Uncategorized

Λευτέρης Αβραμάκης: «46 χρόνια Δημοκρατίας και 97 χρόνια ειρήνης απειλούνται» 

Ο βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ, Λευτέρης Αβραμάκης εξέδωσε ανακοίνωση με αφορμή την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα μας.

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης:

«Η 24η Ιουλίου είναι μια σημαντική ημέρα για την Ελλάδα. Έχουν περάσει 46 χρόνια από την πτώση της Χούντας και την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα καθώς και 97 χρόνια από τη Συνθήκη της Λωζάνης που επέφερε μια ισορροπία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, παρά τις κατά καιρούς εντάσεις και ανταγωνισμούς.

Συνήθως αυτές τις ημέρες, κυριαρχούν μηνύματα και δηλώσεις για τη Δημοκρατία, τους ήρωες που αγωνίστηκαν και έδωσαν ακόμα και τη ζωή τους για την Δημοκρατία. Το 2020 όμως είναι μια χρονιά που παρατηρούνται φαινόμενα υπονόμευσης της Δημοκρατίας και ταυτόχρονα αμφισβητείται και απειλείται πλέον ανοικτά και η Συνθήκη της Λωζάνης λόγω της προκλητικής επιθετικής πολιτικής αναθεωρητισμού της Τουρκίας.

Σήμερα απειλούνται η Δημοκρατία και η Ειρήνη. Ο εκφυλισμός της δικαιοσύνης και οι παρεμβάσεις που αυτή υφίσταται, η μονοφωνία στα ΜΜΕ και η προκλητική διαστρέβλωση της πραγματικότητας προκειμένου να υπηρετείται το κυβερνητικό αφήγημα, η βαθιά οικονομική και κοινωνική κρίση, η προκλητική κομματικοποίηση του κράτους, οι απευθείας αναθέσεις σε κομματικούς φίλους, η πρωτοφανής αποφυγή λογοδοσίας και διαφάνειας, η προσπάθεια βίαιης επιβολής της πλειοψηφίας με την αμφισβήτηση κάθε δικαιώματος της μειοψηφίας, η διασπάθιση δημοσίου χρήματος, είναι μερικά από τα φαινόμενα που προκάλεσαν την χρεοκοπία της χώρας και τον τελευταίο χρόνο επανήλθαν στο προσκήνιο ως «παλινόρθωση» της κανονικότητας.

Την ίδια στιγμή οι επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στο Καστελόριζο και Νότια της Κρήτης, η εργαλειοποίηση του προσφυγικού – μεταναστευτικού στα νησιά του Βόρειου Αιγαίου και τον Έβρο, η εισβολή στη Συρία, οι πολιτικές αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάνης σε ότι αφορά το Αιγαίο και γενικά τα σύνορα της Τουρκίας, η στρατιωτική εμπλοκή της Τουρκίας στη Λιβύη, απειλούν το status quo της Ελλάδας, τη σταθερότητα και την Ειρήνη στην ευρύτερη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Αυτές τις ημέρες, είναι χρήσιμο, κάθε Έλληνας πολίτης, ανεξάρτητα πολιτικής ιδεολογίας και κομματικών προτιμήσεων, να αναλογιστεί τι τελικά συμβαίνει σήμερα στη χώρα και πώς η ζωή του επηρεάζεται. Αυτές τις ημέρες είναι αναγκαίο να αντιληφθεί ο καθένας πώς αμφισβητούνται και με ποιους τρόπους τελικά υπονομεύονται οι αξίες της Δημοκρατίας.

Αυτές τις ώρες είναι ζήτημα ατομικής και συλλογικής ευθύνης να αντιληφθούμε όλοι ότι η Δημοκρατία, η Ελευθερία, η Δικαιοσύνη, η Ειρήνη, τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας αποτελούν αξίες για τις οποίες οφείλουμε να αγωνιζόμαστε κάθε ημέρα. Η εν κρυπτώ διαπραγματεύσεις στα εθνικά θέματα, το παραδικαστικό κύκλωμα, η επικυριαρχία της εκτελεστικής εξουσίας έναντι της νομοθετικής και της δικαστικής, η προκλητική εξυπηρέτηση των συμφερόντων μιας ολιγαρχίας σε βάρος της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, είναι οι σύγχρονες απειλές που πρέπει να αντιμετωπίσουμε.

Σε αυτές τις μάχες που καλούμαστε να δώσουμε οφείλουμε να ξεπεράσουμε υπαρκτές ή τεχνητές διαχωριστικές γραμμές. Καλούμαστε να ενωθούμε για μια ακόμη φορά για να υπερασπιστούμε τις ανώτερες αξίες που συνθέτουν τη σύγχρονη κοινωνία μας. Καλούμαστε να συνειδητοποιήσουμε ότι τίποτα δεν χαρίζεται και τίποτα δεν είναι δεδομένο. Καλούμαστε να αποδείξουμε ότι ως λαός δεν μπορούμε να θεωρούμαστε ούτε δεδομένοι ούτε υποταγμένοι σε συμφέροντα άλλων.»