Συναγερμό έχει σημάνει στις αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες και εμπλεκόμενους φορείς η επιβεβαίωση των ευρημάτων γρίπης των πτηνών (ευτυχώς όχι του στελέχους Η1Ν1 ή Η5Ν1 στα πρώτα δείγματα) σε 50 νεκρούς αργυροπελεκάνους της λίμνης Κερκίνης.
Το Κτηνιατρικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπου εστάλησαν τα δείγματα, που συλλέχτηκαν στις 24 Μαρτίου, επιβεβαίωσε την προηγούμενη Παρασκευή ότι τα πουλιά πέθαναν από τη γρίπη των πτηνών, όχι όμως από το στέλεχος που μεταδίδεται στον άνθρωπο ή στα ζώα, αλλά από το στέλεχος Η5Ν8, που είναι επικίνδυνο για την ορνιθοπανίδα. Σήμερα αναμένεται να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των ελέγχων και στα υπόλοιπα δείγματα που απέμεναν να ελεγχθούν εργαστηριακά.
Ο θάνατος των αργυροπελεκάνων ήταν σταδιακός μέσα σε διάστημα ενός μηνός, με τα τελευταία δείγματα να επιβεβαιώνονται την προηγούμενη Παρασκευή. Ακολούθησε σχετική ανακοίνωση των αρμόδιων κτηνιατρικών υπηρεσιών του υπουργείου, όπου δίνονται συστάσεις για το επόμενο διάστημα, ενημερώθηκαν οι κτηνιατρικές υπηρεσίες των Σερρών και ο Φορέας Διαχείρισης της λίμνης Κερκίνης και πλέον γίνεται ενημέρωση των πτηνοτρόφων στις Σέρρες (σε πρώτη φάση σε τυχόν εκμεταλλεύσεις ή εκτροφείς οικόσιτων πτηνών) σε απόσταση 2 χλμ. από τη λίμνη, ώστε να κρατήσουν σε κλειστό περιβάλλον τα πτηνά.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, υπάρχει ανησυχία, καθώς εδώ και μήνες στις γειτονικές χώρες, όπως και σε πολλές ευρωπαϊκές, έχουν εντοπιστεί κρούσματα της γρίπης των πτηνών, οπότε αργά ή γρήγορα ήταν αναμενόμενο να περάσει η νόσος τα σύνορα. Δεν είναι τυχαίο ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας έχουν προειδοποιήσει σε ανακοινώσεις τους (τόσο τον Δεκέμβριο όσο και τον Φεβρουάριο).
Στην ανακοίνωση του υπουργείου της 26ης Μαρτίου επισημαίνεται ότι ανιχνεύτηκε ιός της γρίπης των πτηνών τύπου Α (Η5) σε τρεις αργυροπελεκάνους που εντοπίστηκαν νεκροί στη λίμνη της Κερκίνης. «Κατά την εργαστηριακή διερεύνηση αποκλείστηκε σε πρώτη φάση η παρουσία του υπότυπου Η5Ν1, που θα σήμαινε την ανάγκη λήψης μέτρων στα πουλερικά (ζωνοποίηση, περιορισμοί στις μετακινήσεις κτλ.). Ωστόσο, το εύρημα αυτό καταδεικνύει την κυκλοφορία ιών της γρίπης των πτηνών στην άγρια ορνιθοπανίδα της χώρας μας και τον αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης εκτρεφόμενων πουλερικών την τρέχουσα χρονική περίοδο. Επισημαίνεται πως προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η απαγόρευση διατήρησης των πουλερικών (οικόσιτων, ελευθέρας βοσκής, βιολογικής εκτροφής κτλ.) σε ανοιχτούς χώρους (προαύλια, αυλές, αγρούς κτλ.) εκτροφών σε περιοχές της χώρας που βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 2 χλμ. από υγροβιότοπους, ποταμούς, λίμνες και κάθε είδους υδατοσυλλογές και σε μη περιφραγμένους χώρους σε όλη την επικράτεια της χώρας».
Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο τονίζει ότι εφόσον οι κτηνιατρικές υπηρεσίες των περιφερειών κρίνουν ότι απαιτείται λήψη αυστηρότερων μέτρων σε περιοχές υψηλού κινδύνου, δύνανται να αυξήσουν την ελάχιστη απόφαση των 2 χλμ. και να καλύψουν ολόκληρες περιφερειακές ενότητας, ακόμη και συνολικά μια περιφέρεια.
«Σε κάθε περίπτωση, ακόμα κι όταν δεν είναι υποχρεωτικός ο εγκλεισμός των πουλερικών, συνιστάται η διατήρησή τους σε κλειστούς χώρους, τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Απριλίου», επισημαίνει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο.
Οι αρμόδιοι τονίζουν ότι πρέπει να γίνει ενημέρωση των πολιτών, πτηνοτρόφων και φορέων για τους κινδύνους που ελλοχεύουν και να λάβουν όλα τα προβλεπόμενα υποχρεωτικά μέτρα, όπως και να γίνουν οι συστάσεις.
Από την 1η Δεκεμβρίου 2020 η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είχε εκδώσει σχετική ανακοίνωση, όπου αναφερόταν ότι «το τελευταίο διάστημα παρατηρείται ραγδαία αύξηση κρουσμάτων γρίπης των πτηνών υψηλής παθογονικότητας (κυρίως ο υπότυπος Η5N8) σε χώρες της βόρειας και κεντρικής Ευρώπης (Δανία, Γερμανία, Ολλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Βέλγιο, Ιρλανδία, Γαλλία), ενώ πρόσφατα επιβεβαιώθηκαν τα πρώτα περιστατικά σε νοτιότερες περιοχές της Ευρώπης, όπως στην Ιταλία, την Κροατία και τη Σλοβενία. Κάποιοι από τους υπότυπους του υπεύθυνου ιού, π.χ. Η5Ν1, Η7Ν7 κ.λπ., μπορούν να προσβάλλουν λιγότερο συχνά τους χοίρους και σπανιότερα τους ανθρώπους ή άλλα θηλαστικά, κάτι που δεν ισχύει όμως για τον υπότυπο Η5Ν8, που προς το παρόν εντοπίζεται αποκλειστικά στα πτηνά».
Στην ίδια ανακοίνωση τονίστηκε ότι « τρέχουσα εικόνα στην Ευρώπη παρουσιάζει ομοιότητες με το επιδημικό κύμα της διετίας 2016-2017, όταν στην Ελλάδα ο ιός ανιχνεύτηκε σε 12 άγρια πτηνά και καταγράφηκαν έξι εστίες σε εκμεταλλεύσεις πουλερικών. Με βάση τις τρέχουσες εξελίξεις και λαμβάνοντας υπόψη την εξάπλωση της νόσου την αντίστοιχη περίοδο της διετίας 2016-2017, είναι προφανές, σε συνδυασμό και με τις αναμενόμενες μετακινήσεις των μεταναστευτικών ειδών της άγριας ορνιθοπανίδας, ότι το προσεχές διάστημα από τον μήνα Δεκέμβριο έως και Μάρτιο, ο κίνδυνος επανεμφάνισης της γρίπης των πτηνών στη χώρα μας καθίσταται ιδιαίτερα αυξημένος».
Σε νεότερη ανακοίνωσή της, στις 15 Φεβρουαρίου, η Περιφέρεια έδινε την εξέλιξη της νόσου: «Ο κίνδυνος επανεμφάνισης της γρίπης των πτηνών (ιογενές νόσημα υποχρεωτικής δήλωσης) στη χώρα μας, είναι ιδιαίτερα αυξημένος την τρέχουσα περίοδο, ιδιαίτερα μετά την εμφάνιση της νόσου στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, χώρες που βρίσκονται στον ίδιο μεταναστευτικό διάδρομο άγριων πτηνών με την Ελλάδα. Η επιζωοτία του νοσήματος στην Ευρώπη έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις αριθμώντας περισσότερες από 400 εστίες σε εκτροφές, γεγονός που καθιστά επιτακτική την τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων βιοασφάλειας από τους κατόχους πτηνοτροφικών επιχειρήσεων και οικόσιτων εκμεταλλεύσεων».
Ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας, Σωτήρης Μπάτος, επισήμανε ότι «οι κτηνιατρικές υπηρεσίες τόσο του υπουργείου, όσο και της Περιφέρειας είναι σε διαρκή επιφυλακή εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα για τη γρίπη των πτηνών. Ήταν αναμενόμενο να έχουμε κρούσματα και στη χώρα μας. Προς το παρόν έχουμε κρούσματα, που το στέλεχός τους δεν είναι επικίνδυνο για τον άνθρωπο, όμως η απειλή για την πτηνοτροφία είναι σημαντική. Γι’ αυτό και έχουμε ενημερώσει και θα συνεχίσουμε να ενημερώνουμε για τα μέτρα βιοασφάλειας που πρέπει να λαμβάνουν και στις οικόσιτες και στις συστηματικές εκμεταλλεύσεις οι πολίτες. Οι έλεγχοι και οι δειγματοληψίες συνεχίζονται, ενώ εδώ και μήνες έχουμε προειδοποιήσει όσους βρίσκουν νεκρό πτηνό να ενημερώνουν τις αρμόδιες υπηρεσίες, προκειμένου να γίνεται ο σχετικός έλεγχος και να περιορίσουμε την εξάπλωση του ιού. Είμαστε σε ετοιμότητα και λειτουργούμε στη βάση των οδηγιών που δίνονται κεντρικά από το υπουργείο».
Πηγή: voria.gr