ΣΕΡΡΕΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σέρρες: Πήγαν με φορτηγά να υπεξαιρέσουν περιουσιακά αντικείμενα της ΕΒΖ;

Μετά την αδιανόητη καταστροφή στο Πλατύ Ημαθίας -και παρά τη δικαστική απόφαση έκπτωσής του- ο «επενδυτής» επιχείρησε το Σάββατο να αφαιρέσει με ειδικά φορτηγά από το εργοστάσιο στις Σέρρες δύο ή περισσότερα τεράστια ανοξείδωτα σιλό.

Στις Σέρρες η ελάχιστη κινητοποίηση γλίτωσε(;) το εργοστάσιο της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) από την καταστροφή και το πλιάτσικο το οποίο επιχειρήθηκε παρά τις αποκαλύψεις της «Εφ.Συν.», που είχαν προηγηθεί για την αδιανόητη καταστροφή στο αντίστοιχο και μεγαλύτερο εργοστάσιο στο Πλατύ Ημαθίας και παρά το γεγονός ότι την περασμένη Παρασκευή ο… επενδυτής είχε κηρυχτεί έκπτωτος με δικαστική απόφαση.

Ο φερόμενος ως επενδυτής, εισαγωγέας ζάχαρης Χρήστος Καραθανάσης είχε προσφύγει στη Δικαιοσύνη σε μια άπελπι προσπάθεια να ακυρώσει την καταγγελία και την έξωση. Την Παρασκευή, λοιπόν, εκδικάστηκε η προσφυγή του κ. Καραθανάση και απορρίφθηκε, οπότε είναι επίσημα κηρυγμένος «έκπτωτος» και το αυτονόητο ερώτημα πλέον είναι εάν θα ερευνηθούν τα πρωτόκολλα παράδοσης – παραλαβής των εργοστασίων.

Κι όμως, παρά τη δικαστική απόφαση ο κ. Καραθανάσης δεν σταμάτησε τη δράση του και το Σάββατο επιχείρησε να αφαιρέσει δύο τεράστια ανοξείδωτα σιλό (πληροφορίες θέλουν ότι ήταν τρία, άρα το ένα ήδη είχε βγάλει «φτερά») με τεράστιους γερανούς από εταιρεία της Θεσσαλονίκης, αφού στις Σέρρες δεν υπάρχουν φορτηγά αντίστοιχου μεγέθους.

Το γεγονός ότι το εργοστάσιο έχει εγγύτητα με τον πολεοδομικό ιστό της πόλης των Σερρών –σε αντίθεση με αυτό στο Πλατύ– ήταν μάλλον η κρίσιμη παράμετρος που το έσωσε, αφού υπήρξε άμεση κινητοποίηση τουλάχιστον από… έναν.

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Σερρών, Παναγιώτης Καρίπογλου, υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ, όπως ο ίδιος κοινοποίησε στο f/b μεσημέρι του Σαββάτου «εμφανίστηκε ένας τεράστιος γερανός και έπιασε δουλειά στον κεντρικό πύργο» του εργοστασίου, αλλά μετά από δική του καταγγελία «αστυνομικές δυνάμεις προσήλθαν στον χώρο και σταμάτησαν τις εργασίες».

Ο ίδιος αναφέρει πως ειδοποιήθηκε από πρώην εργαζόμενους της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης ότι άγνωστοι «προσπαθούν να υπεξαιρέσουν περιουσιακά αντικείμενα της επιχείρησης (σιλό, μηχανές, κ.λπ.), μεγάλης αξίας, από το εργοστάσιο Σερρών» κι έτσι «ειδοποίησα άμεσα για το γεγονός τον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Σερρών και επισκέφτηκα τον χώρο, όπου όντως υπήρχαν δυο μεγάλα φορτηγά αυτοκίνητα σε ετοιμότητα για τη μεταφορά των μηχανημάτων».

Ρωτούσε ο κ. Καρίπογλου τον Αδωνη Γεωργιάδη: «Κύριε Υπουργέ της Ανάπτυξης, αυτή την τύχη επιφυλάσσετε στον νομό των Σερρών;» Ρωτούσε ακόμη: «Κύριε επενδυτά, ποιοι προσπαθούν να ξηλώσουν μηχανήματα;;;» και θυμίζοντας το ιστορικό της ενοικίασης του εργοστασίου και τους πανηγυρισμούς του κ. Γεωργιάδη τόνιζε: «Η περιουσία του ελληνικού λαού γίνεται πλιάτσικο».

Ακολούθησε άλλη μία δήλωση του Μιχάλη Τζελέπη, υποψηφίου επίσης με το ΠΑΣΟΚ, που ανέφερε: «Λέμε ΟΧΙ στο πλιάτσικο της ΕΒΖ. Δεν επιτρέπουμε την αφαίρεση εξοπλισμού από τα εργοστάσια προς άγνωστες κατευθύνσεις και άδηλους σκοπούς. Κάτω τα χέρια από την περιουσία του λαού!».

Χθες ο κ. Καρίπογλου επανήλθε γνωστοποιώντας ότι «η Διοίκηση της ΕΒΖ μετά την πίεση που ασκήσαμε και τα περιστατικά που δημοσιοποιήσαμε, επιτέλους αποφάσισε να προβεί σε επίσημη αναφορά προς τις Αρχές για την υπεξαίρεση των μηχανημάτων στο εργοστάσιο των Σερρών.

Η αστυνομία και ο Εισαγγελέας προς τιμή τους κινήθηκαν άμεσα. Ετσι εν μέρει σώθηκε εξοπλισμός εκατομμυρίων ευρώ, παρότι γνωρίζουμε ότι λείπει προϊόν μεγάλης αξίας και έχουν εκποιηθεί πολλά αντικείμενα. Το ζήτημα πλέον είναι αν θα πάρουν θέση οι κυβερνητικοί βουλευτές –ειδικά όσοι πανηγύριζαν για τον επενδυτή– για τη λεηλασία αυτή του δημοσίου πλούτου ή θα συνεχίσουν να σφυρίζουν αδιάφορα διαφημίζοντας στα χωριά ανύπαρκτο έργο».

Η «Εφ.Συν.» επαναλαμβάνει τις παρατηρήσεις και τα ερωτήματα. Δεν αναρωτιόμαστε καν για τη σιωπή των μέσων ενημέρωσης του νομού (με μία εξαίρεση, αν δεν κάνουμε λάθος).

Δημοσιεύουμε, για να μην υπάρχουν απορίες, αποκαλυπτική φωτογραφία που αποδεικνύει ότι το ένα από τα δύο γιγάντια σιλό είχε φορτωθεί ήδη σε ρυμουλκούμενη πλατφόρμα φορτηγού με άγνωστη(;) κατάληξη και ελπίζουμε ακόμη να βρίσκεται στον χώρο.

Περιμένουμε υπομονετικά να δούμε αν και πότε θα «σπάσουν τη σιωπή τους» όσοι φέρουν ακέραιες τις ευθύνες για τις δραματικές αυτές εξελίξεις.

Πηγή: efsyn.gr/