ΕΛΛΑΔΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σοχός: Κουδουνοφόροι, έθιμα και γλέντι μέχρι την Καθαρά Δευτέρα (Βίντεο)

Κουδουνοφόροι με την παραδοσιακή γκλίτσα σε ένα χέρι κι ένα μπουκάλι τσίπουρο στο άλλο που χοροπηδούν και πειράζουν τους θεατές, χορευτές με παραδοσιακές φορεσιές από όλη την Βόρεια Ελλάδα, μουσικά συγκροτήματα.

Αυτή είναι η εικόνα των καρναβαλικών εκδηλώσεων στο Σόχο Θεσσαλονίκης οι οποίες ξεκίνησαν σήμερα και θα κορυφωθούν την Καθαρά Δευτέρα.

Πρόκειται για ένα από τα πιο γνωστά καρναβάλια της χώρας, με ρίζες από τη Διονυσιακή λατρεία εμπλουτισμένο με χριστιανικές επιρροές για το οποίο οι αντιπρόσωποι έχουν να καυχηθούν ότι δεν σταμάτησε ποτέ.

Κάθε γειτονιά μετατρέπεται σε τόπο γλεντιού αυτές τις ημέρες με πρωταγωνιστές τους 100δες κουδουνοφόρους.

Οι εκδηλώσεις στον Σόχο Θεσσαλονίκης χθες και θα διακόψουν την Καθαρά Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου.

Το Πρόγραμμα 

Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2026:
19:00 | Δημοτικό Θέατρο Σοχού: Θεατρική παράσταση «Και στραβός και καλός… και γαμπρός» σε σενάριο-σκηνοθεσία Γιάννη Μήττα, με τη συμμετοχή της Λαογραφικής Ομάδας Γυναικών Σοχού και εθελοντών κατοίκων.

Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2026:
11:30 – 13:00 | Κεντρική Πλατεία: Παραδοσιακοί χοροί από συλλόγους (Κολχικό, Αυγή, Κρήτες Βρακοφόροι) με τη συνοδεία της «BRONZA BANDA».
13:30 – 18:00 | Ο Γάμος της Αράπκας (Παρωδία Γάμου): Αναπαράσταση εθίμων σε διάφορα σημεία («Στέκια»):
* Σπίτι Νύφης (ντύσιμο νύφης).
* Σπίτι Γαμπρού (προετοιμασία γαμπρού).
* Παιδική Χαρά Αθανασιάδη (ξύρισμα γαμπρού).
* Θέση Δύο Βρύσια (συγγενείς κουμπάρου).

Σε όλες τις εστίες που προσφέρονται κεράσματα με συνοδεία χάλκινων, ζουρνάδων και νταουλιών.

Καθαρά Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2026:
11:00 – 12:30 | Κεντρική Πλατεία: Παραδοσιακοί χοροί από τον Σοχό και άλλες περιοχές (π.χ. Ξηροπόταμος Δράμας).
12:30 – 13:30: Προσφορά παραδοσιακής φασολάδας και σαρακοστιανών εδεσμάτων.

Δείτε το βίντεο από το voria.gr