ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εκλογές: Ποιες ημερομηνίες είναι..φαβορί

Τις επικρατέστερες ημερομηνίες για την προκήρυξη των επόμενων εκλογών «κυκλώνουν» στην κυβέρνηση και αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την λήψη των τελικών αποφάσεων. Ο δύσκολος από οικονομική σκοπιά χειμώνας απομακρύνει κάθε συζήτηση για κάλπες το επόμενο δίμηνο, καθώς σε εξέλιξη είναι η μάχη για την αντιμετώπιση του κύματος των ανατιμήσεων.

Παράλληλα στο Μέγαρο Μαξίμου λαμβάνουν υπόψη μια ακόμα παράμετρο στην εκλογική εξίσωση: οι  επόμενες εκλογές θα γίνουν με τη απλή αναλογική και σε περίπτωση μη σχηματισμού κυβέρνησης θα ακολουθήσει και δεύτερη εκλογική αναμέτρηση. Υπενθυμίζεται εδώ πως σε μια τέτοια περίπτωση η δεύτερη αναμέτρηση θα γίνει με τον εκλογικό νόμο που ψηφίστηκε το 2020, σύμφωνα με τον οποίο το πρώτο κόμμα χρειάζεται ένα ποσοστό κοντά στο 37,5% για την αυτοδυναμία. Το ποσοστό αυτό εξαρτάται πάντως και από τη δυναμική των κομμάτων που μένουν εκτός Βουλής, καθώς όσο λιγότερα κόμματα ξεπεράσουν το 3% τόσο ευκολότερη είναι η κατάκτηση της αυτοδυναμίας και το αντίστροφο.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο ζυγίζουν όλα τα δεδομένα και το βασικό σενάριο προβλέπει τη διεξαγωγή των  εκλογών την Κυριακή των Βαΐων, δηλαδή στις 9 Απριλίου. Αυτό θα επέτρεπε – σε περίπτωση μη σχηματισμού κυβέρνησης – να ακολουθήσουν δεύτερες κάλπες πιθανότατα στις 21 Μαΐου και έτσι να μην παραταθεί η εκλογική αβεβαιότητα μέσα στην τουριστική σεζόν.

Το δεύτερο σενάριο προβλέπει την διεξαγωγή εκλογών το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου, με επικρατέστερη ημερομηνία την 21η του μήνα. Σε μια τέτοια περίπτωση αν απαιτηθεί δεύτερος γύρος, αυτός θα γίνει μετά τις πανελλαδικές εξετάσεις, που υπενθυμίζεται πως ξεκινούν στις 2 Ιουνίου.

Στο ενδιάμεσο πάντως οι κομματικές μηχανές δουλεύουν στο «φουλ», καθώς στη Νέα Δημοκρατία ανησυχούν για το ενδεχόμενο να υπάρξει χαλαρή ψήφος στις εκλογές της απλής αναλογικής. Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επαναλαμβάνει διαρκώς την σημασία της πρώτης κάλπης, λέγοντας πως «θα μας δώσει τη δυνατότητα να χτίσουμε το επίπεδο στήριξης για να πάμε στη δεύτερη κάλπη να πετύχουμε την αυτοδυναμία».

Στην κυβέρνηση επιδιώκουν να πορευθούν προς τις εκλογές, βάζοντας ως  βασικό δίλημμα   το  «σταθερότητα ή περιπέτειες;» και με κεντρικό ερώτημα το «θέλουμε να συνεχίσουμε σε αυτή την πορεία, ή να γυρίσουμε πίσω». Παράλληλα όσο πιο κοντά θα έρχονται οι κάλπες τόσο θα αυξάνονται οι περιοδείες του Κυριάκου Μητσοτάκη, που έχει επανειλημμένα τονίσει πως δεν πρέπει να υπάρξουν θολά μηνύματα στην επόμενη η εκλογική αναμέτρηση.

«Κλειδί» η οικονομία

Ικανοποίηση υπάρχει στο κυβερνητικό στρατόπεδο για το ό,τι σε μια σειρά πρόσφατων δημοσκοπήσεων διατηρείται το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας στην πρόθεση ψήφου. Ωστόσο αναγνωρίζεται πως οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι από οικονομική σκοπιά και υπάρχει ανησυχία για το ενδεχόμενο το κύμα ακρίβειας να οδηγήσει σε μια ψήφο με αντικυβερνητικά χαρακτηριστικά.

Να σημειωθεί πως στις πρόσφατες τάσεις της MRB η Νέα Δημοκρατία προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ στο ερώτημα ποιο κόμμα θέλετε να κερδίσει έστω και με μια ψήφο. Ωστόσο προηγείται και στο ερώτημα ποιο από τα δύο κόμματα θα σας ενοχλούσε αν κερδίσει έστω και με μία ψήφο διαφορά στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές.

Την ίδια στιγμή υπάρχει προβληματισμός και για το ενδεχόμενο μια σειρά υποθέσεων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας (όπως οι αποκαλύψεις για το Qatargate) να ενισχύσουν την λεγόμενη αντισυστημική ψήφο. Στη Νέα Δημοκρατία ανησυχούν για το ενδεχόμενο να υπάρξουν ψηφοφόροι, που θα κοιτάξουν προς την δεύτερη κάλπη και στην πρώτη αναμέτρηση  θα επιλέξουν πιο «αντισυμβατικές» επιλογές.

Σε μια προσπάθεια να αποφευχθούν ανάλογα φαινόμενα το Μέγαρο Μαξίμου θα ρίξει το βάρος το επόμενο διάστημα στο πεδίο της οικονομίας  και ήδη έχει ανακοινωθεί ένα πακέτο μέτρων που θα τρέχει σταδιακά. Από εκεί και πέρα το ενδεχόμενο νέων μέτρων στήριξης  παραμένει «ζωντανό» και πολλά θα κριθούν από την πορεία των τιμών.

Πηγή: naftemporiki.gr – Κατερίνα Κοκκαλιάρη