ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Τι αναμένεται να ισχύσει για υγειονομικούς και άλλες ομάδες

Θέμα χρόνου θα πρέπει να θεωρείται η κατάθεση στο γραφείο του πρωθυπουργού της εισήγησης της Επιτροπής Βιοηθικής αναφορικά με το ζήτημα του υποχρεωτικού εμβολιασμού των υγειονομικών, αλλά και των εργαζόμενων στις μονάδες φροντίδας υγείας, λαμβάνοντας υπόψιν τόσο το ηθικό σκέλος της συζήτησης όσο και το αμιγώς συνταγματικό, με δεδομένους τους όποιους περιορισμούς.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Reader.gr και ενώ τα μάτια του Μαξίμου σήμερα το πρωί θα είναι στραμμένα στην Αρχαία Αγορά, όπου θα δίνεται δια στόματος της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, δεν αποκλείεται η εν λόγω έκθεση να φτάσει στην έδρα της κυβέρνησης ακόμα και σήμερα. Από το Μέγαρο Μαξίμου, επιφορτισμένος με την επαφή με τα μέλη της Επιτροπής ήταν εδώ και εβδομάδες ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης. Με δεδομένο, δε, ότι την Παρασκευή ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται σε επίσκεψη στα Ιωάννινα, εκτιμάται ότι σήμερα είναι το παράθυρο ευκαιρίας γι’ αυτή την εβδομάδα.

Σε κάθε περίπτωση, όπως έχει πει ο κ. Μητσοτάκης, από τη στιγμή που η εισήγηση της Επιτροπής θα κατατεθεί στο Μαξίμου, θα τεθεί προς δημόσια διαβούλευση, πριν η κυβέρνηση πάρει τις αποφάσεις της. Θεωρείται, όμως, σχεδόν δεδομένο ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει με υποχρεωτικότητα εμβολιασμού οπωσδήποτε στους υγειονομικούς από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Μένει να φανεί, ακόμα, αν και άλλες επαγγελματικές ομάδες, όπως οι εκπαιδευτικοί, θα μπορούσαν να ακολουθήσουν αυτόν τον δρόμο. Όπως και να έχει, εφόσον προχωρήσει η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, όσοι δεν κάνουν το εμβόλιο δεν θα απολύονται, αλλά θα αποσύρονται από τις θέσεις της πρώτης γραμμής π.χ. νοσηλευτές που δεν εμβολιάζονται δεν θα μπαίνουν σε μονάδες Covid, αλλά ούτε και σε χειρουργεία.

Η Επιτροπή Βιοηθικής που ανέλαβε καθήκοντα πριν από λίγους μήνες έχει ως επικεφαλής της καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο της Ζυρίχης Έφη Βαγενά, ενώ στην Επιτροπή συμμετέχουν και διαπρεπείς νομικοί, όπως η καθηγήτρια Ισμήνη Κριάρη. Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη υπηρεσία, στην οποία απαιτήθηκε με διαταγή του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των στελεχών της για την παρουσία στην πρώτη γραμμή, ήταν η ΕΜΑΚ, όπου το ποσοστό εμβολιασμού, όταν εξεδόθη η διαταγή του Αρχηγείου ήταν σημαντικά κάτω από το 50%.

Πηγή: reader.gr