ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εξοικονομώ: Έρχεται νέο πρόγραμμα με αλλαγές στα κριτήρια

Στο τραπέζι του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας φαίνεται πως βρίσκονται δύο μεγάλες αλλαγές για το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2024».

Η μια αφορά την κατάργηση των εισοδηματικών κριτηρίων και άλλη την εμπλοκή των Εταιρειών Ενεργειακών Υπηρεσιών (Energy Service Companies – ESCO) στο Εξοικονομώ 2024.

Παράλληλα επισημαίνεται πως  ο κεντρικός  άξονας των παρεμβάσεων για την ενεργειακή αναβάθμιση των νοικοκυριών θα είναι η τοποθέτηση αντλιών θερμότητας σε συνδυασμό με  άλλες παρεμβάσεις  όπως είναι η τοποθέτηση μόνωσης και η αλλαγή κουφωμάτων.  Ενώ  σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, για την πρώτη φάση του προγράμματος θα δοθούν 700 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ και 170 εκατ. ευρώ από το REPowerEU.

Οι αλλαγές

Αναλυτικά οι αλλαγές που αναμένεται να υπάρξουν στο νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2024» είναι οι εξής:

Πρώτη αλλαγή: Κατάργηση εισοδηματικών κριτηρίων

Όπως αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες στο εν λόγω πρόγραμμα ενδέχεται να μην υπάρξουν εισοδηματικά κριτήρια για την ένταξη των πολιτών σε αυτό. Αυτό εξετάζεται επειδή πολλά νοικοκυριά με μεσαία και με χαμηλά εισοδήματα δεν συμμετείχαν στα προηγούμενα προγράμματα του Εξοικονομώ που “έτρεξαν” από την έναρξη της ενεργειακής κρίσης και μετά διότι το κόστος των πρώτων υλών ήταν αρκετά υψηλό για αυτά. Ωστόσο δεν ίσχυε αυτό για τα νοικοκυριά υψηλότερου εισοδηματικού επιπέδου.

Δεύτερη αλλαγή : Η εμπλοκή των Εταιρειών  Ενεργειακών Υπηρεσιών (Energy Service Companies – ESCO)

Επίσης στο Εξοικονομώ 2024 αναμένεται να εμπλακούν και οι Εταιρείες Ενεργειακών Υπηρεσιών (Energy Service Companies – ESCO).

Η δαπάνη των παρεμβάσεων θα επιδοτείται σε ένα ποσοστό από το πρόγραμμα, ενώ για την ίδια συμμετοχή των νοικοκυριών οι ESCO θα διευκολύνουν την πρόσβαση σε χρηματοδότηση και θα  δίνουν στους ιδιοκτήτες των κατοικιών τη δυνατότητα να αποπληρώσουν σταδιακά το κόστος της επένδυσης, από τη μείωση των δαπανών στους λογαριασμούς ρεύματος που θα εξασφαλίζεται με τα έργα ενεργειακής αναβάθμισης. Δηλαδή οι εταιρείες θα εισπράττουν τη διαφορά μεταξύ των παλαιών και των νέων τιμολογίων έως ότου αποπληρωθεί η επένδυση.

Το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» που έτρεξε το 2023

Υπενθυμίζεται πως οι παρεμβάσεις που ήταν επιλέξιμες για το «Εξοικονομώ» που έτρεξε το 2023 αφορούσαν:

  • Την αντικατάσταση κουφωμάτων.
  • Την τοποθέτηση/Αναβάθμιση θερμομόνωσης.
  • Την αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης/ψύξης.
  • Το σύστημα ζεστού νερού χρήσης (ΖΝΧ) με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).
  • Τις λοιπές παρεμβάσεις  της εξοικονόμησης ενέργειας (εγκατάσταση έξυπνου συστήματος διαχείρισης (smart home), έξυπνα συστήματα διαχείρισης ηλεκτρικών φορτίων, Έξυπνα συστήματα ελέγχου της θέρμανσης/ψύξης, έξυπνα συστήματα απομακρυσμένου ελέγχου και παρακολούθησης

Πηγή: enikos.gr