Χρειάζεται ο κάθε πολίτης να συνειδητοποιήσει ποια είναι η δική του συμμετοχή σε αυτή τη διαδικασία” δήλωσε ο Μανώλης Δερμιτζάκης στον ΣΚΑΙ. “Η λογική θα πάρουμε και άλλα μέτρα δεν θα πιάσει. Αυτή τη στιγμή έχουμε αυτά τα μέτρα. Αν οι πολίτες δεν μπουν στη διαδικασία να τα κρατήσουν, δεν έχει νόημα. Αν κάνω επικοινωνιακή πολιτική θα σας αποκλείσω το lockdown, αν σας μιλήσω ως επιστήμονας δεν αποκλείεται προφανώς, αν στην Ελλάδα έχουμε 5.000 και 6.000 κρούσματα την ημέρα, άσχετα με τα τεστ, να μην μπαίνουμε στη διαδικασία να λέμε κάνουμε περισσότερα τεστ γι’αυτό έχουμε περισσότερα κρούσματα, δεν είναι αυτό επιχείρημα” τόνισε.
Ερωτηθείς αν τα 5.000 κρούσματα είναι εφικτό να υπάρξουν στην Ελλάδα απάντησε “βεβαίως, αυτή είναι η πορεία και άλλων κρατών. Η πανδημία είναι σε μια έξαρση, ίσως να το πω και εκτός ελέγχου αυτή τη στιγμή, δεν είναι τόσο ελεγχόμενη αυτή τη στιγμή. Ελπίζουμε ότι αυτά τα μέτρα θα το ελέγξουν κάπως. Το ερώτημα είναι θα το ελέγξουν με την έννοια της σταθεροποίησης ή με την έννοια της μείωσης. Γιατί η σταθεροποίηση δεν φτάνει”.
“Φοβάμαι ότι μπορεί να ζήσουμε στην Ελλάδα σκηνές Ιταλίας με 5.000 και 6.000 κρούσματα την ημέρα. Δεν πρέπει να το αποκλείσουμε αυτό. Αυτό συμβαίνει σε πολλές χώρες και η Ελλάδα βρίσκεται στην πορεία των χωρών αυτών” σχολίασε ο καθηγητής γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου της Γενεύης.
“Είμαστε δύο με τρεις εβδομάδες πίσω από την Ευρώπη, δεν είναι ότι γίνεται εδώ κάτι καλύτερα από άλλες χώρες, ίσως λόγω καιρού, ίσως και λόγω ιδιοσυγκρασίας των πολιτών έχει καθυστερήσει να ‘’φύγει’’ ο ιός” σημείωσε.
«Έχουμε διπλασιασμό κρουσμάτων μέσα σε μια εβδομάδα από 600 κάτι σε 1259 χθες. Μπορεί να φτάσουμε σε όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη. Είμαστε δυο βήματα μπροστά. Έχουμε ξεχάσει πόσοι μπορούν να καταλήξουν ή όχι αλλά μόνο αν το Σύστημα Υγείας θα αντέξει, πιέζονται και συστήματα με πολύ μεγάλη χωρητικότητα” συμπλήρωσε ο κ. Δερμιτζάκης.