Χωρίς κατηγορία

Φόβος και τρόμος των Τούρκων τα Πάντζερ του Έβρου (Βίντεο)

Το πυροβολικό του Ελληνικού Στρατού θεωρείται ένα από τα καλύτερα και αρτιότερα οργανωμένα της Ευρώπης. Δεν είναι μόνο τα παλιά Μ-114, Μ-110 και Μ-101 που διαθέτει κυρίως η ΑΣΔΕΝ ούτε τα πολυπληθή κι ικανότατα Μ-109. Ο Ελληνικός Στρατός διαθέτει στον Έβρο 24 πανίσχυρα ΡΖΗ-2000 ή πάντσερ όπως είθισται να αποκαλούνται.

Αποκτήθηκαν το 2001 εξοπλίζοντας 2 Μοίρες. Το 2003 υπέστησαν πρόγραμμα αναβάθμισης κι έκτοτε σπέρνουν τον τρόμο στην αντίπαλη άμυνα με την παρουσία τους.

Ο κύριος οπλισμός του συστήματος επιτυγχάνει μεγάλες επιδόσεις, αφού το πυροβόλο με την βοήθεια αυτόματου συστήματος γέμισης επιτυγχάνει εκπληκτικούς ρυθμούς βολής όπως 3 βλήματα σε 10 δευτερόλεπτα ή 8 με 9 βλήματα σε λιγότερο από 60 δευτερόλεπτα. Ο επανεφοδιασμός του με πλήρη πυρομαχικά μπορεί να επιτευχθεί σε 12,5 λεπτά από δύο μέλη του πληρώματος, χάρη στο αυτόματο σύστημα φόρτωσης που διαθέτει. Αυξημένο είναι και το δραστικό βεληνεκές φθάνοντας τα 30 χιλιόμετρα με στάνταρ πυρομαχικά και τα 40 χιλιόμετρα με υποβοηθούμενα. Οι επιδόσεις αυτές οφείλονται στο νέο πυροβόλο 155/52 διαμετρημάτων της Rheinmetall, καθώς επίσης και στο νέο σύστημα σπονδυλωτών γεμισμάτων (Μodular Charge System).

Ως προς τον αριθμό των πυρομαχικών, το PzH-2000 μεταφέρει 60 πλήρη βλήματα των 155 mm στην αποθήκη μεταφοράς πυρομαχικών που βρίσκεται εγκατεστημένη στο κέντρο του σκάφους. Επιπλέον μεταφέρονται και 288 μονάδες προωθητικών γεμισμάτων νέας γενιάς ΜCS ή αντίστοιχος αριθμός με κλασικά προωθητικά γεμίσματα τύπου σακιδίου στο πίσω μέρος του πύργου.

Tο σκάφος επιτυγχάνει επίσης υψηλό βαθμό ευκινησίας και έπειτα από την λήψη διαταγής βολής χρειάζεται μόλις 2 λεπτά για να ολοκληρώσει την αποστολή του, δηλαδή να σταματήσει την κίνηση του, να ταχθεί για βολή, να βάλει 8 – 9 βλήματα στο στόχο και να αναχωρήσει για την επόμενη θέση βολής. Έτσι, ένα μόνο PzH-2000 είναι σε θέση να φέρει εις πέρας την αποστολή τριών Μ-109Α3G.