ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΕΡΡΕΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σέρρες – Λευτέρης Αβραμάκης: «Με ΝΔ γινόμαστε όλο και πιο φτωχοί»

Δελτίο τύπου του βουλευτή Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ, Λευτέρη Αβραμάκη: 

«Η «προσγείωση» του πληθωρισμού στο 9% τον Νοέμβριο σύμφωνα με τη Eurostat δεν επιτρέπει ούτε κατ’ ελάχιστο την αισιοδοξία ότι θα βελτιωθεί σύντομα η αγορά και θα ανακουφιστούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Το ύψος του πληθωρισμού για έναν ακόμη μήνα είναι εξωπραγματικό δεδομένου ότι η μικρή αποκλιμάκωσή του δεν οφείλεται σε πτώση των τιμών των αγαθών που καταναλώνουν οι πολίτες, δεδομένου ότι ο πληθωρισμός του περασμένου Νοεμβρίου (2021) είχε καταγραφεί στο 4%. Με λίγα λόγια, πριν την ενεργειακή κρίση και πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία, η ακρίβεια και οι ανατιμήσεις υπήρχαν ήδη στη χώρα μας, με την κυβέρνηση τότε να καθησυχάζει ότι επρόκειτο για παροδικό φαινόμενο που θα αποκλιμακωθεί μέχρι τα Χριστούγεννα.

Επιπρόσθετα, ο πληθωρισμός Νοεμβρίου παρουσιάζεται ελάχιστα μειωμένος σε σχέση με τη μεγάλη πτώση στις διεθνείς τιμές πετρελαίου, φυσικού αερίου και ενέργειας. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι:
1. Οι μεγάλες ανατιμήσεις στα τρόφιμα συνεχίστηκαν και το Νοέμβριο αποδεικνύοντας ότι το «Καλάθι του Νοικοκυριού» δεν αποτελεί επί της ουσίας μέτρο περιορισμού του πληθωρισμού
2. Η υποχώρηση των διεθνών τιμών στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο δεν επηρεάζουν αντίστοιχα τις τιμές στην Ελλάδα σε αντίθεση με ότι συμβαίνει όταν οι διεθνείς τιμές ανεβαίνουν
3. Η ακρίβεια και η μείωση της αγοραστικής δύναμης των Ελλήνων θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες δεδομένου ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να λάβει κανένα μέτρο που θα μειώσει πραγματικά τις τιμές

Τα καρτέλ της ενέργειας, των καυσίμων αλλά και οι μεσάζοντες στην αλυσίδα τροφίμων θα συνεχίσουν να εκμεταλλεύονται την αδράνεια και την ανικανότητα της κυβέρνησης να θέσει όρια και κανόνες λειτουργίας της αγοράς για την προστασία του κοινωνικού συνόλου.
Το συμπέρασμα είναι ένα και κυρίαρχο στον ελληνικό λαό. Όσο παραμένει η κυβέρνηση της ΝΔ τόσο θα φτωχοποιείται η συντριπτική πλειοψηφία προκειμένου να πλουτίζουν οι λίγοι και οικονομικά ισχυροί .»