ΕΛΛΑΔΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ξάνθη: 500 σκύλοι αργοπεθαίνουν σε χωματερή

Δεν είναι 10, ούτε 100, αλλά 500 σκύλοι που στερούνται την τροφή, που το κορμάκι τους «μαρτυρά» αρρώστια. Και αγωνίζονται να κρατηθούν στη ζωή στις άθλιες συνθήκες της χωματερής της Ξάνθης.

Η ιστορία είναι παλιά. Αλλά βγήκε στην επιφάνεια μετά την καταγγελία που έκανε η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία, το 2020, όπως ενημερώνει η πρόεδρος του Φιλοζωικού Συλλόγου «Αδεσποτούλια Ξάνθης», Άννα Μαρία Ζαφειριάδου.

Οι εθελοντές του Φιλοζωικού Συλλόγου «Αδεσποτούλια Ξάνθης» έχουν στειρώσει 260 ζώα και έχουν μαζέψει 80 νεκρά

Από τον Ιούνιο του 2023, οι επτά εθελοντές του Φιλοζωικού Συλλόγου «Αδεσποτούλια Ξάνθης» δεν έλειψαν από κοντά τους ούτε μια ημέρα.

Και τις 365 ημέρες του χρόνου, βρέξει – χιονίσει, βρίσκονται εκεί: στη χωματερή της Ξάνθης. Για να τα ταΐσουν, να τα φροντίσουν. Και εκείνα, τους περιμένουν.

«Υπολογίζεται ότι είναι 400-500 σκύλοι. Έχουμε στειρώσει 260 ζώα και έχουμε μαζέψει 80 νεκρά. Τα περισσότερα δεν πλησιάζονται, δεν μπορείς να τα χαϊδέψεις. Είναι ζώα που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν εκεί. Είναι πολύ φοβικά. Εκτός από αυτά που ζούσαν στις πόλεις Ξάνθης και Τοπείρου. Αλλά οι δήμοι τα πήραν και τα πέταξαν στη χωματερή. Γιατί η λύση για τα ανεπιθύμητα ζώα είναι να τα πάμε και να τα πετάξουμε στη χωματερή», αναφέρει η κα Ζαφειριάδου.

Αργά ή γρήγορα, όπως επισημαίνει, θα πεθάνουν από κάποια αρρώστια (λεϊσμανίωση, ερλιχίωση). Όλα έχουν ψώρα.

Όσα χρήζουν επείγουσας ιατρικής φροντίδας, όπως διευκρινίζει η πρόεδρος, τα πηγαίνουν στον κτηνίατρο, εμβολιάζουν τα «μωρά» και προσπαθούν με κάθε τρόπο να τους βρουν σπίτι. Να φύγουν, τουλάχιστον αυτά, από εκεί.

Τεράστια τα έξοδα

«Από τη μία στιγμή στην άλλη βρεθήκαμε να έχουμε 600 σκύλους να φροντίζουμε – στο καταφύγιο έχουμε 100. Ζούμε μια τρέλα. Πεθαίνουν. Δεν μπορούμε να τα αφήσουμε στην τύχη τους», αγωνιά η κα Ζαφειριάδου.

Όπως καταλαβαίνουμε, τα χρέη είναι δυσβάσταχτα για τους επτά εθελοντές του Φιλοζωικού Συλλόγου «Αδεσποτούλια Ξάνθης».

Πηγή: in.gr