Uncategorized

Σέρρες: Υψηλοί πληθυσμοί ευδεμίδας και καλλιεργητικές φροντίδες σε αμυγδαλιά και αμπέλια

Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της ΠΕ Σερρών σε συνεργασία με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτουγειονομικού Ελέγχου Καβάλας ανακοινώνει προς τους παραγωγούς αμπέλου του Νομού μας ότι παρουσιάστηκε υψηλός αριθμός συλλήψεων ακμαίων ευδεμίδας στην περιοχή του Δ.Δ. Αμπέλων του Δήμου Βισαλτίας.

Λαμβάνοντας υπόψη τις συλλήψεις αλλά και την οψίμιση της παραγωγής τη φετινή χρονιά, υπάρχει κίνδυνος προσβολής σε ποικιλίες που δεν έχουν συγκομιστεί ακόμη. Έτσι προτείνεται ο άμεσος ψεκασμός με χρήση εντομοκτόνου με βάση τον βάκιλλο της θουριγγίας (bacillus thurigiensis) ή κάποιο άλλο εντομοκτόνο χαμηλής υπολειμματικής διάρκειας. Ο ψεκασμός πρέπει να κατευθύνεται αποκλειστικά στην ζώνη των σταφυλιών. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί σε αμπελώνες όπου έχουν εμφανίσει ήδη προσβολή από ευδεμίδα και η οποία δεν αντιμετωπίστηκε έως τώρα αποτελεσματικά. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να τηρείται αυστηρά το χρονικό διάστημα μεταξύ τελευταίας επέμβασης και συγκομιδής.

Στα αμπέλια που εμφάνισαν σοβαρές προσβολές ωιδίου ή περονοσπόρου συνιστάται, μετά τη συγκομιδή, η διενέργεια ενός ψεκασμού με βρέξιμο θειάφι ή χαλκό αντίστοιχα, έτσι ώστε να μειωθεί η ποσότητα του μολύσματος που διαχειμάζει. Τέλος, υπενθυμίζεται στους αμπελουργούς να προχωρήσουν άμεσα στον εντοπισμό και σημάδεμα με ταινία ή χρώμα των πρέμνων που είναι ασθενή ή ύποπτα προσβολής από ασθένειες ξύλου. Αν δεν γίνει εντοπισμός των συγκεκριμένων πρέμνων τη βλαστική περίοδο, δεν είναι δυνατόν να τα εντοπίσουμε το χειμώνα κατά το κλάδεμα.

Όσον αφορά την καλλιέργεια της αμυγδαλιάς, στην ΠΕ Σερρών βρίσκεται στο μέσο της συγκομιδής. Συγκεκριμένα έχει ολοκληρωθεί η συγκομιδή της ποικιλίας Ferragnes ενώ ξεκίνησε στη Texas. Υπενθυμίζεται στους αμυγδαλοπαραγωγούς ότι η καλλιεργητική περίοδος δεν τελειώνει με την συγκομιδή του καρπού, διότι τα φυτά συνεχίζουν τη δραστηριότητάς τους.

Ειδικά την περίοδο που διανύουμε, επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες και ξηρασία, με αποτέλεσμα οι αμυγδαλιές να χρειάζονται πότισμα, όπου υπάρχει η δυνατότητα. Επίσης, μετά τη συγκομιδή είναι σημαντικός ο ψεκασμός με κάποιο εγκεκριμένο σκεύασμα χαλκού. Τέλος, συστήνεται και ένας διαφυλλικός ψεκασμός με βόριο (0,4%), ψευδάργυρο και ουρία.

Οι καλλιεργητές πρέπει να χρησιμοποιούν μόνο τα εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα για κάθε καλλιέργεια και να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες όπως αναγράφονται στην ετικέτα. Για περισσότερες πληροφορίες οι παραγωγοί μπορούν να απευθύνονται στη Δ/νση Αγροτ. Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Π.Ε. Σερρών, Τμήμα Ποιοτικού και Φυτουγειονομικού Ελέγχου στο τηλ. 2321355224 (κ. Μυλωνόπουλος).