ΚΟΣΜΟΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βουλγαρία: Ρεκόρ θανάτων από κορωνοϊό – Χαμηλά τα ποσοστά εμβολιασμού

Η Βουλγαρία κατέγραψε ρεκόρ θανάτων από την COVID-19 και νέων κρουσμάτων του κορονοϊού το 24ωρο που πέρασε, την ώρα που ένα τέταρτο κύμα της επιδημίας οδηγεί στα όριά του το υγειονομικό σύστημα της χώρας μέλους της ΕΕ με το χαμηλότερο ποσοστό εμβολιασμών.

Τα νέα κρούσματα του κορονοϊού ανήλθαν σε 5.863 το προηγούμενο 24ωρο ενώ 243 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την COVID-19, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Η πανδημία έχει προκαλέσει τον θάνατο συνολικά 23.316 ανθρώπων στη Βουλγαρία.

Λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού και της αργής εκστρατείας εμβολιασμού κατά της COVID-19, η βαλκανική χώρα των 7 εκατομμυρίων κατοίκων κατέστησε το υγειονομικό πάσο υποχρεωτικό για τους περισσότερους εσωτερικούς δημόσιους χώρους.

Οι νέοι περιορισμοί προκάλεσαν διαδηλώσεις και κάποια πολιτικά κόμματα κατηγόρησαν την προσωρινή κυβέρνηση ότι απέτυχε στην διαχείριση της πανδημίας ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 14ης Νοεμβρίου.

Οι υγειονομικές αρχές έχουν προειδοποιήσει ότι, αν δεν επιβραδυνθεί το νέο κύμα του κορονοϊού, μπορεί να χρειαστεί να επιβληθούν αυστηρότεροι περιορισμοί καθώς τα νοσοκομεία αγωνίζονται για να αντεπεξέλθουν στην αύξηση του αριθμού των νοσούντων.

Σήμερα περισσότεροι από 7.100 άνθρωποι νοσηλεύονται στις πτέρυγες COVID-19, εκ των οποίων 608 στην εντατική. Περισσότεροι από το 90% των ασθενών δεν είναι εμβολιασμένοι, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Οι εμβολιασμοί έχουν αυξηθεί από την Πέμπτη, όταν οι αρχές περιόρισαν την πρόσβαση στα εστιατόρια, τους κινηματογράφους και τα γυμναστήρια, μεταξύ άλλων χώρων, επιτρέποντάς την μόνον σε αυτούς που είναι εμβολιασμένοι, έχουν αναρρώσει από την COVID-19 ή έχουν αρνητικό τεστ.

Ωστόσο η Βουλγαρία, όπου ο σκεπτικισμός για τα εμβόλια είναι υψηλός εν μέσω εδραιωμένης δυσπιστίας προς τις κρατικές αρχές και αντιφατικών μηνυμάτων από τους πολιτικούς και τους ειδικούς, έχει καταφέρει να ανοσοποιήσει πλήρως μόνον το 24% του ενήλικου πληθυσμού της σε σύγκριση με ένα μέσο όρο 74% στην ΕΕ.

Πηγή: skai.gr