινώσεις γίνονται βέβαια σε ένα κλίμα έντονης αβεβαιότητας μετά και το τελευταίο “τίναγμα” των τιμών φυσικού αερίου και μια σειράς από παραγόντων που κύρια αφορούν τον καιρό και απρόοπτους παράγοντες και λειτουργούν ως “μεταβλητές” των τιμών.

Ενδεικτικό της εικόνας πάντως, είναι το γεγονός ότι η μέση τιμή στην Αγορά Επόμενης Ημέρας για τον Ιούνιο στην Ελλάδα ήταν στα 91,49 ευρώ/MWh και αυξήθηκε στα 112,68 ευρώ/MWh τον Ιούλιο.

Ανοδικά, πάντως, σε σχέση με τον Ιούνιο κινήθηκαν οι τιμές ρεύματος στην Ευρώπη τον Ιούλιο με βάση μηνιαία έρευνά της ΗΕΡΙ για τον Ιούλιο.

Συγκεκριμένα, η ΗΕΡΙ, (Household Energy Price Index for Europe), που αποτυπώνει στοιχεία από τις ρυθμιστικές αρχές της Αυστρίας και της Ουγγαρίας σε συνεργασία με την εταιρία VaasaETT και καταγράφει τις τιμές που πληρώνουν οι καταναλωτές σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις. αναφέρει ότι σε σχέση με τον Ιούλιο του 2022, τα ευρωπαϊκά τιμολόγια ρεύματος εμφανίζουν μία πτώση 6% αλλά σε σχέση με τον Ιούνιο παρουσιάζουν μία ελαφρά άνοδο 2%. Ωστόσο η αύξηση αυτή, οφείλεται κυρίως στις μεγάλες αυξήσεις που εμφάνισαν οι τιμές σε ορισμένες χώρες, οι οποίες απέσυραν τα μέτρα στήριξης. Μάλιστα οι αυξήσεις αυτές ήταν τόσο μεγάλες που υπερκέρασαν τις μειώσεις τιμών, που καταγράφηκαν στις περισσότερες χώρες.

Πάντως, οι τιμές στην Ελλάδα βρέθηκαν κάτω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Σύμφωνα με την έκθεση της HEPI και δημοσιεύτηκε χθες η τιμή στην Αθήνα ( μια και η έρευνα αφορά πόλεις καθώς στην Ευρώπη ανάμεσα στα διάφορα αστικά κέντρα υπάρχουν διαφορές, κάτι που δεν ισχύει στην Ελλάδα), συμπεριλαμβανομένων των λοιπών χρεώσεων (δίκτυα, φόροι κλπ) διαμορφώθηκε στα 24,08 σεντς/Kwh, κάτω από τα 29,93 σεντς/KWh, που ήταν ο μέσος όρος 15 ευρωπαϊκών χωρών. Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι σε αρκετές χώρες, οι μειώσεις στον τελικό λογαριασμό, δεν προήλθαν από τη χρέωση ενέργειας αλλά κυρίως από φορολογικές απαλλαγές και φορολογικά κίνητρα που έδωσαν οι κυβερνήσεις προκειμένου να ενθαρρύνουν τη στροφή των καταναλωτών στη χρήση ηλεκτρισμού για θέρμανση.

Πηγή: ienergeia.gr