Χωρίς κατηγορία

Ενοίκια: Τι ισχύει με τα νέα μέτρα

Αλλαγές στο καθεστώς για τη μείωση των ενοικίων λόγω της κρίσης του κορωνοϊού έφερε το νέο πακέτο μέτρων στήριξης της οικονομίας και της αγοράς. Η προαιρετική μείωση των ενοικίων παραμένει ενώ επανεισάγεται η υποχρεωτική μείωση που ίσχυσε για πολλούς κλάδους κατά το πρώτο lockdown και μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με όσα ισχύουν πλέον για τα μισθώματα:

-Το ενοίκιο επαγγελματικής στέγης του Νοεμβρίου για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους πληττόμενους ΚΑΔ και διακόπτουν υποχρεωτικά τη λειτουργία τους με διοικητική εντολή μειώνεται υποχρεωτικά κατά 40%. Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν, για παράδειγμα, οι επιχειρήσεις εστίασης, πολιτισμού και αθλητισμού της Αττικής και της Θεσσαλονίκης.

-Το ενοίκιο μειώνεται υποχρεωτικά κατά 40% για τις επιχειρήσεις πληττόμενων ΚΑΔ με βάση τη διευρυμένη λίστα του Απριλίου και εδρεύουν σε περιοχή που παραμένει για περισσότερες από 14 ημέρες σε κατάσταση “αυξημένου κινδύνου” (επίπεδο πορτοκαλί και κόκκινο).

-Οι εργαζόμενοι που τίθενται σε αναστολή σύμβασης εργασίας καταβάλλουν το ενοίκιο Νοεμβρίου κύριας κατοικίας τους κατά 40% μειωμένο.

-Οι γονείς που τίθενται σε αναστολή σύμβασης εργασίας και τα τέκνα τους σπουδάζουν σε άλλη πόλη του εσωτερικού καταβάλλουν μειωμένο το ενοίκιο Νοεμβρίου κατά 40%.

-Για τις επιχειρήσεις που εδρεύουν σε περιφέρεια που τίθενται σε καθεστώς αυξημένης επιτήρησης (πράσινο και κίτρινο) και περιλαμβάνονται στους πληττόμενους ΚΑΔ της διευρυμένης λίστας Απριλίου, ισχύει η προαιρετική μείωση του ενοικίου κατά τουλάχιστον 30%. Για να ισχύσει η προαιρετική μείωση του ενοικίου πρέπει να υπάρξει συμφωνία μεταξύ εκμισθωτή και μισθωτή και να καταβληθεί στον πρώτο το νέο μειωμένο μίσθωμα.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που υφίστανται μείωση του εισοδήματός τους λόγω του υποχρεωτικού ή κατόπιν συμφωνίας “κουρέματος” του ενοικίου λαμβάνουν αποζημίωση από το κράτος το 30% της απώλειας. Η αποζημίωση λαμβάνει τη μορφή πίστωσης φόρου που συμψηφίζεται με νέες φορολογικές υποχρεώσεις, όπως είναι ο ΕΝΦΙΑ και ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων.

 

Πηγή: capital.gr/t