ΣΕΡΡΕΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σέρρες: Μεγάλη συναυλία με τον Σταύρο Ξαρχάκο

Την 110η Επέτειο της Απελευθέρωσης των Σερρών θα γιορτάσει με λαμπρότητα και φέτος ο Δήμος Σερρών. Οι επετειακές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 29 Ιουνίου 2023 και αναμένεται να κορυφωθούν το βράδυ της ίδιας ημέρα με τη μεγάλη Συναυλία που διοργανώνουν, στο πλαίσιο των Ελευθερίων 2023, ο Δήμος Σερρών και η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Σερρών (Κ.Ε.ΔΗ.Σ.) στο πάρκο Ηρώων της πόλης.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής Συνέντευξης Τύπου ο Δήμαρχος Σερρών κ.Αλέξανδρος Χρυσάφης δήλωσε: «Μετράμε αντίστροφα για τις  λαμπρές εορταστικές εκδηλώσεις του Δήμου Σερρών για την Επέτειο της Απελευθέρωσης των Σερρών. Εδώ, στην πόλη των Σερρών, που στις 29 Ιουνίου 1913 απελευθερώθηκε από τον ελληνικό στρατό μετά από 530 χρόνια σκλαβιάς θα χτυπά τις επόμενες ημέρες δυνατά η καρδιά του ελληνισμού. Είμαστε ευλογημένοι, που από αυτόν εδώ τον τόπο ξεκίνησε ο πιο ανιδιοτελής και αγνός πατριώτης της Επανάστασης του 21, ο αρχιστράτηγος όλων των επαναστατικών δυνάμεων της Μακεδονίας, ο άνθρωπος που έδωσε τα πάντα για τον αγώνα. Περιουσία, οικογένεια και τη ζωή του την ίδια ακόμη, ο Σερραίος ήρωας Εμμανουήλ Παπάς, Εμείς υποκλινόμαστε στους αγώνες, στο μεγαλείο της ψυχής και στις θυσίες των προγόνων μας και φωνάζουμε δυνατά ότι δεν ξεχνάμε.»

Όπως ανέφερε ο κ.Χρυσάφης στη φετινή παρέλαση για την Απελευθέρωση της πόλης θα έχουμε τη χαρά και την τιμή να υποδεχθούμε στις Σέρρες, τη «Διμοιρία Επιδείξεων της Πολεμικής Αεροπορίας», έπειτα από πρόσκληση που της έγινε από το Σύνδεσμο Εφέδρων Αξιωματικών Σερρών και για το λόγο αυτό ευχαρίστησε το Σύνδεσμο για την πολύτιμη βοήθειά του. Η «Διμοιρία Επιδείξεων της Πολεμικής Αεροπορίας» δημιουργήθηκε το 2004 στη Σχολή Τεχνικών Υπαξιωματικών Αεροπορίας και είναι εμπνευσμένη από την αντίστοιχη «Διμοιρία της Πολεμικής Αεροπορίας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής» τόσο ως προς την εμφάνιση, λόγω της ομοιότητας των στολών και του οπλισμού όσο και ως προς τις εκτελούμενες ασκήσεις ενόπλου. Στις επετειακές εκδηλώσεις των Σερρών θα συμμετέχει με εκτέλεση ασκήσεων ακριβείας.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Σερρών το φετινό πρόγραμμα δράσεων και εορταστικών εκδηλώσεων του Δήμου για την Επέτειο της Απελευθέρωσης των Σερρών είναι πλούσιο με κορωνίδα τη συναυλία την Πέμπτη το βράδυ με τον σπουδαίο Έλληνα Μουσικοσυνθέτη, Σταύρο Ξαρχάκο.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι στον κ.Ξαρχάκο θα απονεμηθεί το Χρυσό Μετάλλιο Αξίας και το Δίπλωμα Τιμής για την εν γένει προσφορά του στην πολιτική, πολιτιστική και κοινωνική ζωή του τόπου μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σερρών.

«Πιστεύω ακράδαντα ότι ο Σταύρος Ξαρχάκος είναι ο τελευταίος από τους μεγάλους καλλιτέχνες της Ελλάδας και στο πρόσωπό του ο Δήμος Σερρών βραβεύει όλη αυτήν την ιστορία, όλο αυτό το στίγμα, που άφησε αυτή η μεγάλη γενιά στις καρδιές και στο μυαλό όλων των Ελλήνων. Γενιές και γενιές μεγάλωσαν και θα μεγαλώσουν με τα τραγούδια, τις μουσικές και τις μελωδίες του Σταύρου Ξαρχάκου, που μένουν ανεξίτηλα σε εμάς και στα παιδιά μας. Θεωρώ τιμή για το Δήμο Σερρών, που μας δίνεται η ευκαιρία και η δυνατότητα να βραβεύουμε έναν από τους τελευταίους μεγάλους της Ελλάδας, μια σπουδαία και διακεκριμένη προσωπικότητα, με καθολική αναγνώριση , όπως πράγματι είναι ο κ.Ξαρχάκος. Ένας καλλιτέχνης, ένας άνθρωπος , ο οποίος μέσω του πλούσιου και βαρυσήμαντου έργου του αλλά και μέσω της στάσης της ζωής του διδάσκει πολιτισμό. Κι αυτό για εμάς είναι αναμφίβολα πολύ-πολύ σημαντικό», τόνισε ο κ.Χρυσάφης απευθύνοντας παράλληλα κάλεσμα σε όλους τους Σερραίους να παρευρεθούν στο Πάρκο Ηρώων, σε ένα χώρο γεμάτο συμβολισμούς, όπου και θα τιμηθεί η Απελευθέρωση της πόλης με μία μοναδική, αξέχαστη συναυλία, η οποία είναι αφιερωμένη στις Σέρρες και την πορεία της μέσα στον χρόνο.

Ο Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Σερρών (Κ.Ε.ΔΗ.Σ.) κ.Γεώργιος Ταϊρης αναφέρθηκε στη μεγάλη συναυλία της Πέμπτης, όπου η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Όσοι Σερραίοι επιθυμούν μπορούν να έρθουν στο Πάρκο Ηρώων και να απολαύσουν τον μεγάλο μουσικοσυνθέτη κ.Σταύρο Ξαρχάκο, ο οποίος θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα με τα ωραιότερα  τραγούδια του, χρωματισμένα με την ακριβή ερμηνεία των τραγουδιστών Μίλτου Πασχαλίδη και Ηρώς Σαΐα.  Ο Σταύρος Ξαρχάκος, έχοντας στο πλευρό του αυτούς τους δύο σπουδαίους τραγουδιστές και διευθύνοντας ο ίδιος επί σκηνής πολυμελή ορχήστρα κορυφαίων σολίστ, θα μας χαρίσει ένα σπάνιο ταξίδι ήχων και συναισθημάτων στα μουσικά του έργα.»

Κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Σερρών κ.Γιώργος Ανδρέου δήλωσε: «Μια πόλη όπως οι Σέρρες είναι οι άνθρωποί της. Είναι οι άνθρωποι που αγωνίστηκαν για αυτή. Η ημερομηνία Απελευθέρωσης της πόλης είναι μια σημαντική ημερομηνία που μας δίνει την ευκαιρία να φέρουμε στη μνήμη μας τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν την περίοδο εκείνη και να τιμήσουμε τους ανθρώπους που αγωνίστηκαν για την απελευθέρωσή της.»

Σε αυτήν την μοναδική συναυλία θα ακουστούν τραγούδια όπως «Ήτανε μια φορά», «Το Δίχτυ», «Πως να σωπάσω», «Στη Σαλαμίνα», «φτωχολογιά», « Όνειρο δεμένο στο μουράγιο», «Μάτια βουρκωμένα», «Υπομονή», «Άπονη Ζωή», «Καίγομαι»,  κ. α.

Παίζουν οι μουσικοί:

Νεοκλής Νεοφυτίδης – πιάνο

Βασίλης Δρογκάρης  – ακορντεόν

Ηρακλής Ζάκκας  – μπουζούκι

Δημήτρης Ρέππας  – μπουζούκι

Δημήτρης Σιάμπος  – ηλεκτρική και ακουστική κιθάρα

Βαγγέλης Πασχαλίδης – σαντούρι

Στέφανος Χατζηαναγνώστου – φλάουτο

Χάρης Κελλάρης – μπάσο

ΗΧΟΛΗΨΙΑ: Γιώργος Κορρές, Γιώργος Κολεβέντης

Ώρα Προσέλευσης: 19:30

Ώρα Έναρξης: 21:00

Είσοδος Ελεύθερη