ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Χατζηβασιλείου: “Η Ελλάδα είναι δύναμη Δικαίου”

«Η Ελλάδα είναι υπεύθυνη δύναμη και δύναμη Δικαίου. Η κυβέρνηση υπερασπίζεται το εθνικό συμφέρον στην πράξη και αποτυπώνει με σαφήνεια τις εθνικές θέσεις, προσβλέποντας σε ειλικρινή διάλογο με όποιον το επιθυμεί», δήλωσε ο Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, κ. Τάσος Χατζηβασιλείου, μιλώντας στον Real FM το πρωί της Πέμπτης.

Συγκεκριμένα, όπως σημείωσε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό, είναι ευρωπαϊκή υποχρέωση που τακτοποιεί εκκρεμότητες του παρελθόντος, με το βλέμμα στο μέλλον. «Η χώρα μας αποτυπώνει για πρώτη φορά τα απώτατα όρια της δυνητικής ελληνικής υφαλοκρηπίδας, χωρίς πρόθεση έντασης ή ανταγωνισμού με οποιονδήποτε», υπογράμμισε.

Ο Υφυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα επιθυμεί διάλογο με την Τουρκία για τη μία και μόνη διαφορά, την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας και αν αυτό δεν είναι εφικτό, τότε «ο δρόμος είναι η προσφυγή στη διεθνή δικαιοδοσία».

Όπως τόνισε, «εμείς ερχόμαστε και λέμε πως αυτά είναι τα απώτατα όρια της δυνητικής ελληνικής υφαλοκρηπίδας, εφαρμόζοντας το Διεθνές Δίκαιο. Όποιος επιθυμεί στο μέλλον να συζητήσει μαζί μας, η Ελλάδα ως υπεύθυνη δύναμη και δύναμη Δικαίου, έχει την πρόθεση να το κάνει, πάντα στην γραμμή της διεθνούς νομιμότητας και των διεθνών συνθηκών. Αν δεν μπορεί να βρεθεί με οποιονδήποτε κοινός τόπος, η λύση είναι η Διεθνής Δικαιοδοσία. Τόσο ξεκάθαρα. Την ξεκάθαρη θέση μας την έχει παρουσιάσει πολλές φορές ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Γεραπετρίτης με τον πιο σαφή τρόπο».

Για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, διαβεβαίωσε πως πρόκειται για «έργο ειρήνης και ευημερίας, με πλήρη στήριξη από την ΕΕ και τις ΗΠΑ» και ξεκαθάρισε ότι «θα προχωρήσει στον σωστό χρόνο». Όπως είπε, η κυβέρνηση ουδέποτε υποχώρησε στον σχεδιασμό και ουδέποτε ζήτησε άδεια τρίτων.

Αναφερόμενος στην Ουκρανία, ο κ. Χατζηβασιλείου τόνισε ότι η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν στηρίξει εξαρχής τον αμυνόμενο. «Άλλωστε, στόχος μας είναι η Ελλάδα να είναι παρούσα στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας. Η χώρα δεν έχει πλέον εργοστάσια παραγωγής ενέργειας, νοσοκομεία και άλλες υποδομές. Η Ελλάδα και οι ελληνικές επιχειρήσεις, με διεθνή εμβέλεια, μπορούν να συμβάλλουν», ξεκαθάρισε.