ΣΕΡΡΕΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σέρρες: Ψήφισμα των αγροτών στον Αντιπεριφερειάρχη

Ψήφισμα επέδωσαν οι αγρότες του “Πανσερραϊκού Αγροτικού Συλλόγου” στον αντιπεριφερειάρχη Σερρών, Παναγιώτη Σπυρόπουλο.

Το ψήφισμα αναφέρει: 

«Κύριε Αντιπεριφερειάρχη,

Την Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2024, πραγματοποιήθηκε η ετήσια Γενική Συνέλευση του συλλόγου μας, με την παρουσία πάνω από 250 αγροτών μελών του συλλόγου μας αλλά και συναδέλφων γεωργών οι οποίοι δεν είναι μέλη του συλλόγου μας αλλά αντιμετωπίζονται προβλήματα,τα οποία και συζήτησαν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή 5 Ιανουαρίου.
Στα ήδη υπάρχοντα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος μας, που είναι το αυξημένο κόστος παραγωγής, το ενεργειακό, το αγροτικό πετρέλαιο, το κόστος γης με μεγάλα ενοίκια ήρθαν να προστεθούν τα προβλήματα που δημιούργησε η νέα ΚΑΠ. Με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ και την κατάργηση της πράσινης ενίσχυσης, τα εισοδήματα από τις επιδοτήσεις που εισπράξαμε έως σήμερα, είναι μειωμένα κατά μέσο όρο περισσότερο από 40% σε σχέση με τοπερασμένοέτοςκαιδενγνωρίζουμετοπότεκαιπόσαακόμαποσάέχουμεναεισπράττουμε.
Η ενημέρωση για τα νέα δεδομένα στις πληρωμές, για την κατάργηση της πράσινης ενίσχυσης και την αντικατάστασή της από τα οικολογικά σχήματα,για την αιρεσιμότητα και γενικά για το στρατηγικό σχέδιο για τη νέα ΚΑΠ, είναι ανύπαρκτη.
Δυστυχώς δεν έχει οριστεί ακόμα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων το οριστικό ποσό του ατομικού δικαιώματος του κάθε παραγωγού και δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η διαδικασία της σύνταξης της ΕΑΕ 2023 στην οποία πρέπει να επιλέξουμε το οικολογικό σχήμα που θα αντικαταστήσει την πράσινηενίσχυση.Αποτέλεσμαόλωναυτώνείναινακαθυστερείηεξόφλησητωνεπιδοτήσεωνμαςκαιναμηνμπορούμενακάνουμετονπρογραμματισμότηςτρέχουσαςκαλλιεργητικής περιόδου.
Είμαστε θεατές της δυσάρεστης κατάστασης που επικρατεί στον Οργανισμό Πληρωμών των Κοινοτικών Ενισχύσεων, ο οποίος από τις αρχές της χρονιάς είναι ακέφαλος,με παραιτημένο το ΔΣ και αναρωτιόμαστε πως και εάν θα γίνει η πληρωμή των υπολοίπωνπουέχουμεναλαμβάνουμε.
Η ζημία που προκαλείται από την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ στους γεωργούς της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών είναι τεράστια. Σε όλες αυτές τις εξελίξεις δεν μπορούμε να μένουμε απαθείς και αμέτοχοι. Η απόφασή μας για κινητοποιήσεις είναι πλέον ειλημμένη. Οργανωμένα, με στόχευση και μαζικότητα. Όλοι οι γεωργοί του νομού ενωμένοι και αποφασισμένοι!!

Επειδή όλες αυτές οι εξελίξεις έχουν αρνητικό πρόσημο όχι μόνο στην αγροτική οικονομία αλλά στο σύνολο της οικονομίας του νομού μας,σας ζητούμε τη διοργάνωση ευρείας σύσκεψης από την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών με τη συμμετοχή όλων των φορέων του νομού μας ,ήτοι βουλευτές, δήμαρχοι,επιμελητήριο προκειμένου να σας ενημερώσουμε για όλες τις αρνητικές εξελίξεις που έχουν προκύψει από την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, τις αποφάσεις μας για την μορφή των κινητοποιήσεών μας και την οργάνωση από κοινού δράσεων για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε.»