Σε υποχρεωτική αργία βρίσκεται εδώ και μερικά εικοσιτετράωρα ο αρχιφύλακας των φυλακών Νιγρίτας. Κινητό τηλέφωνο, που είχε κατασχεθεί σε κελί και φυλασσόταν σε ειδικό χώρο του καταστήματος κράτησης, βρέθηκε εκ νέου στα χέρια κρατουμένου.
Πηγές από τη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής αναφέρουν ότι έχει ήδη κινηθεί διαδικασία αντικατάστασής του, ενώ έρευνα για την υπόθεση διεξάγουν η Ασφάλεια Σερρών και η εισαγγελέας που εποπτεύει τη λειτουργία της φυλακής. Σύμφωνα μάλιστα με ορισμένες πηγές ενημέρωσης, υπάρχουν υπόνοιες ότι ακόμα επτά κινητά κρατουμένων επαναχρησιμοποιήθηκαν στο διάστημα μετά την αρχική κατάσχεσή τους. Ο συγκεκριμένος υπάλληλος ανέλαβε καθήκοντα αρχιφύλακα τον Ιούνιο.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η διοίκηση είχε αρχικά επιλέξει για τη συγκεκριμένη θέση έναν άλλο υπάλληλο, ο οποίος όμως, δύο ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, παραιτήθηκε. Πηγές που παρακολουθούν τα τεκταινόμενα στις φυλακές αποδίδουν εκείνη την εξέλιξη σε πιέσεις που ασκήθηκαν από συνδικαλιστικές παρατάξεις.
Κατά την ανάληψη των καθηκόντων του ο νέος αρχιφύλακας παρέλαβε υπό την ευθύνη του τις ηλεκτρονικές συσκευές που είχαν βρεθεί στην κατοχή κρατουμένων. Παρέμεναν σε ειδικό, φυλασσόμενο χώρο στον οποίο –τυπικά τουλάχιστον– πρόσβαση έχει μόνο εκείνος.
Προ ημερών, κατά τη διάρκεια αιφνιδιαστικού ελέγχου σε κελί, υπάλληλοι βρήκαν στην κατοχή κρατουμένου ένα κινητό τηλέφωνο που είχε αρχικά κατασχεθεί τον Ιανουάριο του 2020. Η ιδιότυπη «ανακύκλωση» του κατασχεμένου κινητού επιβεβαιώθηκε χάρη και στον μοναδικό αριθμό αναγνώρισης της συσκευής -ΙΜΕΙ, που υπήρχε σημειωμένος στα πρακτικά κατάσχεσης.
Με απόφαση του διευθυντή της φυλακής Νιγρίτας, ο αρχιφύλακας τέθηκε σε υποχρεωτική αργία και κινούνται διαδικασίες αντικατάστασής του, ενώ εις βάρος του διεξάγεται ποινική και πειθαρχική έρευνα. Για «μη σωστό χειρισμό των κατασχεμένων αντικειμένων από τον υπάλληλο» έκανε λόγο χθες στην «Κ» αξιωματούχος της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής, που ρωτήθηκε σχετικά.
Η Καταγγελία
Η υπόθεση μάλιστα αποκτά διαστάσεις αστυνομικού θρίλερ καθώς στις αρχές Σεπτεμβρίου, κατόπιν αναφοράς του αρχιφύλακα στον διευθυντή της φυλακής, είχαν συλληφθεί με τη διαδικασία του αυτοφώρου δύο σωφρονιστικοί υπάλληλοι κατηγορούμενοι ότι απείλησαν αλλοδαπό κρατούμενο.
Η καταγγελία του αλλοδαπού και η αναφορά του αρχιφύλακα αφορούσαν ένα φαινομενικά ήσσονος σημασία θέμα: την τοποθέτηση ενός router που βρισκόταν αρχικά στο γραφείο του σωματείου σωφρονιστικών υπαλλήλων στο αρχιφυλακείο του καταστήματος κράτησης.
Ο αλλοδαπός κρατούμενος, που έκανε μεροκάματα στη φυλακή δουλεύοντας ως ηλεκτρολόγος, είχε καταγγείλει ότι οι δύο υπάλληλοι τον είχαν απειλήσει απαιτώντας να ενοχοποιήσει με την κατάθεσή του τον αρχιφύλακα ως υπαίτιο για την εγκατάσταση του router.
«Την 1η Σεπτεμβρίου, μεσημβρινές ώρες, με φώναξε στο control και μου είπε “όταν σε καλέσει ο εισαγγελέας, θα του πεις ότι το router αυτό ανήκει στον αρχιφύλακα. Ελπίζω να έχεις πάρει το μάθημά σου (σ.σ.: την προηγούμενη ημέρα φέρεται να ξυλοκοπήθηκε από κρατούμενο της πτέρυγας Δ2). Ας ξεχάσουμε τα παλιά και να κάνουμε μια νέα αρχή και να πεις αυτά που σου λέω», κατέθεσε ο Αιγύπτιος κρατούμενος. Την καταγγελία είχε μεταφέρει αυτούσια με αναφορά που συνέταξε την ίδια ημέρα προς τον διευθυντή ο αρχιφύλακας των φυλακών Νιγρίτας. «Σας αναφέρω ότι ήρθε στο γραφείο μου ο κρατούμενος ….. και με ενημέρωσε ότι ο υπάλληλος του καταστήματος …. του είπε να δηλώσει ότι με εντολή δική μου μπήκε ένα router στο αρχιφυλακείο, όπως επίσης και ότι ο διευθυντής θα τον βγάλει από την εργασία και θα τον κάνει μεταγωγή».
Για «κατασκευασμένα ψεύδη» είχαν κάνει λόγο στις απολογίες τους οι δύο σωφρονιστικοί υπάλληλοι: «Οσα δήθεν καταγγέλλει εις βάρος μου ο κρατούμενος τα αρνούμαι και τα αποκρούω καθ’ ολοκληρίαν ως ανύπαρκτα και κατασκευασμένα ψεύδη», είχε πει στην απολογία του ο ένας από τους υπαλλήλους.
Πηγή: kathimerini.gr