Σε καθεστώς τηλεκπαίδευσης μπαίνουν τα γυμνάσια και λύκεια της χώρας από τη Δευτέρα 9 Νοεμβρίου και για τις επόμενες τρεις εβδομάδες.
Διευκρινίζοντας τους λόγους που οι βαθμίδες αυτές θα παραμείνουν κλειστές, σε αντίθεση με τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά που μένουν ανοικτά, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην υψηλότερη μεταδοτικότητα μεταξύ των παιδιών στις τάξεις του γυμνασίου και του λυκείου, αλλά και στην πιο αποτελεσματική εφαρμογή της τηλεκπαίδευσης στα μεγαλύτερα παιδιά.
«Είχαμε πει ότι τα σχολεία πρέπει να κλείσουν τελευταία και να είναι τα πρώτα που θα ανοίξουν όταν με το καλό περιορίσουμε την επιδημία», είπε ο πρωθυπουργός.
«Ο λόγος για τον οποίο δέχθηκα την εισήγηση των ειδικών έχει να κάνει με το γεγονός ότι τα μεγαλύτερα παιδιά επειδή έχουν και τη δική τους κοινωνική ζωή είναι πιθανόν αυτή τη στιγμή να ευνοούν τη μετάδοση του ιού πολύ περισσότερο από τα μικρότερα παιδιά.
Έχουμε επίσης το δεδομένο ότι τα μικρότερα παιδιά είναι λιγότερο μεταδοτικά. Κατά συνέπεια κάναμε αυτό το διαχωρισμό ο οποίος έχει και κοινωνικές προεκτάσεις διότι η τηλεκπαίδευση δουλεύει καλύτερα στα μεγαλύτερα παιδιά, από ότι στα μικρά.
Και βέβαια κρατάμε ανοιχτά τα ειδικά σχολεία σε όλες τις βαθμίδες, γιατί θα υπήρχαν τεράστιες ψυχολογικές επιπτώσεις και τεράστιες επιβαρύνσεις στις οικογένειες των παιδιών αν κλείναμε τα ειδικά σχολεία» είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας σε σχετική ερώτηση.
Σύμφωνα με τη σχετική λίστα του υπουργείου Παιδείας 561 σχολικές μονάδες είναι αυτή τη στιγμή κλειστές ανά τη χώρα λόγω εντοπισμού κρουσμάτων κορωνοϊού.