ΣΕΡΡΕΣ

Σέρρες – Ζήσης Μητλιάγκας: «Δεν σκέφτηκα ποτέ να γίνω δήμαρχος»

Καλεσμένος του Whoiswho του Jack Balletas αυτής της εβδομάδος είναι ο Ζήσης Μητλιάγκας
– Υπήρξε δήμαρχος ευρείας αποδοχής, αγαπήθηκε όσο λίγοι δήμαρχοι Σερραίων κατά την θητεία του. Ε κείνη όμως που λατρεύτηκε κυριολεκτικά είναι η άλλη του ιδιότητα, αυτού του φιλολόγου η οποία ακολουθείτε ακόμη και τώρα στα διάφορα σεμινάρια Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας τα οποία λαμβάνουν και σήμερα χώρα. Ζητησαμε από τον Κύριο Ζήση να μας απαντήσει σε 14 ερωτήσεις κι αυτός με μεγάλη προθυμία μας απάντησε.
1. Ποιος είναι και τι επαγγέλεται ο Ζήσης Μητλιαγκας;
– Γεννήθηκα το Γενάρη του 1943 στη Λευκοπηγή Κοζάνης σε ημιορεινό χωριό, νοτιοδυτικά της Κοζάνης σε 750 μ υψόμετρο. Σπούδασα κλασσική φιλολογία στο ΑΠΘ Θεσσαλονίκης και κύριο έργο της ζωής μου είναι, μέχρι τις μέρες μας, η διδασκαλία των Ελληνικών γραμμάτων και του Ελληνικού Πολιτισμού.
2. Πού περάσατε τα πρώτα χρόνια της ζωής σας και αν είχατε ευτυχισμένα παιδικά χρόνια;
– Τα παιδικά μου χρόνια τα έζησα στο χωριό μου, με κύριο χαρακτηριστικό την γεωργοκτηνοτροφική ζωή. Χρόνια φτωχικά για όλους, δύσκολα αλλά γεμάτα ανθρωπιά και αλληλεγγύη. Υπέροχες μνήμες!
3. Οικογενειακή σας κατάσταση.
– Από το 1967 ζω στις Σέρρες. Έκανα οικογένεια με την μακαρίτισσα πλέον Αρτεμισία Χατζηιακώβου και έχω τρεις κόρες, την Ντίνα Βαρβάρα και Νατάσα και 4 εγγονάκια, τον Ανάσταση, την Χρυσάννα, την Κατερίνα και τον Ζήση.
4. Σε ποιο μέρος ξεκινήσατε τα πρώτα επαγγελματικά σας βήματα και ποιες δυσκολίες συναντήσατε;
– Ξεκίνησα το έργο του εκπαιδευτικού στο ιδιωτικό Γυμνάσιο του Χρυσού και φροντιστήρια στην πόλη με τον αείμνηστο Β.Κουκουλια. Δύσκολη δουλειά λόγω απειρίας αλλά ισοφάριζε το μεράκι για τα Ελληνικά γράμματα και η αγάπη για την νεολαία.
5. Σε τι ξεχωρίζατε από τους άλλους, καθηγητές;
– Η διαφορά ανάμεσα στους δασκάλους έγκειται στο μεράκι.
6. Πόσο δύσκολο ήταν από καθηγητής φιλόλογος, να γίνεται δήμαρχος Σερραίων;
– Ήταν κάτι που συνέβη συγκυριακά και απροσδόκητα και δεν είχα σκεφτεί ποτέ κάτι τέτοιο στη ζωή μου! Αλλά όσα φέρνει η ώρα δεν τα φέρνει ο χρόνος.
7. Είναι από τα πιο δύσκολα πράγματα που έχετε κάνει ;
– Είναι δύσκολο να είσαι ωφέλιμο ς για όλους. Και κυρίως: τα σφάλματα του ιδιώτη αφορούν τον ίδιο και το περιβάλλον του, ενώ τα σφάλματα του άρχοντα ζημιώνουν όλη την κοινωνία. Οπότε, αν έχεις αυτή τη φιλοσόφηση, τρέμει η ψυχή σου μήπως βλάψεις αυτούς που σε τίμησαν με τη ψήφο τους, πράγμα που είναι η πιο σπουδαία τιμή για έναν άνθρωπο, δηλ. να το επιλέγουν πρώτο πολίτες ισοι και όμοιοι με τον ίδιο.
8. Συναντήσατε στην πορεία σας πολιτευτές που άξιζαν;
– Πολλούς σεμνούς και δημιουργικούς, όπως και το αντίθετο.
9.Γραψατε ποτέ σε κάποια έντυπα ή περιοδικά;
– Αρκετά, κυρίως για τον Ελληνικό πολιτισμό αλλά και πολιτικοκοινωνικά.
10. Υπάρχει κάποιο μότο στη ζωή σας;
– Ενασχόληση κάθε είδους και όχι αδράνεια
11. Πείτε μου κάποια στιγμή που σαν φιλόλογος, βρεθήκατε σε δύσκολη θέση.
– Όταν στα πρώτα χρόνια διδασκαλίας από απειρία και από το γενικό κλίμα αυταρχισμού φέρθηκα βίαια σε κάποιους μαθητές μου, καμιά σφαλιάρα δηλ. αλλά με λυπεί συνέχεια αυτό, γιατί είμαι υπέρ της πειθούς και κατά της βίας.
12. Ένα περιστατικό που σημάδεψε της ζωή σας.
– Ή στάση του πατέρα μας που ενώ ήταν πάμφτωχος, ήθελε με πάθος να σπουδάσουμε όλοι, έξι παιδιά, για να φύγουμε από τις λάσπες, όπως έλεγε. Η τύχη το έφερε να πάρω υποτροφία, ξόδεψε λίγα για τις σπουδές μου και ακόμα βρήκα καλή δουλειά και τον βοήθησα να σπουδάσει και τα άλλα αδέρφια μου.
13.Αν ξεκινούσατε απ’την αρχή θα γινόσασταν ξανά δήμαρχος;
– Δεν είμαι σίγουρος γι αυτό, φιλόλογος όμως θα επεδίωκα να γίνω πάση θυσία.
14. Μια συμβουλή προς τους πολιτευτές της νέας γενιάς.
– Να ακολουθούν το ρηθέν από τον Αριστοτέλη: δηλ. Η πολιτική λειτουργία πρέπει να αντιμετωπίζει τα προβλήματα μιας κοινωνίας και να γίνεται καλύτερη η ζωή των πολιτών, και όχι η καριέρα και η ζωή των πολιτικών, προσθέτω εγώ .