Δελτίο τύπου εξέδωσε ο βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ, Λευτέρης Αβραμάκης, σχετικά με την συμφωνία των Πρεσπών που η κυβέρνηση σε αρχικό κείμενο χαρακτήριζε “ιστορική” αλλά και ότι ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στον ΟΗΕ δεν ανέφερε την Κύπρο.
Συγκεκριμένα αναφέρει:
Κατά τη χθεσινή ημέρα (28.09.2020) η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε σε μια καταφανώς κωμικοτραγική ενέργεια που εκθέτει διεθνώς την χώρα, αναρτώντας το κοινό ανακοινωθέν ως αποτέλεσμα της επίσκεψης του Αμερικανού ΥΠΕΞ, κ Πομπέο στη χώρα μας. Στο κοινό ανακοινωθέν η Συμφωνία των Πρεσπών χαρακτηρίστηκε «ιστορική».
Τουλάχιστον πέντε ώρες αργότερα και αφού προηγήθηκαν προφανώς οι κατάλληλες συνεννοήσεις με τον Αμερικανό αξιωματούχο και την πρεσβεία των ΗΠΑ, ο χαρακτηρισμός «ιστορική» απαλείφθηκε, προκειμένου η κυβέρνηση να εξασφαλίσει την εσωτερική της συνοχή και να μην προκαλέσει την έγερση των «μακεδονομάχων» Βουλευτών της.
Πριν τέσσερις ημέρες (25.09.2020) ο πρωθυπουργός της Ελλάδος απηύθυνε ομιλία στην 75η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ με θέμα: «Το μέλλον που θέλουμε, τα Ηνωμένα Έθνη που χρειαζόμαστε». Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα ελληνοτουρκικά, στον COVID-19, στην απολιγνιτοποίηση, στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, στη μετανάστευση, σε μια νέα κανονικότητα και στις οικονομικές προεκτάσεις των σύνθετων προβλημάτων που αντιμετωπίζει συνολικά η παγκόσμια κοινότητα υιοθετώντας τον ρόλο του σχολιαστή και του διεθνούς αναλυτή περισσότερο.
Η ομιλία του, έκτασης 1687 λέξεων, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί παρά ιστορική, όχι για όσα είπε αλλά για όσα παρέλειψε, είτε σκόπιμα είτε λόγω «ιστορικής» αβλεψίας. Είναι η πρώτη φορά που Έλληνας πρωθυπουργός τα τελευταία 46 χρόνια, σε όλη τη διάρκεια της μεταπολίτευσης δηλαδή, αποφεύγει οποιαδήποτε αναφορά στην Κύπρο και την παράνομη κατοχή του βόρειου τμήματος του νησιού από την Τουρκία.
Είναι η πρώτη φορά που Έλληνας πρωθυπουργός κάνει αυτό το διπλωματικό ατόπημα και στέλνει δυστυχώς τα λάθος μηνύματα σε όλο τον κόσμο. Η αποστασιοποίηση της Ελλάδας από την Κύπρο γίνεται όλο και πιο φανερή ενόψει της έναρξης του διαλόγου. Η ΝΔ και προσωπικά ο πρωθυπουργός φέρουν τεράστια ευθύνη για αυτή την στροφή της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Γίνεται πλέον φανερό ότι στις επιθετικές κινήσεις της Τουρκίας η Ελλάδα αντί να απαιτεί την επιβολή κυρώσεων για τα όσα διαδραματίζονται στα χωρικά ύδατα Ελλάς και Κύπρου, επιλέγει την πολιτική της υποχώρησης κατά τις οδηγίες της Γερμανίας. Αντί να απαιτούμε άμεσα και έμπρακτα την τιμωρία της Τουρκίας για όσα κάνει στην Ελλάδα, την Κύπρο, τη Συρία, την Λιβύη και εσχάτως στην Αρμενία μέσω του Αζερμπαϊτζάν, η κυβέρνηση περιορίζει τις παρεμβάσεις της στην εξάλειψη του όρου «ιστορική» από ένα κοινό ανακοινωθέν Ελλάδας – ΗΠΑ για τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Οι ιστορικές «αβλεψίες και παραλείψεις» της κυβέρνησης προμηνύουν δυστυχώς άσχημες εξελίξεις για τη χώρα μας».