ΣΕΡΡΕΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σέρρες – Β. Τερζής: Το Θερινό Θεατράκι από σημείο πολιτισμού σε εικόνα παρακμής

Ο πρώην δημοτικός σύμβουλος Σερρών Βασίλης Τερζής επανέρχεται στο ζήτημα της εγκατάλειψης του Θερινού Θεάτρου του Δήμου, επισημαίνοντας ότι η κατάσταση έχει επιδεινωθεί σημαντικά έναν μήνα μετά την αρχική του παρέμβαση. Τονίζει ότι το θέατρο αποτελεί σημαντικό πολιτιστικό κύτταρο της πόλης και όχι απλώς έναν χώρο εκδηλώσεων, καθώς συμβάλλει στην εκπαίδευση, τη δημιουργία και την πολιτιστική ανάπτυξη των πολιτών.

Εκφράζει την ανησυχία του για το ενδεχόμενο να παραμείνει κλειστό και φέτος, παρά το γεγονός ότι πέρυσι φιλοξένησε περισσότερες από 30 εκδηλώσεις. Υπογραμμίζει ότι η λειτουργία του ωφελεί τόσο τον Δήμο όσο και τις τοπικές επιχειρήσεις και τους κατοίκους της περιοχής.

Κατηγορεί τη Δημοτική Αρχή για αδιαφορία και εγκατάλειψη, σημειώνοντας ότι ενώ δημιουργούνται νέοι χώροι εκδηλώσεων, ο φυσικός χώρος που κατασκευάστηκε για αυτόν τον σκοπό αφήνεται να απαξιωθεί. Καταλήγει ότι το μοναδικό θερινό θέατρο του Δήμου οδηγείται στη λήθη, κάτι που θεωρεί ιδιαίτερα θλιβερό για έναν λαό με μακραίωνη θεατρική και πολιτιστική παράδοση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του κ. Βασίλη Τερζή:

«Γιατί;;;

Πριν από ένα μήνα, στις 11 Μαΐου, είχα αποστείλει Δελτίο Τύπου σχετικά με την απελπιστική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Θερινό Θεατράκι του Δήμου. Δεν επρόκειτο για καταγγελία ούτε για διαμαρτυρία. Ήταν μια έκκληση και ένα αίτημα προς τη Δημοτική Αρχή, να στρέψει το βλέμμα, το ενδιαφέρον και τη μέριμνά της, σε ένα χώρο που αποτελεί σημείο αναφοράς για τον πολιτισμό της πόλης μας.

Σήμερα, η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη. Και αν μια εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις, τότε οι πολλές εικόνες που αντικρίζει κανείς συνοψίζονται σε μία μόνο λέξη: κατάντια.

Κι όμως, ένα Θέατρο δεν είναι απλώς μια σκηνή, παρασκήνια, καμαρίνια, καθίσματα και φώτα. Είναι πηγή έμπνευσης, χώρος εκπαίδευσης, κιβωτός μνήμης και δημιουργίας, μήτρα πολιτισμού και δημόσιας έκφρασης. Είναι τόπος αναζητήσεων, διαλόγου, καλλιέργειας και αγωγής ψυχής και πνεύματος· όχι απλώς ένας χώρος ψυχαγωγίας.

Το Θεατράκι θα παραμείνει κλειστό για τη φετινή περίοδο;;; Βαφτίζουμε νέους χώρους εκδηλώσεων, προσαρμόζουμε και μεταλλάσσουμε σημεία της πόλης για να φιλοξενήσουν καλλιτεχνικές δράσεις και σωστά πράττουμε. Το φυσικό όμως χώρο που δημιουργήθηκε ακριβώς για αυτόν τον σκοπό, τον αφήνουμε να απαξιώνεται και να ρημάζει.

Πάνω από 30 εκδηλώσεις φιλοξενήθηκαν την περσινή περίοδο, φέτος καμία;;; Υπάρχει ο ανάδοχος του κυλικείου, που καταβάλλει περίπου 10.000 ευρώ ετησίως. Υπάρχουν ανταποδοτικά οφέλη που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν. Υπάρχουν ακόμη επτά επιχειρήσεις στην περιοχή που περίμεναν τον κόσμο να κατεβεί και εκεί το καλοκαίρι. Υπάρχουν, τέλος, οι κάτοικοι που έβλεπαν τη γειτονιά τους να ζωντανεύει τους θερινούς μήνες.

Κατά τα άλλα, γκρεμίζουμε στο Κεντρικό μας Πάρκο. Με επιλογές, νοοτροπίες και αδιαφορία (σκόπιμη ή μη) «γκρεμίζουμε και το Θεατράκι». Όχι με μπουλντόζες, αλλά με την εγκατάλειψη.

Το μοναδικό μας Θερινό Θέατρο, ιδιοκτησίας του Δήμου (το άλλο ανήκει στο ΔΗ.ΠΑ.Ε.), μέσα σε ένα όμορφο πάρκο, δίπλα στο κέντρο, που ο καθένας μας μπορεί να απολαύσει, ανεξαρτήτου ηλικίας, οδηγείται στη λήθη.

Σε έναν λαό που κληρονόμησε Θέατρα τριών χιλιάδων ετών και γέννησε την τέχνη της Θεατρικής αγωγής, της Ποίησης και της Μουσικής, σε έναν λαό που δίδαξε στην ανθρωπότητα το Αρχαίο Δράμα και την Τραγωδία, εμείς οι σύγχρονοι ανίδρωτοι υλοτόμοι, ζούμε και τα δύο μαζί, συγχρόνως με μια παρωδία».