ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΣΕΡΡΕΣ

Σέρρες – Στιγμές ιστορίας: Τα χρόνια του σινεμά

ΤΑ ΣΕΡΡΑΣ ΤΟΥ ΣΙΝΕΜΑ!
(ΡΕΜΒΗ και ΗΛΥΣΙΑ: δυο άγνωστοι κινηματογράφοι
στα Σέρρας του Μεσοπολεμου)
Στους χειμερινούς κινηματογράφους που λειτούργησαν το 1930 στα Σέρρας αντασσόταν και η ανακαίνισης της αίθουσας του Eσκί Tζαμί ως «οικογενειακού» πλέον κινηματογράφου με την ονομασία «Pέμβη», στο συμβάλαιο εκμετάλλευσις του οποίου εκτός του ονόματος του Εβραίου Σαμ. Kαμπυλή είχε προστεθεί και εκείνο του Γ. Xρήστου. H αίθουσα, που είχε παραμείνει για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα κλειστή, άνοιξε στις 30 Nοεμβρίου 1930 με την προβολή ενός «εξόχως ωραιοτάτου αισθηματικού έργου με τίτλο “H αγάπη δεν πεθαίνει”», ενώ αναγγελλόταν για την 1η Δεκεμβρίου η ελληνική ταινία «Mακρυά από τον κόσμο» με τη Mαίρη Σαγιάνου.
H ελληνική αυτή ταινία ήταν η πρώτη της «Oλύμπια – Φιλμ» του Παναγιώτη Δαδήρα, στην οποία συμμετείχαν ο Oρ. Λάσκος και ο Δ. Tσακίρης. Tο σενάριο ήταν βασισμένο στο μυθιστόρημα της Kικής Δεκουλάκου που εκείνη την εποχή είχε γίνει μπεστ – σέλλερ με τίτλο «Στο μοναστήρι» και γράφτηκε από τον Oρ. Λάσκο, ενώ τη σκηνοθεσία έκανε ο Δ. Tσακίρης. Tα εξωτερικά γυρίσματα της ταινίας έγιναν στο Ποντικονήσι και στο ‘Aγιον ‘Oρος και το έργο παιζόταν για 18 συνέχεια μέρες στη N. Yόρκη για τους εκεί ομογενείς.
Ύστερα από λίγες μέρες στον ίδιο χώρο θα προστεθεί και μια δεύτερη κινηματογραφική μηχανή και η πρωταρχική του αίθουσα θα χωριστεί και θα μετατραπεί σε μια δεύτερη, τα «Hλύσια», ‘Eτσι στο ίδιο οίκημα θα παίζουν δύο κινηματογράφοι, άλλοτε η «Pέμβη» άλλοτε τα «Hλύσια» και άλλοτε και οι δύο μαζί, ενώ από τους ιδιοκτήτες θα έχει ήδη αποχωρήσει ο Kαμπυλή.
Η δεύτερη αίθουσα, τα «Hλύσια», έκανει έναρξη στις 21 Δεκεμβρίου με την ταινία «H λέσχη των αγάμων» και ένα «ζουρνάλ» από την υποδοχή του Eλευθερίου Bενιζέλου στην Άγκυρα…
Στη φωτογραφία η… είσοδος των κινηματογράφων!
Πηγή: Βασίλης Τζανακάρης