Χωρίς κατηγορία

Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6: Ποιοι παίρνουν και πόσα

Με διαδικασίες -εξπρές άρχισε να «τρέχει» ο 6ος κύκλος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής: Η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων ήδη άνοιξε και η προθεσμία που τέθηκε στους επαγγελματίες για να εξασφαλίσουν την ενίσχυση λήγει στις 22 Φεβρουαρίου. Αν και τα ποσά που χορηγούνται είναι περιορισμένα έναντι προηγούμενων κύκλων, εντούτοις η Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6 βγαίνει στον «αέρα» πριν καν κλείσει ο 5ος κύκλος.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Με το μοντέλο «μισό- μισό», δηλαδή «δώρο» από το κράτος το ήμισυ της ενίσχυσης και δάνειο το υπόλοιπο ποσό, ενεργοποιείται ο 6ος κύκλος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Τα ελάχιστα ποσά διαμορφώνονται στα 500 ή 1.000 ευρώ, ανάλογα με τη «φυσιογνωμία» του δικαιούχου. Ο 6ος κύκλος αρχίζει πριν ακόμη κλείσει ο προηγούμενος, ενώ και η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων είναι μόλις 9 μέρες: Η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ myBusinessSupport θα είναι ανοιχτή έως τις 22 Φεβρουαρίου για την υποδοχή των αιτήσεων.

Ενίσχυση ανάλογα με το «προφίλ» του δικαιούχου

Στον 6ο κύκλο, το 50% των ενισχύσεων έχει και πάλι μη επιστρεπτέο χαρακτήρα, με ουσιαστικές διαφοροποιήσεις όμως ως προς τα ελάχιστα και μέγιστα ποσά. Καθώς η ενίσχυση αφορά σε έναν μήνα (Ιανουάριος 2021), το κατώτατο όριο ενίσχυσης για τους κλάδους που δεν παραμένουν κλειστοί με κρατική εντολή, ανέρχεται στα 500 ευρώ και το μέγιστο ύψος ενίσχυσης στα 50.000 ευρώ.

Για ελεύθερους επαγγελματίες προβλέπεται ελάχιστη ενίσχυση 500-1.000 ευρώ σε συνάρτηση με τον τζίρο, ενώ για τις κλειστές επιχειρήσεις σε συνάρτηση με τον αριθμό των εργαζομένων τα ελάχιστα ποσά διαμορφώνονται σε:

1.000 ευρώ για επιχειρήσεις χωρίς υπαλλήλους

2.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 1 έως 5 εργαζόμενους

4.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 6 έως 20 υπαλλήλους και

8.000 ευρώ για επιχειρήσεις με περισσότερους από 20 εργαζόμενους.

Το 50% της ενίσχυσης δεν επιστρέφεται, υπό τον όρο διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων έως την 31η Ιουλίου 2021. Οι ενισχύσεις θα πληρωθούν στους δικαιούχους τις πρώτες ημέρες του Μαρτίου.

Ποια στοιχεία πρέπει να υποβληθούν στην πλατφόρμα

Η απόφαση για την επιστρεπτέα προκαταβολή 6 δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ, σύμφωνα με την οποία οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις υποβάλλουν στην πλατφόρμα «myBusinessSupport» τα παρακάτω στοιχεία για τους μήνες Ιανουάριο έως και Δεκέμβριο 2020, καθώς και τον Ιανουάριο 2021:

α) Επιχειρήσεις υποκείμενες σε ΦΠΑ, συμπληρώνουν τον κύκλο εργασιών ΦΠΑ για κάθε μήνα.

β) Επιχειρήσεις μη υποκείμενες σε ΦΠΑ, απαλλασσόμενες και ειδικών καθεστώτων ΦΠΑ, συμπληρώνουν:

τα ακαθάριστα έσοδα διακριτά για κάθε μήνα,

το σύνολο των ακαθαρίστων εσόδων του φορολογικού έτους 2019,

το σύνολο των εξόδων του φορολογικού έτους 2019.

Τα στοιχεία που θα υποβάλουν οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να τροποποιηθούν μετά την οριστικοποίηση της αίτησης. Δικαίωμα διόρθωσης έως τη λήξη της προθεσμίας υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος θα υπάρξει μόνο για τα στοιχεία του μηνός Ιανουαρίου 2021.

Πώς θα εξοφληθεί το δάνειο

Και σε αυτόν τον κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής θα είναι «δώρο» το 50% της ενίσχυσης, όμως αυτό έχει και κάποιο αντίτιμο: Πρώτον, αυτό το «κομμάτι» της ενίσχυσης δεν επιστρέφεται στο δημόσιο, με τον όρο της διατήρησης ίδιου αριθμού εργαζομένων στις επιχειρήσεις με προσωπικό.

Και δεύτερον το υπόλοιπο ποσό είναι δάνειο και πρέπει να εξοφληθεί. Προβλέπεται να επιστραφεί σε 40 δόσεις από το 2022 έως 2025, με άτοκη περίοδο χάριτος έως Δεκέμβριο του 2021 και ετήσιο επιτόκιο 7,4% από το 2022.

Έτσι, για παράδειγμα αν κάποιος πάρει ενίσχυση 12.000 ευρώ, υπό προϋποθέσεις δεν θα επιστρέψει τα 6.000 ευρώ και για το υπόλοιπο ποσό θα πρέπει να καταβάλλει για 40 μήνες από τον Ιανουάριο του 2022 και μετά δόση περίπου 168 ευρώ στο κράτος.

«Τρέχει» και η Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5

Αν και το myBusinessSupport άνοιξε για τον 6ο κύκλο, παραμένει ενεργοποιημένο και για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5 για συγκεκριμένες κατηγορίες δικαιούχων: Την ενίσχυση μπορούν να διεκδικήσουν επιχειρήσεις πρακτορείων ΟΠΑΠ που είχαν υποβάλει τις αρχικές αιτήσεις, αλλά αποκλείστηκαν από την Επιστρεπτέα 5. Με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, άνοιξαν κατ’ εξαίρεση ως τις 15 Φεβρουαρίου οι αιτήσεις για πάνω από 3.000 πρακτορεία, καθώς αυτά αποκλείστηκαν μαζικά επειδή δεν υπόκεινται σε ΦΠΑ και άρα δεν μπορούσε να φανεί η πτώση του τζίρου ανά μήνα, σε σχέση με το 2019.

Με την νέα απόφαση, επιτρέπεται να υποβάλουν περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ ετών 2019 και 2020 ως την 11η Φεβρουαρίου 2021.

 

Πηγή: enikos.gr