Μέχρι μέχρι 600 κιλοβατώρες το μήνα επιπλέον έκπτωση στο ρεύμα φέρνουν ΔΕΗ και ιδιωτικοί πάροχοι, σύμφωνα με τον υπουργό περιβάλλοντος και ενέργειας, Κώστα Σκρέκα. Εκτός της έκπτωσης οι καταναλωτές μπορούν να επωφεληθούν και από την κυβερνητική στήριξη με 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
«Έχουμε αποφασίσει να στηρίξουμε με 30 ευρώ την κάθε μεγαβατώρα, δηλαδή για κάθε μέσο νοικοκυριό με μηνιαία κατανάλωση 300 κιλοβατώρες ανά μήνα, η επιδότηση στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος θα είναι της τάξης των 9 ευρώ το μήνα. Από ‘κει και πέρα, η ΔΕΗ και οι υπόλοιποι πάροχοι έρχονται με επιπλέον έκπτωση, η ΔΕΗ το έχει ανακοινώσει, με μια επιπλέον έκπτωση που θα κάνει μέχρι 600 κιλοβατώρες το μήνα, για ένα νοικοκυριό, ουσιαστικά θα αντισταθμίσουμε το σύνολο της αύξησης» ανέφερε ο Κ. Σκρέκας στον ΣΚΑΪ, ο οποίος και διευκρίνισε ότι το μέτρο θα ισχύσει μέχρι τέλους του χρόνου και θα εμφανιστεί στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος από τον επόμενο μήνα. Η έκπτωση στο ρεύμα αφορά ένα μέσο νοικοκυριό, σχεδόν το 80% των μετρητών της χώρας, οι οποίοι δε θα δουν αυξήσεις στα τιμολόγιά τους, ενώ το υπόλοιπο 20% θα δει μικρότερη αύξηση ανακοίνωσε ο υπουργός.
«Ήδη αύριο (Τρίτη) έχω συγκαλέσει σύσκεψη με τη ΡΑΕ τη ΔΕΗ και τους υπολοίπους ιδιώτες παρόχους για να τους εξηγήσουμε πώς θα δουλέψει η ενίσχυση και να τους ζητήσουμε να στηρίξουν τα μέσα νοικοκυριά για να μη δουν τις υπέρογκες αυξήσεις. Η ενίσχυση ισχύει για όλους», υπογράμμισε. Όπως τόνισε ο υπουργός «μέχρι τις 300 κιλοβατώρες είναι η ενίσχυση από το κράτος, μέχρι 600 κιλοβατώρες από τη ΔΕΗ και τους υπόλοιπους παρόχους, τώρα αυτό καλύπτει σχεδόν όλα τα μεσαία νοικοκυριά. Ήδη κάποιοι πάροχοι κάνουν εκπτώσεις και απορροφούν κομμάτι της ανατίμησης, που έχει εκτιμούμε έχει χαρακτήρα παροδικό, ήδη βλέπουμε σημάδια αποκλιμάκωσης, βέβαια κανείς δεν είναι σίγουρος».
«Η στήριξη αφορά όλους τους συνδεδεμένους στη χαμηλή τάση επιχειρηματίες ή αγρότες πχ μέχρι το μηνιαίο όριο κατανάλωσης που αναφέρθηκε θα δουν από τον επόμενο μήνα σε διακριτή γραμμή την επιπλέον έκπτωση στο λογαριασμό τους, πόσο θα ήταν αν δεν είχε στήριξη, εξήγησε και συνέχισε:΅«Η κυβέρνηση αντέδρασε άμεσα στο ράλι τιμών διεθνών στην ενεργεία, ηλεκτρική και φυσικό αέρια. Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που ιδρύει ένα Ταμείο Στήριξης για την ενεργειακή μετάβαση, ώστε να στηρίξουμε όσους θα πρέπει να επωμιστούν ένα κομμάτι του τμήματος της ενεργειακής μετάβασης».