ΣΕΡΡΕΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σέρρες: Υψηλό το κόστος καθαρισμού της λίμνης στην κοιλάδα – Υπάρχει εναλλακτικός τρόπος

Φίλοι της στήλης, που περπατούν καθημερινά στην κοιλάδα των Αγίων Αναργύρων, μας ανέφεραν ότι παραήταν υπερβολική η επιστράτευση μέσων και εργαζομένων για τον καθαρισμό της λίμνης τις τελευταίες ημέρες.

Δύο υδροφόρες του Δήμου, JCB, μηχανικά σάρωθρα, φορτηγό, ημιφορτηγά και μεγάλος αριθμός εργαζομένων  παλεύανε επί μέρες για να καθαρίσουν την λίμνη – είχε ξανακαθαριστεί πριν ένα μήνα, περίπου.

Μας είπαν, αυτοί οι φίλοι, ότι παρά τον καθαρισμό της η λίμνη ξαναγέμισε με ακαθαρσίες (πρασινάδες- φύκια) τα οποία, επέπλεαν στην επιφάνεια της.

Προτείνουν, λοιπόν, οι περιπατητές να δοκιμαστεί μία εναλλακτική μέθοδος καθαρισμού της λίμνης με πλωτό μέσο ( βάρκα- φουσκωτό) που θα περισυλλέγει την ρύπανση από την επιφάνεια της.

Ας δοκιμαστεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου μία τέτοια προσπάθεια που θα απαλλάξει, πιθανόν, τον Δήμο από το υπερβολικό κόστος του καθαρισμού, όπως αυτός γίνεται τώρα.

Να αδειάζει, δηλαδή, η λίμνη, να κατακάθονται οι ακαθαρσίες και μετά να απαιτείται μεγάλη προσπάθεια με μηχανικά σάρωθρα, με προωθητικά μηχανήματα, με υδροφόρες, με εργάτες για να καθαρισθεί και να ξεπλυθεί ο πυθμένας της και στη συνέχεια να ξαναγεμίσει με νερό.

Η όλη «κινητοποίηση» δημιουργεί προβληματισμό και για το κατά πόσον η κίνηση βαρέων οχημάτων μέσα στη λίμνη καταπονεί και βλάπτει την όλη κατασκευή της.

Θεμιτή και επαινετέα η μέριμνα της δημοτικής αρχής, αλλά μήπως είναι δυσανάλογο το απαιτούμενο κόστος, δεδομένου ότι αυτός ο καθαρισμός είναι ανάγκη να επαναλαμβάνεται κάθε μήνα, κατά δήλωση του αρμόδιου Αντιδημάρχου.

Παραβλέπουμε την προφανή επικοινωνιακή παράμετρο που έχει το ενδιαφέρον της δημοτικής αρχής, μιας και η τοποθεσία είναι τόσο πολυσύχναστη και γίνεται ορατή σε πολύ κόσμο αυτή η υπερβολική φροντίδα. Το λέμε αυτό γιατί παρατηρούμε εκεί  συνεργεία του Δήμου να «κουρεύουν τα κουρεμένα» χόρτα –  με μια υπερβολική συχνότητα, όταν αντίστροφα, από την γέφυρα της Μεγάλου Αλεξάνδρου και μέχρι την γέφυρα της  Σιγής, τα χόρτα καθαρίστηκαν μόνο μια φορά και αφού είχαν αναπτυχθεί  σε πάνω από μισό μέτρο ύψος.   

Τέλος  πάντων, ας δοκιμάσει  ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος την παραπάνω πρόταση των φίλων περιπατητών για τον καθαρισμό της λίμνης και ίσως αποτελέσει  μία λύση που, πολλές φορές, είναι λογικό να την σκεφθούν συμπολίτες μας που «ζουν» καθημερινά την κοιλάδα των Αγίων Αναργύρων.

Πηγή: Σερραϊκόν Θάρρος – Δημήτρης Νατσιος