Uncategorized

Σε αναστολή οι δοκιμές για το εμβόλιο της “Οξφόρδης”

Οι τελικές κλινικές δοκιμές για το εμβόλιο κορωνοϊού, που αναπτύσσει η φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, τέθηκαν σε αναστολή μετά από ανεπιθύμητη αντίδραση σε έναν συμμετέχοντα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca που συνεργάζεται με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης για την ανάπτυξη του εμβολίου περιέγραψε την παύση ως «ρουτίνα». Το εμβόλιο του Πανεπιστημίου AstraZeneca-Oxford θεωρείται ως ισχυρός υποψήφιος ανάμεσα σε δεκάδες που αναπτύσσονται παγκοσμίως. Το συγκεκριμένο εμβόλιο ήταν μεταξύ των 10 και πλέον που βρίσκονται στη φάση 3 και είχε ήδη δοκιμαστεί τις τελευταίες εβδομάδες σε περίπου 30.000 συμμετέχοντες στις ΗΠΑ καθώς και στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Βραζιλία και τη Νότια Αφρική.

Οι δοκιμές φάσης 3 στα εμβόλια συχνά περιλαμβάνουν χιλιάδες συμμετέχοντες και μπορούν να διαρκέσουν αρκετά χρόνια. Μια ανεξάρτητη έρευνα εξετάζει τα δεδομένα ασφαλείας πριν οι ρυθμιστικές αρχές αποφασίσουν εάν η δοκιμή μπορεί να ξεκινήσει ξανά, αναφέρει ο ιατρικός συντάκτης του BBC Fergus Walsh. «Σε μεγάλες δοκιμές, οι παρενέργειες εμφανίζονται τυχαία, αλλά πρέπει να ελεγχθούν για την ασφάλειά των εμβολίων», δήλωσε εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Είναι η δεύτερη φορά που το συγκεκριμένο εμβόλιο τίθεται σε αναστολή. Τέτοια γεγονότα είναι ρουτίνα σε μεγάλες δοκιμές και συμβαίνουν κάθε φορά που ένας εθελοντής εισάγεται στο νοσοκομείο, όταν η αιτία της ασθένειάς του δεν είναι άμεσα εμφανής. Πιστεύεται ότι οι δοκιμές θα μπορούσαν να ξαναρχίσουν μέσα σε λίγες μέρες..