Το Δημοτικό Συμβούλιο Σερρών στην συνεδρίαση της 19-3-2025 και με την 88 / 2025 απόφαση του αποφάσισε ομόφωνα την έκδοση του παρακάτω ψηφίσματος με τίτλο «έκδοση ψηφίσματος – σχετικά με την υπό έκδοση ΚΥΑ του Υπουργείου Εσωτερικών για την επέκταση των κατηγοριών εργαζομένων των ΟΤΑ Α΄ βαθμού για το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στην οποία δεν συμπεριλαμβάνεται ο κλάδος των Κοινωνικών Λειτουργών».
Με το οποίο εκφράζει την συμπαράστασή του στους Κοινωνικούς Λειτουργούς που αδίκως δεν εντάχθηκαν στο επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας και εκδίδει ψήφισμα που έχει ως εξής:
ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΕΡΡΩΝ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΚΥΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΟΤΑ Α΄ ΒΑΘΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗΣ ΚΑΙ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ Ο ΚΛΑΔΟΣ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ
Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σερρών, στηρίζει το δίκαιο αίτημα των Κοινωνικών Λειτουργών, για την ένταξη τους, στο επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.
Οι Κοινωνικοί Λειτουργοί βρίσκονται πάντα στην πρώτη γραμμή δράσης για την παροχή κοινωνικών υπηρεσιών, σύμφωνα με τις αρχές του σεβασμού, της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της ισότητας, της δικαιοσύνης, της ισοτιμίας και της κοινωνικής αλληλεγγύης.
Η αναγνώριση της αξίας των Κοινωνικών Λειτουργών και η ενσωμάτωσή τους, στο επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας συνιστά αναγκαία πράξη, καθώς οι συνθήκες εργασίας τους περιλαμβάνουν συχνά επικίνδυνες καταστάσεις και προβλήματα που επηρεάζουν την υγεία και την ασφάλειά τους.
Το Δημοτικό Συμβούλιο:
Ζητά την εισαγωγή ειδικής νομοθετικής ρύθμισης από το Υπουργείο Εσωτερικών, για επέκταση των κατηγοριών των εργαζομένων των ΟΤΑ Α’ Βαθμού στους δικαιούχους επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, εξασφαλίζοντας την ασφαλή και αποτελεσματική εκτέλεση του έργου τους.
Η Πολιτεία οφείλει να αναγνωρίσει τις δυσκολίες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι Κοινωνικοί Λειτουργοί, ενισχύοντας έτσι τη στήριξή τους.
Ζητά γνωμοδότηση από το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σχετικά με το περιεχόμενο των παρεχόμενων υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας, γιατί πιστεύουμε απόλυτα ότι οι υπηρεσίες των κοινωνικών λειτουργών σε όλους τους φορείς προστατεύουν τη δημόσιας υγεία.
Ζητά τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου φορέα διαχείρισης των Ομάδων Προστασίας Ανηλίκων, που αυτή τη στιγμή επιλαμβάνονται οι κοινωνικοί λειτουργοί των Δήμων, για έχουν ήδη επιφορτιστεί με εκατοντάδες υποθέσεις ωφελουμένων κοινωνικών προγραμμάτων και εισαγγελικές εντολές διεξαγωγής κοινωνικών ερευνών και το ζήτημα της παιδικής προστασίας χρήζει ακόμη περισσότερο ιδιαίτερης προσοχής (διεξαγωγή διερευνητικών αναγκών ανηλίκων, διεπιστημονική επιτροπή παρακολούθησης και τα συναφή).
Αποδοκιμάζει τις κατηγοριοποιήσεις και τις εξαιρέσεις εργαζομένων στο ίδιο κλάδο, καθώς προκαλούν κοινωνικό αυτοματισμό, στρέφοντας τον έναν υπάλληλο απέναντι στον άλλον. Σε κάθε περίπτωση η πρακτική του «διαίρει και βασίλευε» διαταράσσει την ενότητα των εργαζομένων.