ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΥΓΕΙΑ

Συστάσεις για επιστροφή μάσκας σε ΜΜΜ και νοσοκομεία

«Καμπανάκι» κινδύνου κρούουν οι λοιμωξιολόγοι για τις γιορτές των Χριστουγέννων, καθώς τα κρούσματα κορωνοϊού και οι λοιμώξεις του αναπνευστικού έχουν αυξηθεί ραγδαία τις τελευταίες εβδομάδες. Τονίζουν, δε, πως τα χειρότερα θα έρθουν μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων. Από το πρωί της Πέμπτης, πάντως, η Εθνική Επιτροπή Λοιμώξεων συνεδριάζει με κύριο θέμα την επαναφορά του μέτρου της μάσκας στα νοσοκομεία και τις μονάδες φιλοξενίας ατόμων με προβλήματα υγείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες η επιτροπή «κλείνει» στην σύσταση και όχι σε υποχρεωτικότητα της μάσκας στα νοσοκομεία.

Την ίδια ώρα οι επιστήμονες εκφράζουν προβληματισμό και ανησυχία για τη χαμηλή προσέλευση σχετικά με το επικαιροποιημένο εμβόλιο καθώς μόνο ένας στους δέκα που ανήκει στις ευπαθείς ομάδες το έχει κάνει.

Η διασπορά του κορωνοϊού σημειώνει έξαρση και έχει φέρει εκατοντάδες νέες νοσηλείες στα νοσοκομεία, που ξεπερνούν τις 1.300 εβδομαδιαίως.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης μιλώντας σήμερα στο Mega, ανέφερε πως «υπάρχει πανσπερμία ιώσεων με πρωτοκαθεδρία του κορωνοϊού και της γρίπης που προκαλούν αρκετές νοσηλείες και εισαγωγές».

Εξήγησε παράλληλα, ότι πρόκειται για άτομα «συνήθως μεγάλης ηλικίας, οι οποίοι δεν έχουν προβεί στον απαραίτητο εμβολιασμό τους», κάτι που όπως είπε «θα τους προφύλασσε απ’ αυτή τη νοσηλεία και την εισαγωγή στο νοσοκομείο».

Στη συνέχεια, ο Νίκος Τζανάκης ανέφερε ότι «οι θερμοκρασίες είναι καλές για την εποχή, αλλά συγχρωτιζόμαστε για να ψωνίσουμε και να κινηθούμε. Όλα αυτά συμβάλλουν στο να αναπτυχθούν και να μεταδοθούν οι αναπνευστικοί ιοί σε μεγάλη κλίμακα».

Τόνισε πως μετά τις γιορτές «αναμένεται να έχουμε εκτόξευση όλων των ειδών των αναπνευστικών ιώσεων και θα πρέπει όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί να προστρέξουν να εμβολιαστούν».

Ο Νίκος Τζανάκης συνέστησε «τα μικρότερα παιδιά δεν θα πρέπει να εκτίθενται σ’ όλη αυτή τη γκάμα των ιώσεων», αλλά και «όσοι είναι σε ευπαθείς ομάδες, καλό είναι όταν βγουν από το σπίτι να φορέσουν μάσκα», τονίζοντας «ιδίως όσοι πάσχουν από κάποιο σύμπτωμα αναπνευστικής λοίμωξης».

Πηγή: ieidiseis.gr