ΣΕΡΡΕΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σέρρες: Παρουσίαση βιβλίου από το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας

Την Παρασκευή 24 Μαΐου, ώρα 7:15 μμ στο Ζιντζιρλί τζαμί το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Νιγρίτας,  θα παρουσιάσει το 5ο συλλογικό έργο των έγκλειστων μαθητών του, που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του Εργαστηρίου Δημιουργικής Γραφής που λειτουργεί στο σχολείο μας.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο συγγραφέας, ιστορικός και δημοσιογράφος κ. Βασίλης Τζανακάρης, ο επιστημονικός του προγράμματος και διευθυντής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Δημιουργική Γραφή» του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας κ. Τριαντάφυλλος Η. Κωτόπουλος και η εκδότρια και συγγραφέας κ. Καλλιόπη Πασιά. Την εκδήλωση συντονίζει η ποιήτρια και δημοσιογράφος κ. Χρυσάνθη Ιακώβου. Κείμενα των μαθητών θα απαγγείλει η φιλόλογος Ισιδώρα Μάλαμα.

Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν η Εφορεία Αρχαιοτήτων Σερρών, ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Ν. Σερρών και το περιοδικό SERFREE.

Ο τίτλος του βιβλίου «Σχώρα με, ρε μάνα» προέρχεται από το χέρι του μαθητή μας Μηνά. Μια απλή φράση, που όμως κουβαλά τόσο μεγάλο συναισθηματικό φορτίου, μετουσιώνεται μέσα στο περιβάλλον της φυλακής σε ποίηση και εκφράζει την αγωνιώδη κραυγή όλων των μαθητών για μια Δεύτερη Ευκαιρία.

Το εργαστήρι ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2017 σε συνεργασία με το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Δημιουργική Γραφή» του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας με Διευθυντή και Επιστημονικά Υπεύθυνο τον καθηγητή κ. Τριαντάφυλλο Η. Κωτόπουλο.

Το μολύβι στο χέρι του έγκλειστου μαθητή γίνεται εργαλείο αυτογνωσίας και προσωπικής ανάπτυξης κι εγείρει δυνατά συναισθήματα στον αναγνώστη, που διαβάζοντας τα ποιήματά τους αντιλαμβάνεται ότι έχει να κάνει με ανθρώπους με συναισθηματικό πλούτο κι έτσι η δημιουργική γραφή εκτός από ποίηση – θεραπεία γίνεται και ποίηση – επανένταξη, που είναι ο κύριος στόχος του σχολείου στη φυλακή.