Χωρίς κατηγορία

Δήμαρχος Αμφίπολης για Τύμβο Καστά: «Τα λόγια να περισσεύουν»

Ο «ασκός του Αιόλου» άνοιξε για τον αρχαιολογικό χώρο της Αμφίπολης και τον Τύμβο Καστά με τις σπουδαίες αρχαιολογικές ανασκαφές που είχαν έρθει στο φως τον Αύγουστο του 2014 με την είσοδο του τύμβου και τις μαρμάρινες ακέφαλες σφίγγες. «Τα λόγια να περισσεύουν, να περάσουμε στις πράξεις» τόνισε ο δήμαρχος Αμφίπολης Στέργιος Φραστανλής σε σημερινή διαδικτυακή τηλεδιάσκεψη για το διασυνοριακό πρόγραμμα «Borderless Culture», όπου στο επίκεντρο των δράσεων ήταν το αρχαιολογικό πάρκο της Αμφίπολης και η ανάδειξή του.

Το Αρχαιολογικό Πάρκο της Αμφίπολης βρίσκεται στο επίκεντρο των δράσεων που υλοποιήθηκαν στην Ελληνική διασυνοριακή περιοχή στο πλαίσιο του έργου «Borderless Culture: Ολοκλήρωση των ιστορικών και αρχαιολογικών πόρων διασυνοριακής σπουδαιότητας Βουλγαρίας και Ελλάδας σε ένα βιώσιμο θεματικό τουριστικό προορισμό», ύψους 1,2 εκατ. ευρώ.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής διαδικτυακής τηλεδιάσκεψης που ολοκληρώθηκε πριν λίγο, με τη συμμετοχή του υφυπουργού Εσωτερικών Μακεδονίας και Θράκης Θεόδωρου Καράογλου, του γενικού γραμματέα Πολιτισμού του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού Γιώργου Διδασκάλου, του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα, και εμπλεκόμενων του έργου, ο δήμαρχος Αμφίπολης Στέργιος Φραστανλής «άστραψε και βρόντηξε» περί στασιμότητας του αρχαιολογικού πάρκου της Αμφίπολης.

«Στις 14 Σεπτεμβρίου μας υποσχέθηκε το υπουργείο ότι θα γίνει ένα εργοτάξιο στην Αμφίπολη, δεν έχει γίνει κάτι. Πρέπει το έργο να ξεκινήσει από σήμερα, να το ξεκινήσουμε εμείς, εδώ οι άνθρωποι της Μακεδονίας, της Περιφέρειας, των Σερρών, του δήμου Αμφίπολης» ανέφερε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ο δήμαρχος Αμφίπολης λέγοντας πως το έργο είναι σταματημένο εδώ και πολλά έτη.

— Δείτε Επίσης — Έρευνα: Ο κορωνοϊός δεν είναι μια “γριπούλα”

Ευχαρίστησε την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τον περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα για την υποστήριξη που δέχεται ο Δήμος Αμφίπολης, προτείνοντας το μνημείο και ο Καστάς να περάσουν στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Σερρών.

«Δεν μπορούν  να αποφασίζουν άλλοι για εμάς. Τα λόγια να περισσεύουν, να περάσουμε στις πράξεις. Το υπουργείο Πολιτισμού να σκύψει λίγο στην Αμφίπολη» τόνισε ο δήμαρχος Αμφίπολης προσθέτοντας «δεν θέλουμε επισκέψεις πολιτικών μόνο για φωτογραφίες, θέλουμε έργα, θέλουμε δέσμευση, υπουργού και περιφερειάρχη ότι θα ξεκινήσουμε τώρα».

Απευθυνόμενος στον γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού κ. Διδασκάλου είπε «Πότε επιτέλους θα είναι επισκέψιμο το μνημείο, γιατί την τελευταία φορά μας είπατε το 2021. Τώρα θα πάμε στο 2025 ή στο 2045;».

Το 2021 είναι έτος συνεχούς εκτέλεσης έργων

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας Πολιτισμού του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού Γιώργος Διδασκάλου απαντώντας στον δήμαρχο Αμφίπολης επισήμανε πως τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έχουν γίνει στην Αμφίπολη, όσα δεν έχουν γίνει όλο το προηγούμενο διάστημα. Επισήμανε πως έχουν προχωρήσει και περάσει από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο οι αρχιτεκτονικές μελέτες, οι γεωτεχνικές μελέτες καθώς και η μελέτη εκτέλεσης των χωματουργικών εργασιών, οι οποίες έχουν δημοπρατηθεί και ήδη βρίσκονται στην ανάδειξη του αναδόχου.

«Έχουν δρομολογηθεί η μελέτη της δομικής παθολογίας του μνημείου και στην τροποποίηση του προγράμματος έχουμε βάλει και το αντίστοιχο έργο αυτεπιστασίας,  το οποίο θα βοηθήσει να προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς το έργο. Παράλληλα έχουμε καλύψει μια σημαντική εκκρεμότητα και έχει να κάνει με τις απαλλοτριώσεις, οι οποίες δεν είχαν ολοκληρωθεί στον συγκεκριμένο χώρο» επισήμανε ο κ. Διδασκάλου εξηγώντας παράλληλα πως πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό μνημείο, για το οποίο πρώτα θα πρέπει να ολοκληρωθεί η επιστημονική έρευνα και η μελέτη και στη συνέχεια να προχωρήσουν στην εκτέλεση των εργασιών.

«Οι φάσεις είναι, ωριμάζουνε οι μελέτες – βρήκαμε ένα εγκαταλελειμμένο μνημείο, δεν είχαν προχωρήσει ούτε οι απαλλοτριώσεις. Βρήκαμε ένα μνημείο χωρίς μελέτες, ωριμάσαμε ένα σύνολο μελετών και προχωράμε. Τα έργα και η δημοπράτηση έχουν ξεκινήσει, εάν δεν είχαμε την πανδημία, θα είχαμε τον ανάδοχο για τα χωματουργικά. Η δεύτερη φάση είναι φάση εκτέλεσης των έργων. Το 2021 είναι ένα έτος συνεχούς εκτέλεσης έργων στο συγκεκριμένο χώρο» τόνισε ο κ. Διδασκάλου.

Η ΠΚΜ διασφάλισε 1,5 εκατ. ευρώ

Επί του θέματος τοποθετήθηκε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας λέγοντας στον δήμαρχο Αμφίπολης ότι σ’ ότι αφορά την χρηματοδότηση του μνημείου, «διασφαλίσαμε το 1,5 εκατ. ευρώ για να υλοποιήσουμε τις εργασίες, τις οποίες έχει η Αρχαιολογική υπηρεσία και το Υπουργείο Πολιτισμού. Και εγώ τους πιέζω, είναι όλα αυτά που ανέφερε ο γ.γ. που πρέπει να ολοκληρωθούν πριν ξεκινήσει η αρχαιολογική σκαπάνη και οι εργασίες αναστήλωσης που θέλουμε να δούμε να ΄τρέχουν’» επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας διαβεβαιώνοντας πως το έργο δεν θα καθυστερήσει να ολοκληρωθεί.

Αλλά και ο υφυπουργός Εσωτερικών Μακεδονίας και Θράκης Θεόδωρος Καράογλου τόνισε πως το έργο είναι σε εξέλιξη, ‘τρέχει’. «Και έργο είναι απαλλοτριώσεις, είναι τεχνικές μελέτες, είναι η δημοπράτηση, όλα αυτά έως ούτω μπουν μέσα τα μηχανήματα, οι εργάτες, οι αρχαιολόγοι» ανέφερε ο κ. Καράογλου προσθέτοντας «το έργο είναι στο χρονοδιάγραμμα που πρέπει και όσο πιο σύντομα γίνεται και ρεαλιστικά, θα είναι παραδοτέο».

Υπενθυμίζουμε ότι το 2012, υπό την ευθύνη της ανασκαφής της διευθύντριας της ΚΗ’ Εφορείας Κλασικών και Προϊστορικών Αρχαιοτήτων Κατερίνας Περιστέρη ανασκάφηκε ο περίβολος του τύμβου Καστά και βρέθηκε να έχει μήκος 497 μέτρων και ύψος 3 μ. Τον Αύγουστο του 2014 η ανασκαφή αποκάλυψε την είσοδο του τύμβου, όπου βρέθηκε θύρα πάνω από την οποία υπάρχουν δύο μαρμάρινες ακέφαλες και δίχως φτερά σφίγγες ενώ κατά τη συνέχεια των ανασκαφών, στο εσωτερικό του τύμβου, πάνω σε πεσσούς, βρέθηκαν σκαλισμένες δύο Καρυάτιδες.  Τον Οκτώβριο του 2014 βρέθηκε επιδαπέδιο ψηφιδωτό στον δεύτερο θάλαμο με θέμα την αρπαγή της Περσεφόνης από τον Πλούτωνα.

Πηγή: grtimes.gr

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου