ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΕΡΡΕΣ

Τάσος Χατζηβασιλείου: «Είναι αναγκαίο οι ευρωτουρκικές σχέσεις να αποκτήσουν πολιτική διάσταση»

Δελτίο τύπου από τον βουλευτή της ΝΔ Τάσο Χατζηβασιλείου:

«Την ορθή επιλογή της κυβέρνησης να αποκτήσουν πολιτική διάσταση οι ευρωτουρκικές σχέσεις, για να εγκαταλείψει η Τουρκία τους αναθεωρητισμούς, ήταν το βασικό μήνυμα του βουλευτή Σερρών της ΝΔ Τάσου Χατζηβασιλείου στην συζήτηση με θέμα την Τουρκία που διοργάνωσε το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, χθες στο Ζάππειο. «Την προηγούμενη περίοδο, οι ευρωτουρκικές σχέσεις είχαν διολισθήσει σε κάτι αποκλειστικά οικονομικό. Σήμερα, η θετική ατζέντα της ΕΕ, την οποία συνδιαμόρφωσε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, έχει μεν οικονομικό περιεχόμενο, αλλά θα απελευθερώνεται με πολιτικά κριτήρια», ανέφερε ο Σερραίος βουλευτής και διεθνολόγος.

Επίσης, υπογράμμισε ότι η Τουρκία πραγματοποιεί στροφή στον ισλαμικό εθνικισμό. «Η εργαλειοποίηση της νέας ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή αποκαλύπτει την προσπάθεια του κ. Ερντογάν να καταστεί ο ίδιος πατερούλης του Ισλάμ και η Τουρκία να πάρει την θέση που είχε η Αίγυπτος στον μουσουλμανικό κόσμο. Αυτό, όμως, είναι πολύ δύσκολο να το πετύχει, διότι ούτε είμαστε στο 1973 ούτε η Τουρκία είναι Αίγυπτος», δήλωσε.

Ο κ. Χατζηβασιλείου τόνισε ότι οι κινήσεις του Ερντογάν οφείλονται στο ότι χάνει την «παράσταση νίκης» στις δημοσκοπήσεις. Γι’ αυτό και ανεβάζει τους τόνους κατά του Ισραήλ, ώστε να ξαναβρεί επαφή με την εκλογική του βάση. Επιχειρεί, δηλαδή, να κερδίσει πίσω τους ψηφοφόρους του, υπογράμμισε.

«Δεν επενδύουμε στη διολίσθηση των σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας. Κινούμαστε αυτόνομα»

Η Ελλάδα δεν επενδύει στη διολίσθηση των σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας, αλλά επενδύει αυτόνομα στις σχέσεις της Ελλάδας με τις ΗΠΑ, ανέφερε ο κ. Χατζηβασιλείου. «Με την σταθερότητα που μας διακρίνει και το πνεύμα συνεργασίας έχουμε αποδείξει ότι η χώρα διαθέτει γεωπολιτικό όραμα για τη Μεσόγειο. Η Ελλάδα αναγνωρίζεται ως πάροχος ασφαλείας», τόνισε.

Τέλος, αναφέρθηκε στο Κυπριακό και στους τελευταίους ισχυρισμούς της Τουρκίας ότι δήθεν έχει δημιουργηθεί μια νέα πραγματικότητα που θα δικαιολογούσε την de jure διχοτόμηση ή την χαλαρή συνομοσπονδία στο νησί. «Είναι ξεκάθαρο σε διεθνές επίπεδο ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα από το 1974. Το Κυπριακό παραμένει πρόβλημα εισβολής και κατοχής ξένων δυνάμεων. Όσο κι αν φωνάζει η Τουρκία για το αντίθετο, αυτή είναι η πραγματικότητα», κατέληξε.»